Ostatní zajímavosti

Tady můžete debatovat o tom jak popularizovat kosmonautiku. Můžete hodnotit již existující projekty, nebo sami navrhovat nové.
Odpovědět
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 9
Re: Ostatní zajímavosti

Příspěvek od Gubarev »

7.listopadu 2013
13.00 Přednáška Davida Nixona pro studenty architektury (FA ČVUT, vstup volný)
16.00 Přednáška Davida Nixona pro širokou veřejnost (Ballingův sál, NTK, vstup volný)
18.00 Vernisáž (Galerie NTK)
http://www.nahranicivesmiru.cz/
Naposledy upravil(a) tomas dne 4.11.2013 10:34, celkem upraveno 2 x.
Důvod: upraveno
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut

Příspěvek od Gubarev »

Parádní 3D animace Shane Gehlerta o našem slun. systému a některých sondách, které jej prozkoumávají.

I Need Some Space
http://vimeo.com/78449289

Obrázek
CHris Hadfield
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut

Příspěvek od Gubarev »

V kosmodromu Plesetsk došlo k tragickému úmrtí dvou pracovníků technické obsluhy.
zdroje:
http://en.ria.ru/russia/20131112/184668 ... -Site.html
http://www.russianspaceweb.com/plesetsk_facilities.html
CHris Hadfield
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Před pár týdny se tu objevil odkaz na fotky z Technického muzea ve Speyeru a ESTECu, kam jsem se na začátku října vydal s Tomášem Přibylem. Nyní zbývá zveřejnit ještě třetí sérii fotek - z německých bunkrů postavených za druhé světové války ve Francii. na své si ale nepřijdou jen milovníci historie. Součástí bunkrů je i výstava známých nosných raket.
Fotky najdete zde.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
vai777
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 390

Příspěvek od vai777 »

Moc pěkná série. Normandie taky patří mezi moje tajné sny. Jen jsem si všimnul, že Frantíci jsou trochu "nepečliví". Sem tam pravopisná chyba v anglickém přepisu na informačních tabulích, a pokud jsem správně pochopil piktogram na 165. fotce (znázornění kráteru po Tallboyi), moc rád bych viděl konvenční pumu, která dopadá rychlostí Mach 3. Holt Frantíci, no... 8-)
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Amper
Reputace: 214

Příspěvek od Amper »

vai777 píše:pochopil piktogram na 165. fotce (znázornění kráteru po Tallboyi), moc rád bych viděl konvenční pumu, která dopadá rychlostí Mach 3. Holt Frantíci, no... 8-)
Je to trochu slozitejsi :-)

Bomba Tallboy vznikla jako mensi verze bomby Grand Slam. Po odhozeni z bombarderu Lancaster dopadala tesne podzvukovou rychlosti. Grand Slam dopadal podobnou rychlosti pri odhodu z Lancasteru.

Ten Mach 3 je ale realita - jedna se o teoretickou mezni rychlost (terminal velocity, rychlost ktere dosahne predmet padajici dolu) spocitanou pro pumu Grand Slam (nevim zda i pro Tallboy) pri odhozu z planovaneho bombarderu Victory. Vzhledem k tomu ze bomba byla schopna probit 6 metru betonu/40m zeme a nasledne fungovat tak si nemyslim ze by mela problem s nadzvukovou rychlosti.

Obe pumy vyprojektoval sir Barnes Wallis - stejny clovek ktery prisel s geodetickou konstrukci Wellingtonu nebo skakajici bombou pro utok na prehrady.
vai777

Příspěvek od vai777 »

Amper píše:...tak si nemyslim ze by mela problem s nadzvukovou rychlosti.
Nadzvuk je v pořádku, toho Tallboy skutečně dosahoval při shozu ze 6 km, ohledně toho nejsme vepři (tedy pardon- ve při ;) ).
Ale M3 je fakt úlet. Teoreticky, při správné výšce, teplotě, tlaku a rosném bodu možná, ale prásknout to na piktogram jako hard fact, to tedy nevím...
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Neil Armstrong
Amper

Příspěvek od Amper »

vai777 píše:Ale M3 je fakt úlet. Teoreticky, při správné výšce, teplotě, tlaku a rosném bodu možná, ale prásknout to na piktogram jako hard fact, to tedy nevím...
Je pravda ze na ten piktogram bych taky dal M1 coz byla realne dosazena rychlost ktera udelala tu diru :-)

Byl jsi se podivat v leteckem muzeu na Le Bourget ? Kdyz jsem tam koukal na popisky tak jsem dospel k nazoru ze Frantici postavili par zajimavych kousku ale co jim jde opravdu neprekonatelne je technika strategickeho ustupu a vytvareni nadsenych a prehnanych popisovych tabulek. Hlavne v hale prototypu mel clovek pocit ze kdyby je ti ostatni nebrzdili tak uz vlaje trikolora na novem viteznem oblouku umistenem na Olympus Mons (a nebo jeste dal)
vai777

Příspěvek od vai777 »

Amper píše:Byl jsi se podivat v leteckem muzeu na Le Bourget ? Kdyz jsem tam koukal na popisky tak jsem dospel k nazoru ze Frantici postavili par zajimavych kousku ale co jim jde opravdu neprekonatelne je technika strategickeho ustupu a vytvareni nadsenych a prehnanych popisovych tabulek. Hlavne v hale prototypu mel clovek pocit ze kdyby je ti ostatni nebrzdili tak uz vlaje trikolora na novem viteznem oblouku umistenem na Olympus Mons (a nebo jeste dal)
Le Bourget jsem měl loni tááákhle blízko, ale zbytek naší výpravy usoudil, že beze mě to obcházení Eiffelovky nebude ono. Takže můj plán, že mě na Le Bourget mají nechat, a za tři dny mě zase vyzvednout, neprošel... :(
Neil Armstrong
Amper

Příspěvek od Amper »

Tak jeden tip - priprav si kvalitne cestovni plan - ja jsem ukecal manzelku na konec eurovikendu takze jsem jen na rychlo nasel ze nejlepe se tam clovek dostane vlakem coz jsme udelali. Problem nastal v tom ze letiste je z vesnicky jeste dost daleko, anglicky neumi a kdo umi tak netusi ze tam maj nejake letiste/muzeum (coz jsem do dnes nepochopil). Nakonec jsme dekodovali z jizdniho radu ze je potreba se presunout jeste par stanic autobusem (ktery ale nejede od nadrazi ale po hlavni silnici)

Odpovědět

Zpět na „Popularizace vesmíru“