Fotky oblohy ze stativu
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Re: Fotky oblohy ze stativu
to nemuzu posoudit, jsem tu pouze pulku toho casu, ale kdyz si predstavim rostouci miru svetelnehobaranka píše: Pravda, ono pozorovat v přezářené Praze není žádný med. Tam je to doopravdy asi jen o Měsíci.
Tedy pokud si pamatuji světelné podmínky před 40 lety kdy sem do Prahy jezdil na astrokurz.
smogu, dostupnost energie a veskereho sortimentu svitidel, raketovy narust konzumace vseho druhu,
kolikrat za jakoukoli cenu, chut lidi proinvestovat sve penize tak,
aby to sirosire okoli jasne videlo ve dne v noci a vubec zmenu mentality vetsiny lidi (kdyz to napisu lehce
ironicky - za bolsevika meli lide vetsinou brzy "zhaslo" - o to vetsi kontrast je dnes),
tak mi prijde, ze Praha musela byt pred 40 lety rajsky potemnely galakticky ostrov!

Tedy samozrejme proti tomu Bollywood-Dysney blazinci, co je tu ted...

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- baranka
- Znalec kosmonautiky
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
On je i patrný rozdíl v pozorování která jsem dělal před 40 lety na Mělníce a nyní když jsem tam byl asi před 5 lety. To už bylo na obzoru světlo Prahy zcela patrné.
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
Presne tak. Ten narust je opravdu pozorovatelny v rozmezi i nekolika let.
A stejne me sokovala informace pred par tydny o tom, ze kazdy druhy
Evropan nikdy nevidel mlecnou drahu na vlastni oci. To je neuveritelne...
A stejne me sokovala informace pred par tydny o tom, ze kazdy druhy
Evropan nikdy nevidel mlecnou drahu na vlastni oci. To je neuveritelne...
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
Nic ve zlem, ale prijde mi to straslive kycovite a zbastlene ve fotosopu.spotter píše:pro další fotky klikněte zde netradičně nafocená hvězdná obloha
(ja vim, ony se dnes uz obrazky ani jinak neupravuji...)
Podivam se na zbytek veci na ty strance, ale nechce se mi to nacist.
Zkusim to za chvilku.
CHris Hadfield
CHris Hadfield
nějaké info má i zde http://www.lincolnharrison.com/blog/201 ... e-stacking
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
Puvodni link mi funguje - rozjede se, ale zadny fota se neozbrazuji, mozna
problem s AV/FW, i kdyz v takovem pripade me to nepusti uz na zdrojovou stranku...(?)
problem s AV/FW, i kdyz v takovem pripade me to nepusti uz na zdrojovou stranku...(?)
CHris Hadfield
CHris Hadfield
-
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Fotky na stranke autora su uzasne. http://www.lincolnharrison.com/nightscapes/
Vzdy ma berie kombinacia hviezdnej oblohy a prirody, Ak je k tomu aj voda-nadhera.
A ten mesiac je neskutocny.
Ludske oci su dokonale, ale vdaka za techniku, HDR a postupy spracovania, ze svet dokazu ukazat aj takto.
Vzdy ma berie kombinacia hviezdnej oblohy a prirody, Ak je k tomu aj voda-nadhera.
A ten mesiac je neskutocny.
Ludske oci su dokonale, ale vdaka za techniku, HDR a postupy spracovania, ze svet dokazu ukazat aj takto.
"Naše cnosti a naše vady sú neoddeliteľné ako sila a hmota, keď ich oddelíte človek prestane existovať."
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
Aha, tak to muze byt jadro pudla. Ja poznal HDR krz fotky krajin a nikdy mi to nesedlo.
Ale je to jen otazka nazoru. Ja ted pomalu (velmi pomalu - jeste se to ani neodvazuji
hazet do sveho blogu, nebo treba sem) objevuji opravdu syrove *** puvodni raw
formaty, porizene detektory a nijak (nebo jen minimalne) upravovane. Kolorovani snimku
ma ve vede svuj smysl - treba se obarvuji casti mlhovin dle emisi specifickych prvku - to je
uzasny prinos k nasemu poznani vesmiru, ale ve finale je vsechno jinak, jen jde o to, nakolik
je zamer lidsky-umelecky, nebo technicko-popisny. HDR mi v tomto svetle prijde stejne
prehnany a spatny, jako ten puvodni obrazek ubezniku meteorickeho roje. Zkratka fake.
Ale je to jen jeden z mnoha subjektivnich nazoru, a mozna dobre tema do debaty.
Moc by me zajimal treba nazor Baranky, ale i jinych, vubec nevim, kolik lidi tu praktikuje
astrofotografii.
*** - u polooptickych/castecne optickych kompozitu je to samozrejme nemozne,
pac jde mnohdy o frekvence nezachytitelne zrakem - typicky (a uz omlety) pripad je treba
RL- IR optika HST, treba v oblastech sousedicich frekvenci viditelneho a blizkeho IR svetla.
Cili vlastne nemas jinou moznost. Ale to neni pripad HDR zpracovani.
Ale je to jen otazka nazoru. Ja ted pomalu (velmi pomalu - jeste se to ani neodvazuji
hazet do sveho blogu, nebo treba sem) objevuji opravdu syrove *** puvodni raw
formaty, porizene detektory a nijak (nebo jen minimalne) upravovane. Kolorovani snimku
ma ve vede svuj smysl - treba se obarvuji casti mlhovin dle emisi specifickych prvku - to je
uzasny prinos k nasemu poznani vesmiru, ale ve finale je vsechno jinak, jen jde o to, nakolik
je zamer lidsky-umelecky, nebo technicko-popisny. HDR mi v tomto svetle prijde stejne
prehnany a spatny, jako ten puvodni obrazek ubezniku meteorickeho roje. Zkratka fake.
Ale je to jen jeden z mnoha subjektivnich nazoru, a mozna dobre tema do debaty.
Moc by me zajimal treba nazor Baranky, ale i jinych, vubec nevim, kolik lidi tu praktikuje
astrofotografii.
*** - u polooptickych/castecne optickych kompozitu je to samozrejme nemozne,
pac jde mnohdy o frekvence nezachytitelne zrakem - typicky (a uz omlety) pripad je treba
RL- IR optika HST, treba v oblastech sousedicich frekvenci viditelneho a blizkeho IR svetla.
Cili vlastne nemas jinou moznost. Ale to neni pripad HDR zpracovani.
CHris Hadfield
CHris Hadfield