Astronomická pozorování

Náš web se v první řadě zaměřuje na kosmonautiku. Ale najdete tu i pár drobností o astronomii.
Odpovědět
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 9
Re: Astronomická pozorování

Příspěvek od Gubarev »

Tak - a padla kosa na kámen...
Zjišťuji, že musím plánovat podzimní dovolenou už teď...
Je to peklo, ale aspoň něco. Plánuji na pár dní zaleťet za kámošem do Brightonu,
teda ono je tam tolik geologických krás, že bych tam mohl být i dva měsíce a stejně bych
to nestihl...Ale rád bych to pojal jako "reportáž" a dnes jsme přes Skype začali plánovat
pomalinku podrobnosti.

-jednak jsme upekli "časopisecký" plán ;)
Cca tři měsíce před mým příjezdem začne kamarád kupovat zajímavé astronomické časopisy,
které si pak vyzvednu a přivezu do Čech. Mám už tipy, ale první opensource výzva:

Máte někdo tip na nějaký ultrazajímavý časopis?

-druhá věc: pokud to vůbec půjde, rád bych navštívil
Sussexkou univerzitu, http://www.sussex.ac.uk/astronomy/
Je neskutečné, jak tam jsou nakoplí v oblastech vesmírného výzkumu. Dnes jsme zjistili, že pořádají
pravidelné týdení semináře, mezi nejčastějšími tématy převažuje extragalaktická astronomie a kosmologie.
http://www.sussex.ac.uk/astronomy/newsa ... s/calendar
http://www.sussex.ac.uk/astronomy/peopl ... up/faculty

EDIT: zatím vůbec netušíme, jestli jsou semináře volně přístupné...

Takže pokud by to šlo, rád bych udělal reportáž o tom, co se děje malinko jinde,
vím, že tématicky je to jtrochu mimo kosmonautix, ale vážím si vašich názorů,
a rozhodně mi pomůžou v rozhodování.

Já vím, je to ještě daleko, ale tyhle věci už bohužel musím plánovat dopředu.
A je taky možné, že až budu na tom jejich nádherným pobřeží (fotku pro info nahodim), tak budu
tak vykolejenej, že nic dalšího nestihnu.

Ale přesto bych rád znal váš názor... Dik moc.
Prostě nemůžu odolat "svrbění" navštívit SussUni, když tam už budu.. :)
-------------------------

Geologicky jue to tam takový masakr, že se asi osypu hned, ale rád bych dal i ty další věci....
Obrázek

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
tomas
Moderátor
Moderátor
Reputace: 48

Příspěvek od tomas »

Tyhle masívní srázy na pobřeží mě vždycky dostanou. :slint: Podle odkazu, který jsi uvedl, to vypadá, že tam něco z kosmonautiky přecijen bude. ;)
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
M31

Příspěvek od Gubarev »

Kratky film o galaxii M31 v Andromede:

CHris Hadfield
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Lyridy v roce 2014

Příspěvek od Gubarev »

Tento roj můžeme pozorovat přibližně od 16. do 26. dubna. Maximum letos nastává z 22. na 23. dubna,
tedy v noci z úterý na středu, a trvá pouze několik hodin. Odhad doby hlavního maxima roje je od 15h
(SELČ) do 23h (SELČ), jako nejpravděpodobnější se jeví 20h (SELČ).

http://www.astrovm.cz/cz/pro-navstevnik ... -2014.html

CHris Hadfield
tomas
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od tomas »

No a pár dní po nich Aquaridy. Meteorický roj ze souhvězdí Vodnáře. Maximum okolo 6.května. Akorát čas pozorování mezi 3-4 hodinou ranní je spíše pro opravdu časná ranní ptáčata nebo nespavce. To je dáno samozřejmě polohou Vodnáře poměrně nízko nad obzorem v našich zeměpisných šířkách. Odměnou by vám měly být velmi jasné "padající hvězdy" díky vysoké vzájemné rychlosti Země a přilétajících objektů.
zdroj: ČRo Leonardo, Nebeský cestopis, Jiří Grygar
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut

Příspěvek od Gubarev »

tomas píše:No a pár dní po nich Aquaridy. Meteorický roj ze souhvězdí Vodnáře. Maximum okolo 6.května. Akorát čas pozorování mezi 3-4 hodinou ranní je spíše pro opravdu časná ranní ptáčata nebo nespavce. To je dáno samozřejmě polohou Vodnáře poměrně nízko nad obzorem v našich zeměpisných šířkách. Odměnou by vám měly být velmi jasné "padající hvězdy" díky vysoké vzájemné rychlosti Země a přilétajících objektů.
zdroj: ČRo Leonardo, Nebeský cestopis, Jiří Grygar
Moc se omlouvám za OT...
Já se z kraje každého roku těším až začnou tyhle roje, pač zvěstují jaro! Až se mi dnes zdál sen o který se
s tebou musím podělit. Někdo mi v něm nabídl nějaký pilulky, po kterých se mi roztáhlo rozpětí zraku od
milimetrových vln/infračervené až někam daleko za střed ultrafialové. Rychle jsme s kamarády vyrazili
autem do přírody, stáli jsme v noci pod jasnou oblohou - a najednou jsem viděl miliony meteoroidů - Lyridy
začly najednou - taková obrovská vlna. Do toho jsem viděl pouhým zrakem mlhoviny, galaxie, zdroje IR a
UV záření, celý ten vesmír barevně pulzoval, když si vzpomenu na nejhezčí ohňostroj, co jsem v reálu viděl,
tak to proti tomu bylo, jako když škrtneš sirkou..ufff - bylo to tak úchvatné, že jsem se tím probudil...
...a skoro se rozbrečel, že to není skutečnost... :o :)

//ještě jednou omluva za OT, když já nevím, kde jinde se o tu nádheru podělit... :oops:
CHris Hadfield
matej
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 156

Příspěvek od matej »

Neuveriteľné gubarev, to si mal ako jedna časť doby ľadovéj, ako tá veverička nedosiahla na obrovský oriešok :lol: :lol: :lol:
Môj cieľ je prostý. Je to úplné chápanie vesmíru, prečo je taký ako je a prečo vôbec existuje. (Stephen Hawking)
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut

Příspěvek od Gubarev »

matej píše:Neuveriteľné gubarev, to si mal ako jedna časť doby ľadovéj, ako tá veverička nedosiahla na obrovský oriešok :lol: :lol: :lol:
:-D :-D já bohužel ten film neviděl, ale je to pro mně stejně těžko popsatelné...
Bylo to to nejhezčí a zároveň nejvíc fascinující, co jsem v životě viděl. 8-)
CHris Hadfield
tomas
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od tomas »

to Gubarev: Třeba jednou počítačová virtuální realita bude umět stejná kouzla jako podobný "modul" v mozku, který nám při bdění ukazuje, co by se mohlo stát za 0,1 s realitou a v noci zase při přeskládávání dat modeluje někdy dost neskutečné obrazy. Já bych se toho rád dočkal. Virtuální výlet po vesmíru by pak byl podobným zážitkem jako tvůj sen.
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut

Příspěvek od Gubarev »

Já budu rád, když se dočkám startu JWST... :Drbe se na hlavě: :)
CHris Hadfield

Odpovědět

Zpět na „Astronomické okénko“