Obecné otázky o kosmonautice
Re: Otázky
Přesné hodnoty kolik paliva bude potřeba na brzdící manévr zatím nejsou k dispozici. Ale motory by se měly zažehnout až krátce před dosednutím. Čili při startu přijde zážeh, pak se motory vypnou a oddělí se od rakety. Je možné, že přijde nějaký krátký zážeh pro korekci směru letu, pak bude stupeň volně padat k zemi, čímž bude brzdit o atmosféru a krátce před dosednutím se zažehnou motory, které zajistí jemné přistání.
- Agamemnon
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 23
- tá reusable verzia, ktorej sa má zachraňovať prvý stupeň, mať nosnosť 50 t na leo určite nebude
- čo sa týka tej záchrany - spacex chce vrátiť prvý stupeň s5 na miesto štartu (aby ho mohli rýchlo prekontrolovať a použiť znovu), takže také jednoduché ako dugi popisuje, to nebude (stupeň bude musieť zrušiť svoju doprednú rýchlosť kompletne + bude si musieť uddeliť dostatočnú rýchlosť na návrat späť)
- ďalší problém je, že ak sa napr. použije cross-feed, tak centrálny stupeň sa bude oddeľovať pri veľkej rýchlosti a ďaleko smerom po dráhe letu od štartovacej (a teda aj pristávacej) rampy
- ak by tie stupne nelietali s5, tak musí spacex zabezpečiť celú logistiku okolo záchrany stupňa na inom mieste (vzdialenom stovky až tisíce km) a potom následne aj dovoz znovu na štartovaciu rampu
najlepšie odhady, čo som zatiaľ videl, hovorili o potrebnom delta-v okolo 3000 m/s na návrat na lauch pad (ak dôjde k oddeleniu pri mach 6)
- čo sa týka tej záchrany - spacex chce vrátiť prvý stupeň s5 na miesto štartu (aby ho mohli rýchlo prekontrolovať a použiť znovu), takže také jednoduché ako dugi popisuje, to nebude (stupeň bude musieť zrušiť svoju doprednú rýchlosť kompletne + bude si musieť uddeliť dostatočnú rýchlosť na návrat späť)
- ďalší problém je, že ak sa napr. použije cross-feed, tak centrálny stupeň sa bude oddeľovať pri veľkej rýchlosti a ďaleko smerom po dráhe letu od štartovacej (a teda aj pristávacej) rampy
- ak by tie stupne nelietali s5, tak musí spacex zabezpečiť celú logistiku okolo záchrany stupňa na inom mieste (vzdialenom stovky až tisíce km) a potom následne aj dovoz znovu na štartovaciu rampu
najlepšie odhady, čo som zatiaľ videl, hovorili o potrebnom delta-v okolo 3000 m/s na návrat na lauch pad (ak dôjde k oddeleniu pri mach 6)
Per aspera ad astra [42]
Ahojte mám opäť (asi už to ani inak nebude
) špekulačnú otázku. Pozerám na plány letov SLS a vidim tam že má letieť po vzorky Mars Sample Return Mission. Pokiaľ viem tak ono tá misia ma dopraviť tie vzorky na obežnú dráhu zeme. Nieje to trošku "zbytočný luxus" vyniesť 21t loď na LEO s raketou ktorá ma nosnosť 70t (myslím blok IA)?

"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
Moc teda nerozumiem tomu, čo si napísal. Vo výsledku však určite vzorky pristanú na Zemi.
Asi si myslel na to, že tie vzorky z obežnej dráhy vyzdvihne Orion. To je ale podľa mňa blbosť. Zbytočne by sa tým navýšiii výdaje.
Edit/ Ono to bolo možno myslené tak, že SLS vynesie na obežnú dráhu sondu, ktorá poletí k Marsu a vráti odtiaľ vzorky na Zem.
Asi si myslel na to, že tie vzorky z obežnej dráhy vyzdvihne Orion. To je ale podľa mňa blbosť. Zbytočne by sa tým navýšiii výdaje.
Edit/ Ono to bolo možno myslené tak, že SLS vynesie na obežnú dráhu sondu, ktorá poletí k Marsu a vráti odtiaľ vzorky na Zem.
Áno Orion by mal ísť po tie vzorky... a to mi pride nezmysel.. drahý orion a ešte drahšia SLS
August 2025 Block IA Manned "Exploration" Mission: Orion BEO picks up Mars sample & returns to Earth
"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
Já zatím zaznamenal jen teorie, že by samotnou sondu pro MSR měla vynést SLS. Osobně nevěřím tomu, že by měl vzorky vracet Orion. Pouzdro bude mít určitě vlastní tepelný štít.
No veď to, bolo by oveľa výhodnejšie mať vlastný tepelný štít... a aj keby.. prečo by si radšej neobjednali u rusov lacnejší sojuz.. alebo nejakú súkromnu loď.. určite už vtedy bude nejaka hotová.Dugi píše:Já zatím zaznamenal jen teorie, že by samotnou sondu pro MSR měla vynést SLS. Osobně nevěřím tomu, že by měl vzorky vracet Orion. Pouzdro bude mít určitě vlastní tepelný štít.
Ahojte, rád by som vedel ako to vyzerá v kabine Sojuzu pri zostupe do atmosféry, prehľadal som celý youtube no nenašiel som. Existuje také video vôbec sú v kabine kamery resp. sú zapnuté? Kedže pri štarte sa ponúka aj pohľad do kabíny takže sú tam.
- Agamemnon
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 23
také video zo sojuzu som nevidel... kamery tam sú, pokiaľ viem, ale myslím, že verejné také niečo nie je
videl som len podobné video z sts (tj. zábery z vnútra lode počas vstupu do atmosféry a pristania)
videl som len podobné video z sts (tj. zábery z vnútra lode počas vstupu do atmosféry a pristania)
Per aspera ad astra [42]
- vai777
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 390
Je pravda trochu zvláštní, že zatímco ze startu je videí zevnitř Sojuzů přehršle, z přistání opravdu ani jedno. Žeby se Rusové báli ukázat tu herdu při dosednutí? 

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong