IFT-13 Třináctý integrovaný let Super Heavy / Starship (B20 & S40)
Re: IFT-13 Třináctý integrovaný let Super Heavy / Starship (B20 & S40)
EM má sdílnou náladu
, přistání lodi bylo přesné, to znamená že by byla zachycena rameny na věži (chopsticks)
Větší panely -> větší změna rozměrů díky tepelné roztažnosti -> větší problém se spárami. Mechanická odolnost větších dlaždic by asi také byla problém.Jayhawk píše: 29.7.2026 7:50 Zatím škoda že se nedají z použité keramiky vyrábět větší a tvarované panely.
- Jayhawk
- Vesmírný průzkumník

- Reputace: 126
Matně si vzpomínám že v rámci ještě projektové fáze Space Shuttle se mluvilo o štítu z Beryliové slitiny. A když si vezmu, jak se posunulo, i díky základnímu výzkumu na ISS, materiálové inženýrství tak jsem podvědomě čekal na Starship něco sofistikovanějšího neco více crazy než keramiku. Přeci jen se Space X výzev nebojí a jak řekl ten inženýr ve video Starship - Test Like You Fly , neporušujeme fyzikální zákony, ale jdeme na jejich hranici.
Zkusil jsem na to použít Groka a podle něj se s beryliem pro tepelný štít dělaly pokusy v rámci programu Mercury, ale ukázalo se, že takové tepelné štíty špatně škálují s velikostí a ukázaly se být jako příliš těžké a drahé.
- Jayhawk
- Vesmírný průzkumník

- Reputace: 126
Položil jsem otázku Gemini. Potvrdila, že se Beryliový štít použil u suborbitálních letů Mercury (Freedom 7 A.Shepard), pro orbitální lety by byl štít příliš těžký tak se šlo cestou ablativního štítu.
A pro Shuttle se zvažovali Beryliové panely i díly nosné konstrukce (NASA Lockheed 70 léta) kvůli vysoké tuhosti a nízké hmotnosti.
Nebylo použito hlavně ze 3 důvodů
- Beryliový prach je vysoce toxický
- Beryllium se špatně svařuje a nad 1000 °C ztrácí své pevnostní vlastnosti
- nástup keramiky a uhlíkových kompozitů které teplo vyzařují místo aby ho pohlcovali
Takže Beryllium byla špatná myšlena, já jen že mi utkvěla v paměti. Třeba v nějaké sloučenině se ještě předvede.
Gemini uvádí jako exotickou možnosti slitinuTantal - Hafnium karbid nebo tavený Wolfram/Tantal

A pro Shuttle se zvažovali Beryliové panely i díly nosné konstrukce (NASA Lockheed 70 léta) kvůli vysoké tuhosti a nízké hmotnosti.
Nebylo použito hlavně ze 3 důvodů
- Beryliový prach je vysoce toxický
- Beryllium se špatně svařuje a nad 1000 °C ztrácí své pevnostní vlastnosti
- nástup keramiky a uhlíkových kompozitů které teplo vyzařují místo aby ho pohlcovali
Takže Beryllium byla špatná myšlena, já jen že mi utkvěla v paměti. Třeba v nějaké sloučenině se ještě předvede.
Gemini uvádí jako exotickou možnosti slitinuTantal - Hafnium karbid nebo tavený Wolfram/Tantal
Grok se drží trochu víc při zemi a "vymýšlel" Ceramic matrix composites (CMCs), Ultra-high-temperature ceramics (UHTCs), Advanced flexible/conformal reusable insulation blankets, Sandwich or multi-layer architectures, klidně i a nějakým aerogelem (na který jsem ho zkusil navést ... samo o sobě ale určitě ne).
Už jsme ale asi OT, tohle už není k IFT-13.
Už jsme ale asi OT, tohle už není k IFT-13.
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky

- Reputace: 13044
Zřejmě už známe loď, která S40 “zachrání”. Je pravděpodobné, že Starship bude vlečena na vodě, spíš než vylovena a usazena na palubu. Je to přece jen víc než 100 tun nerezu a dáších materiálů a tenkostěnná konstrukce, nedimenzovaná na zvedání v horizontální poloze.
Zajímalo by mě taky, jak provedou pasivaci celého kolosu - odtlakování a vypuštění všech plynů a kapalin, které by mohly ohrozit posádku výbuchem, požarem, nebo otravou.
Zajímalo by mě taky, jak provedou pasivaci celého kolosu - odtlakování a vypuštění všech plynů a kapalin, které by mohly ohrozit posádku výbuchem, požarem, nebo otravou.
---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Jsem zvědavý, jestli i po odtlakování bude naležato držet tvar ...
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky

- Reputace: 13044
Jedna zajímavost: S40 už plave delší dobu, než zvládnul Titanic. 
---
Dlouhé vlečné lanoPospíšil píše: 29.7.2026 18:53 Zajímalo by mě taky, jak provedou pasivaci celého kolosu - odtlakování a vypuštění všech plynů a kapalin, které by mohly ohrozit posádku výbuchem, požarem, nebo otravou.