Kritické momenty kosmonautiky

Vše o rozvoji raketové techniky od prvních nesmělých krůčků do vesmíru postupně až do nedávné minulosti.
Odpovědět
vai777
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 390
Re: Kritické momenty kosmonautiky

Příspěvek od vai777 »

Děkuju ;) , jsem si vědom, že v tomhle díle opravdu až tak moc vzrůšo navenek není. Pro mě je ale vzrůšo už jen samotný fakt, že kosmonauti de facto sedí při startu na pumě, která se třeba v případě Saturnu VC dala srovnat s menší taktickou atomovkou. A navíc mi přišly zajímavé některé způsoby záchrany, jako třeba ta síť u Vostoků nebo skluzavka u Saturnů (a dokonce, pokud mě paměť neklame, je tady na fóru video přímo z onoho polstrovaného bunkru).
Tak trochu doufám, že Vás neotráví další tři díly- budou o Challengeru a krom samozřejmé "akce" jsem tam nastínil i selhání manažerských mechanizmů a etiky. Tak snad to nebude až taková nuda, v nejhorším třetí díl Challengeru přeskočte :) .
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
tomas
Moderátor
Moderátor
Reputace: 48

Příspěvek od tomas »

To je právě na tvých KMK skvělé, že tam není jen ta samotná akce (u Challengeru navíc poměrně dost medializovaná), ale také ty příčiny, důsledky a souvislosti.
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3137

Příspěvek od petrsida »

Nuda? Tu jsem při čtení tvých článků nikdy nezažil. A u toho posledního vůbec ne, musel to být zatracený adrenalin.
vai777

Příspěvek od vai777 »

Díky! No, je fakt, že na místě Titova a Strekalova bych být nechtěl. I když- kdo má takovýhle zážitek, ze kterého vyšel živ a zdráv a ještě dostal panáka vodky? ;)
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Neil Armstrong
Tev
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Reputace: 1

Příspěvek od Tev »

tomas píše:To je právě na tvých KMK skvělé, že tam není jen ta samotná akce (u Challengeru navíc poměrně dost medializovaná), ale také ty příčiny, důsledky a souvislosti.
S tímhle plně souhlasím a přidávám se ke chvále ostatních, skvělé články!
vai777

Příspěvek od vai777 »

Díky, snad to tak bude i nadále! ;)
Neil Armstrong
Samo1995
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 5

Příspěvek od Samo1995 »

Vai. Nerozmýšľal si nad tým že to po dokončení upravíš a vydáš knižne? Podľa mňa by to bola úspešná knižka a určite by si ju veľa ľudí kúpilo. Teda... Ak by sa ti podarilo osloviť nejaké známe vydavateľstvo. :-D
vai777

Příspěvek od vai777 »

Samo1995 píše:Vai. Nerozmýšľal si nad tým že to po dokončení upravíš a vydáš knižne? Podľa mňa by to bola úspešná knižka a určite by si ju veľa ľudí kúpilo. Teda... Ak by sa ti podarilo osloviť nejaké známe vydavateľstvo. :-D
Upřímně- uvažoval. Pár lidí už mě k tomu ponoukalo. Je tam jeden problém- a to s obrazovou částí ze sovětské, resp. ruské strany. Většinou jsou to placené položky (alespoň tedy pro komerční účely) a dovedu si představit, že to jsou dost "krvavé" peníze. Zatím to "nechávám koňovi", nejdřív seriál dokončím a pak se uvidí.
Každopádně díky za podporu, cením si toho!
Neil Armstrong
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 646

Příspěvek od Wopat »

Myslím si, že jde především o čtení. Samozřejmě obrázky to bohatě dokreslují a oživují, ale na délku textu jich je docela hodně. Kdyby jich pár ubylo, určitě by se svět nezbořil. Některé jsou poměrně klíčové, jiné vůbec. Já už jsem taky psal, že by bylo fajn, kdyby to vyšlo knižně. Rád bych si touto cestou objednal první kus s podpisem autora :-D ;)
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
vai777

Příspěvek od vai777 »

Hehe, tak platí :lol:
Ne- vážně, jsem rád, že se seriál líbí, ale s tím knižním vydáním je to opravdu ještě hóóódně daleko a totálně ve hvězdách. Vůbec netuším, jak v takové věci postupovat. Pokud by to zůstalo jen jako seriál tady na fóru a na Oslu, taky dobře. V tom případě se Ti podepíšu na monitor :mrgreen:
Neil Armstrong

Odpovědět

Zpět na „Historie kosmonautiky“