JWST - James Webb Space Telescope
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Re: JWST - James Webb Space Telescope
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
Pro mě určitě fascinující a nejzajímavější projekt pro nejbližších několik let.
Moc se těším na tuhle parádu... Četl jsem tu, že se spekuluje i o servisních misích, podle mě by to problém neměl být, přece jen za tu dobu vývoj raket a nového modulu bude o kus dál.
Moc se těším na tuhle parádu... Četl jsem tu, že se spekuluje i o servisních misích, podle mě by to problém neměl být, přece jen za tu dobu vývoj raket a nového modulu bude o kus dál.
Myslím, že JWST servisní mise potřebovat nebude. Od začátku je konstruovaný tak, aby to zvládl i bez nich.
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
Veskere servisni mise jsou vyloucene, pilotovane uplne, u nepilotovanych by slo o tak obrovskesirzachy píše:Četl jsem tu, že se spekuluje i o servisních misích, podle mě by to problém neměl být, přece jen za tu dobu vývoj raket a nového modulu bude o kus dál.
investice, ze by je nikdo nezaplatil. JWST je od zacatku koncipovan tak, ze vsechno musi klapnout
na 1000%, jinak je pruser. Kvuli toho vsechny pre-pripravy probihaji tolik let dopredu.
Je to nekdy az ironie, kdyz vidis takrka kazdy tyden nove updaty, strasne dupou na plyn
a pritom tenhle program neni jeste vubec na 100pro jasny. Staci pristi vymena administrativy
a muzeme si jit zakukat do lesa...
Samozrejme vsichni co tu jsme se snad i "modlime", aby to vyslo...

Jen doplnim - on je potrebovat nesmi a zvladnout to bez nich musi.Dugi píše:Myslím, že JWST servisní mise potřebovat nebude. Od začátku je konstruovaný tak, aby to zvládl i bez nich.
Je to hodne vyhrocene, ale jinak to bohuzel nejde.
CHris Hadfield
CHris Hadfield
No jen aby nakonec Orion neletěl v 2021 místo k asteroidu nebo Marsu do jednoho nejmenovaného libračního centra L2 

- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
tomas píše:No jen aby nakonec Orion neletěl v 2021 místo k asteroidu nebo Marsu do jednoho nejmenovaného libračního centra L2

CHris Hadfield
CHris Hadfield
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3137
Asi tak, JWST bude v libračním bodu soustavy Země - Slunce, tam si jenom ak zaletět na výlet není žádná sranda
navím nezapomínejte na to, že teleskop není konstruovaný pro servis, tedy že komponenty nejsou jednoduše přístupné, je otázka, zda by se vůbec něco dalo udělat, i kdyby se tam povedlo doletět
o vlivu splodin z motorů na zrcadlo už radši ani nemluvím ...
navím nezapomínejte na to, že teleskop není konstruovaný pro servis, tedy že komponenty nejsou jednoduše přístupné, je otázka, zda by se vůbec něco dalo udělat, i kdyby se tam povedlo doletět
o vlivu splodin z motorů na zrcadlo už radši ani nemluvím ...
Myslím, že Petr teď udeřil hřebíček na hlavičku. Třeba Hubbleův teleskop byl od začátku konstruovaný na to, aby šel opravovat. Všechny systémy byly od začátku dělané tak, aby je šlo poměrně snadno odpojit a vyměnit za jiné. Ale jelikož ses tím u JWST nepočítá, tak se prostě všechno přidělá napevno. Zjednodušeně řečeno - pokud bych chtěl udělat něco, co půjde vyměnit, tak to přidělám ke kostře pomocí šroubů. Pokud s výměnou nepočítám, tak to tam prostě přivařím. A jelikož se od začátku se servisními misemi k JWST nepočítá, tak jsou tomu přizpůsobeny i všechny výrobní procesy a metody.
- TomasPribyl
- VIP uživatel
- Reputace: 16
Tak to teda čumím.