Doporučené odkazy
Re: Doporučené odkazy
To o com pisete su uz len dosledky... pricina bola toto:
"Nakonec se ukázalo, že zařízení testující přesný tvar zrcadla (tzv. nullcorrector) nebylo správně zaostřené – jedna jeho čočka byla umístěna s 1,3 mm odchylkou od správného místa.
Začalo se řešit jak dalekohled opravit."
"Nakonec se ukázalo, že zařízení testující přesný tvar zrcadla (tzv. nullcorrector) nebylo správně zaostřené – jedna jeho čočka byla umístěna s 1,3 mm odchylkou od správného místa.
Začalo se řešit jak dalekohled opravit."
Hmmm... ked si to tak teraz znova citam, tak asi prichadzam na to, co ste chceli povedat... 
jj... je to zla otazka v mojom kvize.

jj... je to zla otazka v mojom kvize.

- Edemski
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 752
cituji: Nakonec se ukázalo, že zařízení testující přesný tvar zrcadla (tzv. nullcorrector) nebylo správně zaostřené – jedna jeho čočka byla umístěna s 1,3 mm odchylkou od správného místa.matej píše:Edemski píše:Doufám, že nás navštíví, protože tahle otázka je docela úlet(téma HST)![]()
Tu je dugiho príspevok: http://forum.kosmonautix.cz/viewtopic.p ... prava#p343. Je to tam krásne vysvetlené.
To znamená zařízení na Zemi, ne že to zrcadlo umístili špatně do HST
- Edemski
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 752
Tak už jsme se shodli 

Otazka opravena a zmenena... mozete klikat... 

Za okamžik začína dokument na STV2 - o stanici SAJLUT 7
V upútavke sa píše:
"Pútavý príbeh zápasu ruských kozmonautov o záchranu technicky ochromenej sovietskej orbitálnej stanice Saljut na orbite. Kozmonauti rozprávajú o dodnes málo známych okolnostiach tejto udalosti."
repríza bude zajtra na STV2, 29.1.2014 o 9:00
V upútavke sa píše:
"Pútavý príbeh zápasu ruských kozmonautov o záchranu technicky ochromenej sovietskej orbitálnej stanice Saljut na orbite. Kozmonauti rozprávajú o dodnes málo známych okolnostiach tejto udalosti."
Môj cieľ je prostý. Je to úplné chápanie vesmíru, prečo je taký ako je a prečo vôbec existuje. (Stephen Hawking)
Stephen Hawking: Čierne diery neexistujú
http://tech.sme.sk/c/7082700/stephen-ha ... stuju.html
http://tech.sme.sk/c/7082700/stephen-ha ... stuju.html
- vai777
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 390
Nevím, jestli se jedná o stejný dokument, ale asi ano (bohužel jen v ruštině):matej píše:Za okamžik začína dokument na STV2 - o stanici SAJLUT 7
V upútavke sa píše:
Bitva o Saljut
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Áno je (bol) to ten.
Môj cieľ je prostý. Je to úplné chápanie vesmíru, prečo je taký ako je a prečo vôbec existuje. (Stephen Hawking)
- chobolatom
- Znalec kosmonautiky
- Reputace: 2
Ve škole se nám to hemží všemožnými prezentacemi a projekty. Já jsem dostal za úkol vypracovat prezentaci ve formě videa a tak jsem si potřeboval vyzkoušet program na stříhání videí. Včera jsem si to vyzkoušel při tvorbě videa o programu Apollo, které jsem následně dal na YouTube. Tak mě napadalo, že to hodím i sem. Co na to říkáte?