Curiosity (MSL - Mars science laboratory)
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Re: MSL - Mars science laboratory
To je hádání z křišťálové koule, když neznáme dobu expozice
O kometu nejde: viz spodní foto + ještě jedno z archivu (pár dní staré - MRO)
Nedávno jsem četl zajímavý článek techniků z nasa, debatovali, jak nejlíp nafotit ISON
z MRO, pač sonda není dělaná na astronomické fotografie vesmíru, ale na snímání povrchu.
Taky je to vidět..

O kometu nejde: viz spodní foto + ještě jedno z archivu (pár dní staré - MRO)
Nedávno jsem četl zajímavý článek techniků z nasa, debatovali, jak nejlíp nafotit ISON
z MRO, pač sonda není dělaná na astronomické fotografie vesmíru, ale na snímání povrchu.
Taky je to vidět..

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
Úžasné. Je někde k dohledání rozdíl ve složení marsovské a pozemské půdy?
U této události je vidět rozdíl mezi robotem a člověkem. Pro Curiosity je velkým úspěchem vyvalit kamen, pro kosmonauta by to byla samozřejmost.
U této události je vidět rozdíl mezi robotem a člověkem. Pro Curiosity je velkým úspěchem vyvalit kamen, pro kosmonauta by to byla samozřejmost.
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3137
Pozor na termíny, půda je na Zemi vyhrazena pro specifický typ zemin, který najdete primárně na povrchu. K tomu, aby půda vznikla, je naprosto nutná kombinace zvětrávání (převážně vodního) a činnosti živých organismů. Nezbytnou složkou půdy je humus vzniklý rozpadem odumřelých tkání.
Takže to co na Marsu sledujeme, půda ve správném slova smyslu na 99,9 % není.
Takže to co na Marsu sledujeme, půda ve správném slova smyslu na 99,9 % není.
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Zajímavý pokus: kamera MAHLI pořídíla snímak mince, která je na povrchu roveru s rozlišením
14 mikrometrů na pixel - největší možné rozlišení MAHLI. Vidíme penci po 14 měsících na povrchu
Marsu. Mince je zanesená vrstvou jemneho prachu, přestože je přichycena vertikálně.
(Snímek byl pořízen 2.10. - sol 411)

zdroj: http://www.psi.edu/news/MAHLI2.html
14 mikrometrů na pixel - největší možné rozlišení MAHLI. Vidíme penci po 14 měsících na povrchu
Marsu. Mince je zanesená vrstvou jemneho prachu, přestože je přichycena vertikálně.
(Snímek byl pořízen 2.10. - sol 411)

zdroj: http://www.psi.edu/news/MAHLI2.html
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 12004
Nebude od věci srovnat to se stavem zhruba před rokem - mince byla zanesena velmi jemnou vrstvou prachu už po přistání.

Před startem vypadala mince takto:

Před startem vypadala mince takto:

---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Vím, že je to úhlem pohledu, ale u předešlých snímků mi přijde, jako by ten kámen i ta "kostka" jako by viseli ve vzduchu. Prostě mi přijde, že to čím se dotýkají povrchu je nemůže udržet v téhle pozici a měli by se zřítit. Jak říkám buď je to úhlem pohledu nebo je to nižší gravitací a možná i dalšími vlivy. Možná je to jen můj pocit, ale nemohl jsem si tu poznámku odpustit.