Ostatní zajímavosti
Re: Ostatní zajímavosti
V USA nastal shutdown, do práce nepôjde milión ľudí
Takmer milión ľudí je od utorka na nedobrovoľnom neplatenom voľne. Republikáni zablokovali rozpočet.
Väčšina vedcov z NASA zostane doma na neplatenom voľne – ale aj federálni zamestnanci nedôležitých sektorov. Až dvestotisíc ľudí bude dlhšie čakať na pasy, pomalšie môžu vydávať aj víza.
Republikáni a demokrati sa v Kongrese v noci nedohodli a neschválili výdavky federálnej vlády na ďalšie obdobie. V krajine tak po 18 rokoch nastane takzvaná odstávka vlády, a federálne úrady tak nemôžu nič financovať.
Biely dom už krátko pred polnocou nariadil šéfom vládnych úradov, aby prešli do núdzového režimu.http://www.sme.sk/c/6953899/v-amerike-n ... -ludi.html

NASA Shutdown Plan (2 MB PDF), Frequently Asked Questions (2 MB PDF)
http://www.nasa.gov/news/budget/index.html
Takmer milión ľudí je od utorka na nedobrovoľnom neplatenom voľne. Republikáni zablokovali rozpočet.
Väčšina vedcov z NASA zostane doma na neplatenom voľne – ale aj federálni zamestnanci nedôležitých sektorov. Až dvestotisíc ľudí bude dlhšie čakať na pasy, pomalšie môžu vydávať aj víza.
Republikáni a demokrati sa v Kongrese v noci nedohodli a neschválili výdavky federálnej vlády na ďalšie obdobie. V krajine tak po 18 rokoch nastane takzvaná odstávka vlády, a federálne úrady tak nemôžu nič financovať.
Biely dom už krátko pred polnocou nariadil šéfom vládnych úradov, aby prešli do núdzového režimu.http://www.sme.sk/c/6953899/v-amerike-n ... -ludi.html

NASA Shutdown Plan (2 MB PDF), Frequently Asked Questions (2 MB PDF)
http://www.nasa.gov/news/budget/index.html
- vai777
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 390
Ani kosmonautice se nevyhýbají soudní tahanice. Sergej Volkov v pátek vyhrál spor o nevyplacené bonusy za pobyty na orbitu v letech 2008 a 2011. Pro neangličtináře stručný výcuc tady.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Kdyby byl a orbitální dráha Měsíce výškově shodná s ISS:
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
Panečku, to by byly slapové síly
.

- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3137
Ty kraso, to je mazec, akorát by příli jsoucí za ním šel i přes ty největší hory, takže bychom si to moc neužili (a pod ním bychom asi levitovali)
ale úplně mimo to není, na počátku se Měsíc zkondenzoval opravdu na mnohem bližští orbitě (první desítky tisíc km) takže na zčátku to byl hukot s obřími přilivy (někde jsem viděl údaj 800 m výšky, ale ruku do ohně za to nedám)
ale úplně mimo to není, na počátku se Měsíc zkondenzoval opravdu na mnohem bližští orbitě (první desítky tisíc km) takže na zčátku to byl hukot s obřími přilivy (někde jsem viděl údaj 800 m výšky, ale ruku do ohně za to nedám)
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
Výtečná připomínka!tomas píše:Panečku, to by byly slapové síly.
Měsíc nikdy nebyl tak blízko, jako ISS, ale býval daleko blíž, takže v dobách před miliardy lety
byly přílivy a odlivy vysoké až 100 metrů, "pevná" zem se v rámci působení slapů zvedala/klesala až o 25m,
což způsobovalo překotnou vulkanickou činnost.
Víš, co je na tom ta největší ironie?
Tyto podmínky by dnes znamenaly takřka konec inteligentního života na Zemi, ale tenkrát pomohly
evoluci jednobuněčného života. Sopečná činnost pomáhala chemickému koloběhu a držela celou tu
primordiální látkovou výměnu v chodu, načež ty strašlivě divoké přílivy / odlivy trvale zaplavovaly a
ustupovaly stovky kilometrů dovnitř pevninských útvarů (jakýchsi pra-pra-pra kontinentů) a výrazně
zvyšovaly podíl míst, kde se uchytával život, jenž si zvykal na dvojí adaptaci - vodní i suchozemskou.
No není to úžasné??
Pardon, rozepsal jsem se příliš, ale je to tak vzrušující téma, že nejde odolat...

A to ani nemluvím o vzniku Měsíce impaktní událostí - před pár dny jsem se - ke svému velkému šoku -
že "impaktní teorie vzniku Měsíce" se nedatuje do 80. let, tedy, ano, datuje, ale první kdo s touto myšlenkou
přišel, byl geolog Reginald Daly v roce 1946 !!!!!!!!!! Neuvěřitelné, jen na něj historie poněkud
pozapomněla. Za chvíli se blíží výročí, tak jen aspoň letmo zmíním ve vláknu "osobnosti astronomie",
stojí to za to

CHris Hadfield
CHris Hadfield
Jak už někteří vědí, minulý víkend jsem spolu s Tomášem Přibylem vyrazil na úžasný výlet. Naším cílem byl den otevřených dveří v ESTECu, tedy v technologickém srdci agentury ESA. Ze třídenní cesty mám dost fotografií, které zde postupně zveřejním. Vyloučený není ani nějaký článek na blogu, ale nepředbíhejme.
První den cesty byla sobota a při cestě do Nizozemí jsme zastavili ve Speyeru, kde se nachází Technické muzeum. Na vlastní oči zde uvidíte nejen slavný raketoplán Buran, ale i mnoho dalších exponátů, které souvisí s lety do vesmíru. Fotky najdete zde.
Zítra asi přidám snímky přímo z ESTECu.

První den cesty byla sobota a při cestě do Nizozemí jsme zastavili ve Speyeru, kde se nachází Technické muzeum. Na vlastní oči zde uvidíte nejen slavný raketoplán Buran, ale i mnoho dalších exponátů, které souvisí s lety do vesmíru. Fotky najdete zde.
Zítra asi přidám snímky přímo z ESTECu.

- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
Zajímavé detaily ohledně vesmírného výtahu, zatím samozřejmě sci fi, ale musím s červenýma ušima
přiznat, že před 15 lety jsem se na webu pohádal s člověkem ohledně komerčních letů do vesmíru,
které jsem bral rovněž za čisté sci fi, protože v té době zkrátka nebyla žádná technologická možnost
dostat se na LEO, kterou by si mohl dovolit soukromý sektor. Třeba Space X jsou ten nejkrásnější
omyl mého života...
Není asi třeba tu zmiňovat problém pevnosti struktury uhlíkových vláken a další problémy,
ve videu mě zaujalo pár informací, jako třeba časový harmonogram dráhy na GS orbit.
10 dní je dle mě skutečně hodně - na rozdíl od téměř desetinových nákladů dostat payload
na orbit - což je dlouhou dobu nejpádnější argument zastánců kosm. výtahu.
Jsem zvědavý na tuto technologii a ve světle mých starých omylů si počkám, rozvoj
techniky a materiálů jde skutečně závratně dopředu.
(Pořád to beru jako nereálné - nejdelší pevná uhlíkatá struktura, vytvořená v laborce,
neměla ani desetinu milimetru - pak se začala hroutit vadou "pevnosti" vnějších atomových
orbitů, ale tahle informace je už taky slušně zastaralá...)
Pro neAN - funguje CZ caption, pořád ne stoprocentně, ale je to pozvolna lepší a lepší...
přiznat, že před 15 lety jsem se na webu pohádal s člověkem ohledně komerčních letů do vesmíru,
které jsem bral rovněž za čisté sci fi, protože v té době zkrátka nebyla žádná technologická možnost
dostat se na LEO, kterou by si mohl dovolit soukromý sektor. Třeba Space X jsou ten nejkrásnější
omyl mého života...

Není asi třeba tu zmiňovat problém pevnosti struktury uhlíkových vláken a další problémy,
ve videu mě zaujalo pár informací, jako třeba časový harmonogram dráhy na GS orbit.
10 dní je dle mě skutečně hodně - na rozdíl od téměř desetinových nákladů dostat payload
na orbit - což je dlouhou dobu nejpádnější argument zastánců kosm. výtahu.
Jsem zvědavý na tuto technologii a ve světle mých starých omylů si počkám, rozvoj
techniky a materiálů jde skutečně závratně dopředu.
(Pořád to beru jako nereálné - nejdelší pevná uhlíkatá struktura, vytvořená v laborce,
neměla ani desetinu milimetru - pak se začala hroutit vadou "pevnosti" vnějších atomových
orbitů, ale tahle informace je už taky slušně zastaralá...)
Pro neAN - funguje CZ caption, pořád ne stoprocentně, ale je to pozvolna lepší a lepší...
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Edemski
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 736
[quote="Gubarev"]Kdyby byl a orbitální dráha Měsíce výškově shodná s ISS:[/quote="Gubarev"]
Výškově si nééé
Spíše, že povrch Měsíce by byl ve výšce ISS, jinak je orbita nějakých cca 2145 km.
Jinak ale LUXUX!!!
Výškově si nééé

Jinak ale LUXUX!!!