Astronomická pozorování

Náš web se v první řadě zaměřuje na kosmonautiku. Ale najdete tu i pár drobností o astronomii.
Odpovědět
Flanker27
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:
Re: Astronomická pozorování

Příspěvek od Flanker27 »

Teda, to je fakt krása. Nevíte kdy a kde přibližně se mají komety stát pozorovatelnými i z české republiky ? Četl jsem že Lemmon je zatím viditelná jen na obloze jižní polokoule, tak ani nevim kdy se vlastně mám připravit na nějakou kometu. Tak případně děkuju za odpověď.
Zároveň přidávám fotografii Měsíce z 26.2. Neni to nic moc, ale zatím je to moje nejlepší fotka.
Obrázek
baranka
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od baranka »

V článku Komety roku na astro.cz je animace viditelnosti C/2011 L4 PanSTARRS a je tam i zmíňka o tom, že Hvězdárna v Rokycanech vydala na svých stránkách vystřihovánku otočné mapky oblohy, pomocí níž můžete najít obě letošní jasné komety (PanSTARRS a ISON). Dráhy obou komet včetně vyznačených dní u jednotlivých pozic jsou v mapce nakresleny pro období nejlepší viditelnosti obou komet. Je tam i žlutě napsaný text Vystřihovánka ke stažení (který funguje jako odkaz).
Článek zde: http://www.astro.cz/komety2013
Jinak kometa Lemmon bude asi pro nás zapovězená.
Odkaz zmapkou a souřadnicema komety C/2011 L4 PanSTARRS je zde:
http://www.kommet.cz/page.php?al=kometa ... _panstarrs
Jak je focený ten Měsíc? Kdyžtak napiš trochu více podrobností.
Flanker27
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Flanker27 »

Díky moc za odkazy.
Měsíc jsem fotil pomocí čočkového dalekohledu Celestron PowerSeeker 50AZ přes okno, z bytu. Moc s focením přes dalekohled zkušenosti nemám, ale učím se celkem rychle. Foťák už má taky docela roky a jsem rád když s ním něco pořádně vyfotim :). Ten teleskop mi ani moc nedovoluje na něj něco upevnit a stabilizovat tak foťák. Chtělo by to asi nějakej adaptér jenže ten mi přijde jako docela zbytečný a snažim se vymyslet něco, čím bych to obešel. Nedokonalý fotky by mohl pomoct doostřit nějakej program, zatím se učím s Registraxem tak třeba se mi povede nějaký dobrý snímek :) Zatím jsem ani moc neměl kdy pořádně vyzkoušet fotografovat -když je zrovna víkend tak je špatná viditelnost a když už se počasí udobří tak mám školu a být do jedné hore je docela na pytel.
V létě to hádám bude mnohem lepší s časem a navíc bude teplo :) .. Ještě chci zkusit něco nasnímat tenhle víkend, ale dneska to na jihu Moravy nevypadá zrovna dobře :/
baranka
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od baranka »

Vyskoušej nějaké menší zvětšení (abys měl v zorném poli celý obraz Měsíce), pořádně zaostřit pak dát foťák za okulár a párkrát to vyfotit. Ikdyž tam bude asi stejně největší problém to okno. Asi by to chtělo vyjít ven a chvilku počkat až se dalekohled teplotně vyrovná venkovní teplotě ( asi půl hodiny)
Flanker27
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Flanker27 »

>baranka
Díky za radu, ale obávám se že mi nepomůže. Foťák umístím za okulár s nejmenším možným zvětšením, použiju nejslabší čočku a i tak se mi tam Měsíc nevejde. (teda pokud dobře chápu, že na okulár umístím i čočku když jde o čočkový dalekohled. Bez čočky mi to sice přijde logičtější, zvlášť když samotný fotoaparát už jednu má, ale nikdy se mi bez ní nepodařilo něco vyfotit,.. nejspíš na to jdu špatně. Doufám že mě za to neukamenujete :oops: )
Jinak používám tento foták, nejspíš se k astrografii ani nehodí http://www.photoextract.com/f/panasonic-dmc-lz5 ale lepší než nic.. Já se v tom nevyznám :krčící rameny: a beru že vy s tím máte větší zkušenosti takže z toho možná něco vyčtete :)
baranka
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od baranka »

Díval jsem se na technické parametry Tvého foťáku a mám za to, že je o řád lepší ( minimálně) než můj. Tedy pokud tyto stránky nelžou: http://www.azfoto.cz/fotoaparaty/panaso ... mc-lz5?p=1
Problém asi bude v tom focení za oknem.
Jinak se podívej na tuto stránku kde je i rada jak na měsíc, musím se přiznat, že takto jsem se o to ještě nepokusil. já prostě zaostřím dalekohled a pak přiložím foťák a cvakám. :)
http://mladez.astro.cz/?p=62
Flanker27
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Flanker27 »

Aha O.o Bezva, moc díky hned se na to podívám a zítra k večeru můžu něco vyzkoušet z venku. Chtěl bych se podívat na jeden nedaleký kopec jak to tam vypadá, nabízí docela dobrej výhled na západ takže by se tam teoreticky dala zachytit kometa, málo světla a nízkej horizont, tak snad to počasí dovolí.
baranka
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od baranka »

Jj, jinak mám za to, že ten Tvůj foťák dokáže dlouhé expozice ( dal bych těch doporučovaných 30 sec) což je vhodné na noční oblohu. Tam nezapomeň na citlivost, já mohu jen 400 a Ty tam můžeš začít od 800. Doufám, že od 12 bude pěkné počasí a překvapíš nás s nějakou dobrou fotkou komety C/2011 L4 PanSTARRS.
Flanker27
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Flanker27 »

Jojo, právě jsem teď na to koukal kde se to nastavuje, o nějaké expozici sem doteďka neměl ani ponětí :o .
Taky doufám :)
baranka
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od baranka »

Budeš muset skusmo udělat pár snímků abys mohl dát tu nej na oblohu a pak to co můžeš použít třeba na Měsíc.

Odpovědět

Zpět na „Astronomické okénko“