Čínské rakety

Diskuse o čínských nosných raketách
Odpovědět
Alchymista
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 599
Re: Čínské rakety

Příspěvek od Alchymista »

:naštvaný: Prekovať meče na pluhy...
A tí, čo tak urobia, budú nimi orať pre tých, čo tak neurobia.
Alchymista
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 599

Příspěvek od Alchymista »

Malky - nie si jediný, kto na ten príspevok nechápavo :icon_eek:

Tjov - tweet neexistuje?
:naštvaný: Prekovať meče na pluhy...
A tí, čo tak urobia, budú nimi orať pre tých, čo tak neurobia.
Tjov
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 4104

Příspěvek od Tjov »

Alchymista píše: 19.8.2026 11:37 Malky - nie si jediný, kto na ten príspevok nechápavo :icon_eek:

Tjov - tweet neexistuje?
No už to needitnu zpátky, ale evidentně to někdo sundal ... byl to záběr na monitor tj. asi leak před oficiálním videem :Drbe se na hlavě:
Pospíšil
Velezkušený znalec kosmonautiky
Reputace: 13172

Příspěvek od Pospíšil »

Pro ty, kdo příspěvky jiných diskutujících o čínském bezostyšném kopírování úspěšných západních produktů hodnotí jako “diletentské názory” a nebo na ně “nechápavě hledí” doplním srovnání základních parametrů raket Falcon 9 block 5 a Zhuque-3, ať si každý udělá svůj názor.

———————————Zhuque-3———————Falcon 9 Block 5
Developer—————LandSpace——————SpaceX
First flight—————2025—————————-2010
Configuration———2-stage, part.reus.—2-stage,part.reus.
Propellant—————LOX/methane————LOX/RP-1
Diameter————— ~4.5 m———————— ~3.7 m
Height——————- ~76.6 m———————— ~70 m
Liftoff mass——— ~660 t————————— ~550 t
First-st. engines— 9 ×Tianque-12 ser.— 9 ×Merlin 1D
Liftoff thrust——- ~900 t-force————— ~760 t-force
LEO payload, exp. ~21.3 t———————- ~22 t
LEO payload, dr.r. ~18.3 t———————- Mission dependent
Landing method——Vertical on 4 legs——Vertical on 4 legs
Landing controll——1 central engine, 4 grid fins, cold gas thrusters——— dtto

První stupně po přistání

Obrázek

A btw:
---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Matusor
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Reputace: 85

Příspěvek od Matusor »

Nenazýval by som to 'bezostyšným kopírovaním', ale nasledovaním súčasných (úspešných) trendov. Dvojstupňové usporiadanie je dnes najčastejšie (dodatočný 3. stupeň je výnimočný, pomocné boostre už sú tiež len v nových raketách, ktoré nemajú ambíciu znovupoužiteľnosti), LOX a metán sú dnes najčastejšie palivá (ok, vodíkový Centaur), 9 motorov na 1. stupni je tiež rozšírené usporiadanie (Electron, NG 9x4...), mnohé veci sú porovnateľné aj inde ako napr. 4 roštové kormidlá (pilotovaný Sojuz, NG, Neutron), tak by som nebral to kopírovanie tak vážne.
jakubv
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 2278
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakubv »

Metalox, mají širší rozsah řízení tahu, než má SX/F9, takže mohou přesněji přistávat a ke konci zaviset.
Pěkný příspěvek a technologie. Pokud dosáhnou vysoké spolehlivosti, ostatní se budou muset také více snažit.
-----------------
xx jakubv
Pospíšil
Reputace: 13172

Příspěvek od Pospíšil »

Invektiva "diletantský názory" od anonymního uživatele v reakci na můj dnešní příspěvek v 7:19, i negativní reakce dalších převážně anonymních uživatelů mě přiměly k následujícímu komentáři.

O kosmonautiku se zajímám od roku 1986 (odběr časopisu L+K a další tištěné zdroje), od 1996 se přidal internet. Na diskusních fórech o kosmonautice (kosmo.cz, NASASpaceFlight.com, UnMannedSpaceFlight.com, kosmonautix.cz) jsem aktivním uživatelem od roku 2008. Přispíval jsem do encyklopedie SPACE40 Antonína Vítka. Měl jsem několik přednášek na seminářích o kosmonautice ve ValMezu a Pardubicích a dalších místech po republice. Osobně jsem navštívil mnoho muzeí s kosmickou tematikou nebo exponáty, navštívil jsem několik kosmodromů, osobně zažil start Falconu Heavy. Na tomto portálu jsem vydal cca 25-30 článků. Mám vystudovanou stavbu letadel na VUT Brno. Nemyslím si tedy, že jsem v oblasti kosmonautiky "diletant".

V krátkém příspěvku ráno jsem napsal, co jsem napsal a stojím si stále za tím, protože je to pravda. Bohužel, některým lidem pravda nebývá vždy příjemná a jsou ochotní se hádat o to, že to pravda není a to včetně urážek a invektiv. V tomto případě jde o čínský národní zlozvyk ignorovat mezinárodní patenty, průmyslové vzory, design a konstrukční prvky jejich konkurentů a sprostě a bezostyšně kopíruji vše, co úspěšně funguje někde jinde ve světě, co vymyslel a vyvinul někdo jiný, kdo do toho vložil vlastní vývojový čas, vlastní investice, reputaci a důvěru zákazníků.
A ještě navíc o těchto krádežích duševního vlastnictví nehorázně prohlašují, že by to měla být pro původní autory čest, že si to od nich výsledky jejich práce bez skrupulí a vlastního úsilí ukradli, protože tím údajně "dávají najevo, že je ten originální výrobek kvalitní"! :facepalm:

Vím o čem mluvím. Pracoval jsem 17,5 let pro mezinárodní korporaci v oblasti ICT se sídlem na Taiwanu. Několikrát jsem byl pracovně v Číně, v součtu cca 5 měsíců (Peking, Zhengzhou, Shenzhen, Wuhan). Nevím, kolik z mých anonymních kritiků někdy v Číně bylo, ale tipnu si, že jich asi moc nebude. Na vlastní oči jsem viděl a poznal, jak mohutně a v brutálním měřítku číňani kopírují veškerá evropská a americká auta, počítače, mobily, další elektroniku, průmyslové roboty, oděvy, obuv, atd. atd. a ani se to nesnaží skrývat. Jejich domácí trh je tak obrovský, že drtivou většinu zboží a služeb prodají na vnitřním trhu v CN.
Jenže oni tam bohužel nekončí. Expandují stále víc na všechny strany, už ne jen do Indie a Afriky, ale i do Evropy, Japonska, Ameriky.
Nechápu, že to tak velká skupina lidí na západě nevidí a/nebo ignoruje a nemá z toho žádné větší obavy. A to včetně některých uživatelů tohoto fóra…
Smutné. Alespoň pro mě, kdo v Číně několikrát byl, s číňany pracoval, hodně tam toho viděl…

Čínské kopírování kde čeho už se bohužel stalo takovým standardem, že na to většina lidí rezignovala a přestala to vnímat jako krádež duševního vlastnictví a něco extra závadného. Mě ale vždycky nas.. naštve, když je to kopírování až moc okaté, do očí bijící a navíc většinou lidí přehlížené, nebo dokonce omlouvané. Já se s tím stále nemůžu smiřit a budu na to upozorňovat, protože to jinak za pár let dospěje k tomu, že zkopírují ze západního světa naprosto všechno a my budeme nuceni od nich jen nakupovat. Ne že by můj hlas mohl na tomto trendu něco reálně změnit, ale aspoň to budu podle vlastního názoru svobodně komentovat. To mi pravidla tohoto fóra umožňují.

Takže tolik k “čínskému bezostyšnému kopírování” v oboru nosných raket.
---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Peter
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 308

Příspěvek od Peter »

Obavam se, ze zde je jadlo pudla...
Čínské patentové právo vyžaduje registraci přímo v zemi, protože zde platí princip territoriality (zahraniční patenty se automaticky nepřenášejí). Základní principy ochrany v Číně: Registrace na prvním místě (First-to-File): Čína uděluje patent tomu, kdo podá přihlášku jako první, nikoliv tomu, kdo vynález skutečně jako první vymyslel.
"Když se podíváš na nebe, sníš o tom být mezi hvězdami. Když jsi mezi hvězdami a podíváš se dolů, sníš o tom být zpátky na Zemi."
Chris Sembroski

Odpovědět

Zpět na „Nosné rakety“