109. díl - Konec družice s křídly

Debaty o seriálu Dobývání vesmíru, který vzniká ve spolupráci s videoportálem Stream.cz
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779
109. díl - Konec družice s křídly

Příspěvek od Dugi »

Je tu nový díl Dobývání vesmíru. Řeč bude o družici GOCE, přesněji řečeno o jejím nadcházejícím konci. Možná si říkáte, proč se tu objevil nový díl až nyní. Jak jistě víte, Stream, prošel v minulém týdnu velmi výraznou přestavbou a ta se netýkala pouze uživatelského, ale i autorského rozhraní. Chvíli tedy trvalo, než jsem si na všechno zvykl. Nové video se například už nezveřejňuje automaticky, ale musí se to nastavit. :)
Kromě toho jsem ještě dneska ráno musel předělat embed kód pro vkládání videa sem na fórum, protože na starém kódu by nová videa neběžela. Teď už jsem ale do všech tajů nového systému (snad) pronikl a příští týden už půjde všechno rychleji.

Nový systém ale přináší pro nás, tvůrce, i jednu zajímavou novinku. Kromě počítadla zhlédnutí máme k dispozici i grafy sledovanosti videa v jednotlivých hodinách. Nový systém měla ale na začátku své mouchy a kupříkladu grafy ukazovaly sledovanost v desítkách miliard. Někdo se asi seknul v desetinné čárce. :lol: Po úpravě miliardy zmizely, ale počítadlo zhlédnutí stejně u minulého videa ukazuje nesmyslné hodnoty. Sice tam svítí 1 066 590 zhlédnutí, ale zcela určitě se jedná o statistickou chybu. :-D Přes odkaz v popisu videa přišlo k nám na fórum 119 návštěv.

P.S. Přichází ještě jedna novinka, která se netýká přímo Dobývání vesmíru, ale Noční oblohy. ta se totiž dočká promování na Seznamu. Bude nasazována o víkendu a proto se změní i čas, kdy pořad vyrábím. Místo pondělka to budou pátky. ;)
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
tomas
Moderátor
Moderátor
Reputace: 48
Re: 109. díl - Konec družice s křídly

Příspěvek od tomas »

Hned ráno mi naskočil na Seznamu, tak jsem ho okamžitě shlédnul. Dobré je, že už je na Seznamu vidět i jméno pořadu, což předtím nebylo.
Ona ta čísla sledovanosti mohou klidně sedět, pokud se započítává každé načtení videa. Hned po skončení jednoho videa naskočí další, i když ho sledovat nechci, ale už jsem ve statistice. ;)

Každopádně výborný díl s množstvím animací. Zejména je výborná ta animace obletů a samozřejmě celková "brambora", i když tu se přiznám, jsem viděl. :palec nahoru:
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Jelikož aktuální díl "dělá" necelých 30 000, bude ten milion fakt jen statistický úlet nevyladěného systému.

Díky za pochvalu. :)
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Edemski
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 748

Příspěvek od Edemski »

Pěkný, pěkný, ale to vysvětlení křídel, jsem Dugi moc nepobral. Jak může zvětšená plocha tělesa eliminovat tření?!? A hlavně když se podívám na tupý předek, tak to už vůbec nemá nic společného s aerodynamikou.
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Ta křídla vytváří alespoň minimální vztlak. Sice malý, ale alespoň nějaký.
Obrázek

Edemski
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od Edemski »

Dugi píše:Ta křídla vytváří alespoň minimální vztlak. Sice malý, ale alespoň nějaký.
Mno, nejsem expert na letadla, ale pokud křídlo nemá daný aerodynamický profil, tak ten vztlak tam nevznikne. Základ vztlaku je ten, že nastávají rozdílné rychlosti proudění nad a pod křídlem (profilem), což u tohodle profilu jaksi nejde dosáhnout, neb je v průřezu stejný...
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Já se tedy jako expert na aerodynamiku necítím, ale máš určitě pravdu v tom, že pokud by měla družice křídla s "klasickým" průřezem, generovala by ještě větší vztlak. Zřejmě ale stačí jen tahle skromnější varianta. Možná v tom hraje i rozdíl v hustotě okolní atmosféry, kdy se rozdíly mezi klasickým a tímto průřezem lehce stírají. Ale to už si netroufám tipovat.
Obrázek

Matyn
Zkušený vesmírný průzkumník
Zkušený vesmírný průzkumník
Reputace: 0

Příspěvek od Matyn »

Pěkný díl :palec nahoru:
Ohledně křídel a vztlaku, myslím že by to klidně mohlo fungovat.
Přece akrobaty mají profil křídla jako kapku, podle mě je to možné.
Všechno je možné provést. Stačí chtít a mít dost peněz. A to je ten problém. Lidem se buď nechce, nebo nemají peníze.
http://vodnirakety.webnode.cz/
Edemski
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od Edemski »

Matyn píše:Pěkný díl :palec nahoru:
Ohledně křídel a vztlaku, myslím že by to klidně mohlo fungovat.
Přece akrobaty mají profil křídla jako kapku, podle mě je to možné.
Jenže ten "akrobat" je jaksi přemotorovaný a proto tam ani tak o vztlak nejde ;-)
Edemski
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od Edemski »

Jinak jak se teď koukám na foto té sondy, tak celá věc se bude mít takto. Iontový motor potřebuje hodně energie a klasické panely by asi v této výšce brzdily družici více, než by chtěli, takže to uspořádali takto a ještě využili jako stabilizaci.

Odpovědět

Zpět na „Dobývání vesmíru“