Astronomická pozorování
Re: Astronomická pozorování
Takto kvalitne je vidieť Mliečna dráha v Chile v púšti Atacama.
http://apod.nasa.gov/apod/ap130420.html

http://apod.nasa.gov/apod/ap130420.html

Meteor změnil noc v jasný den
Tisíce obyvatel argentinského města Santiago del Estero sledovaly v časných hodinách nedělního rána výjimečný záblesk, který způsobil meteor vstupující do atmosféry. Přibližně ve 3.20 ráno místního času se temná noc na okamžik proměnila v zářivě jasný den.Fascinující záblesk na obloze způsobil rozpadající se meteor, který vstoupil do atmosféry. Někteří svědci uvedli, že krátce po spatření meteoru ucítili slabší otřesy půdy.(Samotny zablesk je pri konci videa.)
Tisíce obyvatel argentinského města Santiago del Estero sledovaly v časných hodinách nedělního rána výjimečný záblesk, který způsobil meteor vstupující do atmosféry. Přibližně ve 3.20 ráno místního času se temná noc na okamžik proměnila v zářivě jasný den.Fascinující záblesk na obloze způsobil rozpadající se meteor, který vstoupil do atmosféry. Někteří svědci uvedli, že krátce po spatření meteoru ucítili slabší otřesy půdy.(Samotny zablesk je pri konci videa.)
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
Tak jsem dneska zkusil vyfotit zatmění Měsíce. Nejdřív se mi do výhledu stavěl strom a pak mraky, tak jsem myslel, že z toho nebude nic. Naštěstí se Měsíc nad ně vyhoupl včas. Bylo to moje první focení noční oblohy. Doposud to nešlo, protože jsem neměl vhodný foťák. Petrsida ukazoval tady na fóru fotky z Fuji HS-20. Ty mě docela nadchly. HS-20 sice už nebyl, ale nástupce HS-25 umí také dlouhé časy a další nastavení pro focení noční oblohy. Po spoustě marných pokusů s přednastavenými režimy jsem přešel na ruční nastavení, vyjma ostření, to nakonec lépe zvládl foťák.

parametry: čas 1/25, clona 11, stativ

parametry: čas 1/25, clona 11, stativ
Pěkně! 

- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
Muzu se zeptat, odkud si to pozoroval?
Ja to dnes dal nazivo, ale zrejme ten svetelny smog dela vic, nez bych cekal..
Ja to dnes dal nazivo, ale zrejme ten svetelny smog dela vic, nez bych cekal..
CHris Hadfield
CHris Hadfield
to petrsida: díky za tip, jsem z toho foťáku nadšený a to nejen kvůli fotografování oblohy.
to GUBAREV: Když se podíváš na mapu světelného znečištění ČR, v Jižních Čechách v první třetině cesty ze Strakonic do Vodňan. Tím, že mám Strakonice až za kopcem, tak vidím nebe nádherně.
to GUBAREV: Když se podíváš na mapu světelného znečištění ČR, v Jižních Čechách v první třetině cesty ze Strakonic do Vodňan. Tím, že mám Strakonice až za kopcem, tak vidím nebe nádherně.
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3137
Já jsem fotil z okraje Lysé nad Labem, světelného znečištění je tu dost, ale na měsíc v úplňku to nijak vliv nemá
To Tomas: to jsem rád, já jsem s ním taky navýsost spokojený, za rok jsem udělal 7500 fotek, začínám mít problém s místem na disku
To Tomas: to jsem rád, já jsem s ním taky navýsost spokojený, za rok jsem udělal 7500 fotek, začínám mít problém s místem na disku
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
Japonsko-mexický tým vědců uveřejnil výsledky výzkumu v oblasti nových technologií,
sloužících k lepšímu směřování paprsků nočního pouličního osvětlení. Ale podle článku BBC
jde zatím o teoretickou studii, vyvíjení prototypu by mělo teprve začít.
Na rozdíl od klasických zdrojů pouličního osvětlení, využívajících sodíkových plynu, u kterých
dochází ke ztrátám svítivosti v důsledku špatně kontroly směru vyzařovaných paprsků, by LED
svítidla měly přinést zlepšení. Uvádějí redukci rozptylu světla že zdroje z 20% u klasických
výbojek až na 2%.
http://www.opticsinfobase.org/oe/fullte ... &id=253009

sloužících k lepšímu směřování paprsků nočního pouličního osvětlení. Ale podle článku BBC
jde zatím o teoretickou studii, vyvíjení prototypu by mělo teprve začít.
Na rozdíl od klasických zdrojů pouličního osvětlení, využívajících sodíkových plynu, u kterých
dochází ke ztrátám svítivosti v důsledku špatně kontroly směru vyzařovaných paprsků, by LED
svítidla měly přinést zlepšení. Uvádějí redukci rozptylu světla že zdroje z 20% u klasických
výbojek až na 2%.
http://www.opticsinfobase.org/oe/fullte ... &id=253009

CHris Hadfield
CHris Hadfield