Dream Chaser
Re: Dream Chaser
Tak a je to tu. Američania sa dohodli a ja sa už neviem dočkať kedy sa tento test uskutoční 

"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
O blížícím se drop-testu pojednává nejnovější článek na našem blogu.
Objevily se informace, že drop test již proběhl. Přistání však nedopadlo podle plánu - vinou chyby na podvozku měl stroj skončit v kotrmelcích. Zkusím najít bližší informace.
Zdroj informací: Kosmo.cz příspěvek uživatele yamato
Zdroj informací: Kosmo.cz příspěvek uživatele yamato
Podle článku na nasaspaceflight.com byl let Dream Chaseru ve vzduchu přesně podle plánu a k chybě podvozku (která zřejmě za nehodu mohla) došlo až při přistání.
Osobně jsem z havárie podezříval přední lyži, ale zdá se, že za všechno mohl levý podvozek, který se nevysunul.
Ajáj, veľka škoda. Toto im ani trocha nepomôže pri vyhadzovani jedného z 3 súkromníkov, práve naopak
. Škoda že nie je žiadne video.

"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
Zdá se, že demonstrátor ETA by mohl být po havárii znovu využitelný. Bude ale potřebovat nějaké opravy. Což je dobrá informace, protože to znamená, že havárie nebyla devastující.
Teď budu spekulovat, ale pokud se nevysunul podvozek, znamená to, že křídlo přišlo do kontaktu s povrchem ranveje. Tím pádem se odřelo a některé části se mohly i utrhnout. Velkou odolnost proti těmto silám si neslibuju. Povrch je tvořený uhlíkovými vlákny. Raději ani nepřemýšlím nad tím, jaké škody přineslo následné převrácení.
Teď budu spekulovat, ale pokud se nevysunul podvozek, znamená to, že křídlo přišlo do kontaktu s povrchem ranveje. Tím pádem se odřelo a některé části se mohly i utrhnout. Velkou odolnost proti těmto silám si neslibuju. Povrch je tvořený uhlíkovými vlákny. Raději ani nepřemýšlím nad tím, jaké škody přineslo následné převrácení.
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3143
to flipp over nemusí nutně znamenat, že se převrátil, může to být i přetočit, což bch chápal jako otočení kolem křídla
na kosmo.cz se o tom dost spekuluje
ale u takhle složitého stroje bych čekal po převrácení na záda odpis, takže bych spíš počítal s tou lepší variantou (doufám)
na kosmo.cz se o tom dost spekuluje
ale u takhle složitého stroje bych čekal po převrácení na záda odpis, takže bych spíš počítal s tou lepší variantou (doufám)
- vai777
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 390
Já se obávám, že flip over znamená jednoznačně převrácení. Rád bych se mýlil, ale vypadá to tak.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
- JosVerstapen
- Pokročilý uživatel
- Reputace: 2
"flip over" je třeba i přetočení (třeba to mysleli pouze kolem vlastní osy), nikoliv automatické převrácení stroje - těžko říct v článku to opravdu není zcela jasné!vai777 píše:Já se obávám, že flip over znamená jednoznačně převrácení. Rád bych se mýlil, ale vypadá to tak.
Ale i tak pochybuji pokud došlo k poškození povrchu křídla včetně štítu ze spod, že bude stroj dále použitelný.