Obecné otázky o kosmonautice

Název mluví za vše
Odpovědět
rexino
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 32
Re: Otázky

Příspěvek od rexino »

vai777 píše:Je pravda trochu zvláštní, že zatímco ze startu je videí zevnitř Sojuzů přehršle, z přistání opravdu ani jedno. Žeby se Rusové báli ukázat tu herdu při dosednutí? :-D
No veď preto by som sa rád pozrel na to video.. mnoho astronautov hovorí že re-entry v sojuze je "šialená jazda" a dosadnutie riadny tresk :lol:
"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
Agamemnon
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 23

Příspěvek od Agamemnon »

ono, pokiaľ viem, tak ani zábery z reentry shuttle nie sú voľne k dispozícií...
alebo má niekto link na youtube?
Per aspera ad astra [42]
rexino
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel

Příspěvek od rexino »

Ono v shuttle je to iné proste... v tej malej konzerve (sojuz myslím :D) to musí byť iné, intenzívnejšie by som povedal :lol:
"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
vai777
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 390

Příspěvek od vai777 »

V shuttlu astronauti natáčeli reentry docela často. Jsou i tací, kteří u toho celou dobu stáli- až do dosednutí. Nebudeme jmenovat, třeba Story Musgrave by se mohl urazit :lol:
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Agamemnon
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od Agamemnon »

jj, to, že natáčali viem... len som to na youtube nikdy nevidel :D
Per aspera ad astra [42]
rexino
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel

Příspěvek od rexino »

Ahojte, viem že táto otazka môže byť trošku divná ale aj tak nedá mi. SLS Block I ktorá ma vedieť vyniesť 70 t na LEO bude pri štarte (aspoň podľa info čo som našiel) vážiť 2500 t. Tak vo fyzike nie som nejak dobrý ale základ je že na takúto raketu bude podľa vzorca F=m*g pôsobiť tiaž necelých 25MN . To znamená že treba takúto + ešte nejakú silu na to aby sme túto raketu dostali do vzduchu(a to ešte nepočítam k tomu odpor vzduchu). Budú tam 2 SRB ktoré majú spolu ťah 32MN + 4x SSME (niekde čítam 5 a niekde 4 ale väčšino práve 4) ktoré majú dokopy ťah 7,4 MN . Takže pri štarte bude tlačiť SLS hore niečo pod 40 MN. To je fajn ale hlavu mi láme to čo sa bude diať po oddelení SRB. Tie budú horieť 124 sekúnd. SSME budú horieť dokopy 473 sekúnd. Po oddelení SRB ktoré važia dokopy 1580t(natankované) bude vážiť raketa 1000t - cca 26% paliva z nádrže ktorá váži 1000t takže 760 t . To znamená že vtedy treba na to aby raketa nepadalo dole necelých 7,5 MN pričom 4 SSME toľko ťahu nemajú. To znamená že po oddelení SRB bude SLS chvíľku iba "kontrolovane brzdiť" až dokiaľ sa nespotrebuje toľko paliva že tie SSME to vytiahnu hore? Nieje výhodnejšie použiť ako bolo v Saturne 5 ešte jeden stupeň, namiesto toho aby sa tlačil jeden veľký na obežnú dráhu? A SLS bude musieť aj tak používať aj druhý stupeň na "doťuknutie" na orbitu.

Ja viem že inžinieri z NASA to majú premyslené ale aj tak ... proste prečo tam nedať troška silnejšie motory... nebolo by to výhodnejšie ?
Samo1995
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 5

Příspěvek od Samo1995 »

Ale v tej výške už raketa prekonala gravitáciu a bude letieť hore aj keď bude mať motory vypnuté po tzv. suborbitálnej dráhe. Ona neletí celý čas kolmo ale začne sa nakláňať.
takže vlastne po oddelení SRB už nejde o gravitáciu ktorá je zanedbateľná, ale o rýchlosť. Raketa musí dosiahnuť 7,9 km/s. Na to jej bohate stačia 4x SSME. Vyšší ťah rzohodne nebude potrebovať.
Agamemnon
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od Agamemnon »

v momente, keď už sls nebude mať srb... tak už nerozhoduje ťah ale špecifický impulz
Per aspera ad astra [42]
rexino
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel

Příspěvek od rexino »

No veď ja viem že bude na suborbitálnej dráhe ale proste trošku mi to nesedelo :D aj keď som sa nad touto vecou zamýšľal tak som myslel že SRB su ľahšie a to by potom fakt nedávalo zmysel ale SRB tvoria 3/5 váhy SLS a to už keď sa nad tým zamyslím zmysel dáva.
Samo1995
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 5

Příspěvek od Samo1995 »

Tam nejde o váhu. V tej výške ide o rýchlosť. Tam už je trenie vzduchu zanedbateľné rovnako ako gravitácia.

Odpovědět

Zpět na „Volná diskuse“