Velikost/stari vesmiru

Název mluví za vše
Odpovědět
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 9
Re: Velikost/stari vesmiru

Příspěvek od Gubarev »

Jeeeee! :o :-D :-D
Tyjofka tak to mam strasnou radost!

Ted nekolik dni jedu model spanek - probuzeni - prace - -//-, ale uz zitra jen bezna sichta
a ctvrtek volno. Clanek o HST Frontier Fields pro vas uz mam takrka hotovy a pro osel zkusim
stihnout vcera oznameny objev s gravit. vlnama/inflaci. Fakt fofr...
At uz jsem dnes doma z prace...
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut

Příspěvek od Gubarev »

Dva články v češtině kolem skutečně revolučního pondělního oznámení.

Surfování na gravitačních vlnách s jarním kosmologickým masakrem
http://www.osel.cz/index.php?clanek=7524

Přelomová pozorování v dějinách moderní kosmologie
http://www.osel.cz/index.php?clanek=7520

Na ověření si ještě budeme muset počkat, takže nechci předejímat.
Ale upřímně řečeno poslední takový MASAKR proběhl s potvrzením temné energie.
CHris Hadfield
Edemski
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 736

Příspěvek od Edemski »

Gubarev píše:Dva články v češtině kolem skutečně revolučního pondělního oznámení.

Přelomová pozorování v dějinách moderní kosmologie
http://www.osel.cz/index.php?clanek=7520
...hustého plazmatu o teplotě 3 000 K. Od té doby se vesmír rozepjal tisíckrát, takže dnešní teplota tohoto záření jsou necelé 3 K.

K tomu došel autor jak? Že je to 1000x? Se mi nezdá
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut

Příspěvek od Gubarev »

Edemski píše:K tomu došel autor jak? Že je to 1000x? Se mi nezdá
K tomu nedošel autor, ale téměř dvě generace kosmologů. Těch důvodů je mnoho - od čistě teoretických výpočtů
až po měření struktur reliktního záření. Za posledních cca 60-70 let docházelo k postupnému upřesňování. A je
to téma, které vydá za hromadu knih.

Já vycházel hlavně z prací čtyř autorů v článku uvedených + velkou pomocí byla tato práce (v ČJ):
http://www.kosmas.cz/knihy/186992/vesmir-z-niceho/
CHris Hadfield
Edemski
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od Edemski »

Gubarev píše:
Edemski píše:K tomu došel autor jak? Že je to 1000x? Se mi nezdá
K tomu nedošel autor, ale téměř dvě generace kosmologů. Těch důvodů je mnoho - od čistě teoretických výpočtů
až po měření struktur reliktního záření. Za posledních cca 60-70 let docházelo k postupnému upřesňování. A je
to téma, které vydá za hromadu knih.

Já vycházel hlavně z prací čtyř autorů v článku uvedených + velkou pomocí byla tato práce (v ČJ):
http://www.kosmas.cz/knihy/186992/vesmir-z-niceho/
To se to rozpínání docela vleče. Za 13,4mld let jen 1000x ;)
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut

Příspěvek od Gubarev »

Edemski píše: To se to rozpínání docela vleče. Za 13,4mld let jen 1000x ;)
Aháááá, tak tohle ti nesedělo... :lol:

Ale i tak si vem, že se něco rozepne bilion bilion bilion bilion bilion krát.
A to celé pak umocni o tři řády...
Pak ten faktor 1000 vypadá jinak (tedy ne tak nudně ;) )

// No je potřeba na to nahlédnout jako na něco, co prodělalo maximální expanzi v čase daleko kratším,
než jedna sekunda. Pak se naštěstí překotná expanze zastavila, jinak by nevznikly žádné hmotné
struktury nevznikly, pač všechny subatomární částice by se od sebe vzdálily dřív, než by spolu mohly
začít reagovat.
CHris Hadfield
Edemski
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od Edemski »

Gubarev píše:
Edemski píše: To se to rozpínání docela vleče. Za 13,4mld let jen 1000x ;)
Aháááá, tak tohle ti nesedělo... :lol:

Ale i tak si vem, že se něco rozepne bilion bilion bilion bilion bilion krát.
A to celé pak umocni o tři řády...
Pak ten faktor 1000 vypadá jinak (tedy ne tak nudně ;) )

// No je potřeba na to nahlédnout jako na něco, co prodělalo maximální expanzi v čase daleko kratším,
než jedna sekunda. Pak se naštěstí překotná expanze zastavila, jinak by nevznikly žádné hmotné
struktury nevznikly, pač všechny subatomární částice by se od sebe vzdálily dřív, než by spolu mohly
začít reagovat.
Jo o tohle :-)
BTW Expanze vs. hmota nemá spojitost. Hmota mohla vzniknout jen snížením teploty a tím pádem i energie částic. A tady je ten problém, který mně trápí. Jak píšeš, inflace=zlomek vteřiny, ale reliktní záření pochází z doby T+380000let +/- kdy plasma prokouklo (elektrony se spojili s jádry) a fotony mohly volně lítat.

A: Ale i tak si vem, že se něco rozepne bilion bilion bilion bilion bilion krát. z čeho? Jaký průměr... atd... A i tak spočti si 5* bilion a jsi u čeho? Dnes je pozorovatelný vesmír v průměru "
10^26m" a ty tvoje "biliony" jsou na ^72?!? Něco je špatně
Edemski
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od Edemski »

Mimochodem, co na to moje neuronová sít ;-) Email panu Kulhánkovi:

Jestli ještě můžu uzmout trochu Vašeho času.

Dlouhá léta (no asi 10 ) nosím v hlavě takovou teorii. Hlodá mě od mladých let (cca rok 1985), kdy jsem přelouskal knihu (no pořádnou bichli) "Vesmír" od pana Grygara (se Z. Horským a P. Mayerem), kde se mluvilo o inflaci vesmíru. Myšlenka obdivuhodná a i nepředstavitelná. Než jsem si před těmi 10 lety koupil "Elegantní vesmír" od Briana Greena a v ní hltal teorii strun a M teorii.

Napadla mně taková myšlenka (a nikde jsem se s ní nesetkal), že by za "inflaci" mohlo odtržení tří (4 -čas) prostorových rozměrů od zbytku svinutých rozměrů (podle teorie strun). Mohly se "nafukovat" nadsvětelně, neb hmota ještě neexistovala. Až přišla na řadu tvorba hmoty a tím i začala působit gravitace, začala inflaci brzdit.

K tomuto bych měl i "pěkný model" (tak jako se presentuje rozpínání vesmíru na balónku):

Mějme balonek napuštěný (třeba) heliem a schlaďme ho na skoro abs. nulu. Balónek by se nám měl proměnit v placku (dejme tomu že by to byl bod). V pokojové teplotě s "prudce" vrátí ke svému původnímu objemu - část inflace vesmíru, tři rozměry se nafoukly a zbylé svinuté rozměry nám představuje guma balónku. Balónek začne stoupat a se změnou tlaku vzduchu se bude "nafukovat" - klasické námi pozorované rozpínání vesmíru. A teď prijdou na řadu dva konce vesmíru:

1) Pokud svinuté prostory nevydrží rychlost rozpínání, vesmír se "rozerve" - balónek praskne

2) Pokud to ustojí, (balónek se dostane do chladu vesmíru) začne se smršťovat do velkého krachu - z balónku bude teoreticky zase placka

Možná je to střižené moc za vlasy, ale nikde jsem o tom nic neslyšel a třeba to nikoho tak nějak nenapadlo. Co myslíte, je to úplně mimo, nebo by na tom mohlo něco být. Interakce taky v počátku byly v jednom a postupně se oddělovaly. Tak proč by nemohly "vystřelit" při jakémsi poklesu tlaku/teploty tři rozměry a vytvořily prostor pro další dění...

Ten "pokus" berte opravdu jako pokus, v našich podmínkách nevěryhodný, něco jako mají fyzici balónek svůj... taky to "nesedí" ;-)
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut

Příspěvek od Gubarev »

Ale i tak si vem, že se něco rozepne bilion bilion bilion bilion bilion krát. z čeho? Jaký průměr... atd... A i tak spočti si 5* bilion a jsi u čeho? Dnes je pozorovatelný vesmír v průměru "
těch bilionů jsem napsal jen tolik, aby mě nebolela ruka od psaní, to neber doslova!
Šlo pouze a jen dát to do kontrastu s faktorem ^3.
CHris Hadfield
Edemski
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od Edemski »

Gubarev píše:
Ale i tak si vem, že se něco rozepne bilion bilion bilion bilion bilion krát. z čeho? Jaký průměr... atd... A i tak spočti si 5* bilion a jsi u čeho? Dnes je pozorovatelný vesmír v průměru "
těch bilionů jsem napsal jen tolik, aby mě nebolela ruka od psaní, to neber doslova!
Šlo pouze a jen dát to do kontrastu s faktorem ^3.
No a když se na to podíváš zpětně, dává ti ten "faktor ^3" smysl? Mně teda moc ne. Ale jako nechci se hádat jen čeřím vodu ;-)

Odpovědět

Zpět na „Volná diskuse“