Obecné otázky o kosmonautice

Název mluví za vše
Odpovědět
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778
Re: Otázky

Příspěvek od Dugi »

Díky za info.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Karel
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Reputace: 0

Příspěvek od Karel »

Děkuji všem za odpovědi. Navyšování orbity jsem věděl, možná jsem tu otázku nepoložil zcela srozumitelně, jednalo se mi o polohu ISS, vůči Zemi, nemyslím že by byla geostacionární, to vím, že není. ALe jak je natočena a zda se její natočení mění.

tohle jsem teď ještě našel na wiki:

Orientace stanice na oběžné dráze je určována ohledem na optimální polohu solárních panelů směrem ke Slunci, a také vhodnou pozici radiátorů chladicího systému. Musí též usnadnit manévrování připojovaných kosmických lodí.
Pro tyto účely se používají celkem tři různé orientace. První z nich je nejčastější:[8]
1) Orientace vůči Zemi s osou laboratorních modulů (X) ve směru letu a zenitovou osou (Z) směřující do středu Země.
2) Orientace vůči Zemi s osou hlavního nosníku (Y) ve směru letu a zenitovou osou (Z) směřující do středu Země.
3) V prostoru stálá orientace na Slunce.

Ze všeho uvedeného vyplývá, že Normálně stanice rotuje kolem jedné své osy tak, aby kupolí byla stále otočená k Zemi. Při příletu některých lodí se natáčí a pak se vrací zpět. A také probíhají manévry vyhnout se smetí. ALe také někdy celá stanice jakoby rotuje vůči Zemi, když je ve stálé poloze ke Slunci (viz bod 3 z wiki) Tady by mě zajímalo jak často tohle bývá a kvůli čemu.
A co se natáčení ke Slunci kvůli solárním panelům týká, na nějaké zrychleném videu jsem viděl že rotuje jen část ISS, ta s panely. Takže to vypadá na všehochuť ze všeho, jestli to chápu dobře. Díky všem.
Samo1995
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 5

Příspěvek od Samo1995 »

Solárne panely sú osadené na otočných nosníkoch, čo dovoľuje stanici byť natočená kupolou smerom k Zemi a panelmi a radiátormi v optimálnej polohe voči Slnku. Vo svojej podstate je to veľmi jednoduché, aj keď skutočnosť je samozrejme zložitejšia ako všetko vo vesmíre. :)
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Pokud se nepletu, tak bod 3 se normálně nepoužívá a použil by se snad jedině pokud by se poškodil natáčecí systém panelů, který popisuje Samo. Stanice by pak dočasně suplovala tento nedostatek. Ale jistý si tím nejsem. Je ale pravda, že bod 1 je nejčastější.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Raul
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 1
Bydliště: Ústí nad Orlicí ... Jméno : Radovan Kubrt ... Email: [email protected]

Příspěvek od Raul »

Agamemnon píše:@dugi:
orbity nemajú stabilné dráhy, ani čo sa týka inklinácie... táto sa tiež musí vyrovnávať
je to spôsobené takými vecami, ako napr. že zem nie je dokonalá guľa a teda gravitačné pôsobenie zeme nie je rovnomerné... potom aj napr. nepravidelné gravitačné pôsobenia ďalších telies (mesiac, slnko), etc
Pleteš si možná se stáčením orbitální roviny (precesí uzlové přímky), které závisí na míře zploštění Země (koleficientu J2), sklonu dráhy, hodnotě velké poloosy (tedy průměrné výšky dráhy) a na excentricitě dráhy. U ISS je to cca 5° za den.
Inklinace, tedy sklon dráhy vůči rovníku se tímto mění pouze periodicky a to v řádu tisícin stupně, dlouhodobě je stabilní. Inklinace se proto nijak nevyrovnává, nehledě na to že je to až příliš energetický manévr. Vyrovnává se pouze výška reboosty v prográdním směru převážně v souvislosti s přípravou letů kosmických lodí.
Agamemnon
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 23

Příspěvek od Agamemnon »

@raven:
heh, okej... máš pravdu :D
sorry all :)
Per aspera ad astra [42]
rexino
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 32

Příspěvek od rexino »

Ahojte, našiel som túto fotku Tundra Orbit. Obrázek

Ako je to možne? veď to ani nie je obiehanie vlastne
"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
Samo1995
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 5

Příspěvek od Samo1995 »

Sonda je na geocentrickej obežnej dráhe. Nachádza sa vo vzdialenosti približne 36 000 km od Zeme a obieha ju rovnakou rýchlosťou, ako Zem rotuje. Ak by bola na rovníku, letela by celý čas nad jedným miestom. Vzhľadom na to, že na rovníku nie je, kreslí takúto podivnú osmičku. Nad rovnakým miestom preletí vždy v rovnaký okamih dńa.
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Tundra a jí podobné dráhy jsou na první pohled těžko pochopitelné, ale zkus s i to představit - Samo to už popsal docela dobře - Země se otáčí a s ní i družice, která má stejnou rychlost - proto kolem planety nikdy neoběhne. Stejně jako je družice na geostacionární dráze pořád na jednom místě - taky by se dalo říct že to není obíhání. Tyhle geosynchronní dráhy jsou hodně specifické, ale když se nad tím, zamyslíš a představíš si to, dává to smysl.

Nejlíp to asi vysvětlí tohle video z KSP.

Obrázek

rexino
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 32

Příspěvek od rexino »

Ahojte dnes mám otázku o budúcich raketách SpaceX. Taký falcon heavy bude vedieť vyniesť na LEO cca 50t a bude schopná pristátia svojich prvých stupňov. Koľko "prebitočného" paliva tam bude treba? To pristátie bude prebiehať tak že budú motory celý čas zapnuté(myslim si že trošku plitvanie či?) ? Alebo sa len v správnej výške na malú chvíľu zapnú motory ktoré zbrzdia raketu na minimum?
"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin

Odpovědět

Zpět na „Volná diskuse“