Opustili nás...
Re: Opustili nás...
Ano, bohužel je to tak. Zemřel Pavel Vantuch.
Jedno z nejsprostějších slov je - Nejde to !
John W. Young
John W. Young
- slappy
- Moderátor

- Reputace: 3075
- Kontaktovat uživatele:
Tybrďo, to jsou smutné zprávy.. Wally už na to přecijen věk měla, ale Pavel..?
Zemřel bývalý klávesista a programátor Dying Passion Pavel Vantuch
Zemřel bývalý klávesista a programátor Dying Passion Pavel Vantuch
-
MilanSpace
- VIP uživatel

- Reputace: 323
- Kontaktovat uživatele:
Ve věku 74 let zemřel v pátek 10. července 2026 druhý bulharský kosmonaut Alexandr Alexandrov.
Do vesmíru a na ruskou orbitální stanici MIR se podíval v programu INTERKOSMOS v roce 1988 při misi Sojuz TM-5.
Byl původně náhradníkem prvního bulharského kosmonauta Georgie Ivanova (Sojuz 33, 1979). Potom, co se mise Sojuzu 33 neúspěšně pokusila spojit s orbitální stanicí Saljut-6 a byla po 2 denním letu předčasně ukončena, bylo rozhodnuto, že Bulharsko dostane druhou šanci na svůj vesmírný let. Ten absolvoval po necelých 9 letech právě Alexandr Alexandrov.
Byl tak nakonec jediným náhradníkem z původního programu INTERKOSMOS, který dostal šanci do vesmíru letět...
R.I.P.
(je těch úmrtí v posledních dnech nějak moc...
)

Do vesmíru a na ruskou orbitální stanici MIR se podíval v programu INTERKOSMOS v roce 1988 při misi Sojuz TM-5.
Byl původně náhradníkem prvního bulharského kosmonauta Georgie Ivanova (Sojuz 33, 1979). Potom, co se mise Sojuzu 33 neúspěšně pokusila spojit s orbitální stanicí Saljut-6 a byla po 2 denním letu předčasně ukončena, bylo rozhodnuto, že Bulharsko dostane druhou šanci na svůj vesmírný let. Ten absolvoval po necelých 9 letech právě Alexandr Alexandrov.
Byl tak nakonec jediným náhradníkem z původního programu INTERKOSMOS, který dostal šanci do vesmíru letět...
R.I.P.
(je těch úmrtí v posledních dnech nějak moc...

- VitezslavSkorpik
- Zkušený vesmírný průzkumník

- Reputace: 296
Ve věku 60 let zemřel významný český chemik Pavel Jungwirth, odborník na fyzikální chemii.

Organizátor přednáškového cyklu Pátečníci, fyzik, astronom, skeptik, horolezec a turista.
Richard P. Feynman: "První pravidlo vědy zní, že nesmíte oklamat sami sebe. A oklamat sebe je nejsnazší."
Richard P. Feynman: "První pravidlo vědy zní, že nesmíte oklamat sami sebe. A oklamat sebe je nejsnazší."
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky

- Reputace: 13014
Měl něco společného s kosmonautikou? Spolupracoval třeba na nějakých kosmických vědeckých přístrojích, výzkumných projektech, experimentech, zpracování dat z kosmických misí a podobně? Pokud ano, rád se o tom dozvím. Pokud ne, tak mi trochu uniká relevance zmínky o to této smutné události na zdejším fóru.VitezslavSkorpik píše: 26.7.2026 14:35 Ve věku 60 let zemřel významný český chemik Pavel Jungwirth, odborník na fyzikální chemii.
---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
- VitezslavSkorpik

Jmenuje se to vlákno popularizace vesmíru? Jmenuje. Nejmenuje se popularizace kosmonautiky. Patří chemie do vesmíru? Patří. Nějaké další podobně inteligentní otázky?Pospíšil píše: 26.7.2026 16:15Měl něco společného s kosmonautikou? Spolupracoval třeba na nějakých kosmických vědeckých přístrojích, výzkumných projektech, experimentech, zpracování dat z kosmických misí a podobně? Pokud ano, rád se o tom dozvím. Pokud ne, tak mi trochu uniká relevance zmínky o to této smutné události na zdejším fóru.VitezslavSkorpik píše: 26.7.2026 14:35 Ve věku 60 let zemřel významný český chemik Pavel Jungwirth, odborník na fyzikální chemii.
A mám otázku. Pokládal byste tyto dotazy, kdybych tuto informaci vložil do vlákna, které se týká Pátečnícických přednášek? Tam totiž Pavel Jungwirth dvakrát přednášel. A dávám tam i upoutávky na přednášky, které se kosmonautiky přímo netýkají. Ale z nějakého důvodů jste se tam nikdy neozval a neprotestoval. Asi zázrak?
Nicméně zkoumal třeba těžkou vodu. Těžká voda se využívákde? Třeba v jaderných reaktorech a v jaderných zbraních. A existují projekty využití jaderných zbraní i reaktorů při kosmických letech.
Organizátor přednáškového cyklu Pátečníci, fyzik, astronom, skeptik, horolezec a turista.
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky

- Reputace: 13014
K položené otázce:VitezslavSkorpik píše: 26.7.2026 16:37…Pospíšil píše: 26.7.2026 16:15Měl něco společného s kosmonautikou? Spolupracoval třeba na nějakých kosmických vědeckých přístrojích, výzkumných projektech, experimentech, zpracování dat z kosmických misí a podobně? Pokud ano, rád se o tom dozvím. Pokud ne, tak mi trochu uniká relevance zmínky o to této smutné události na zdejším fóru.VitezslavSkorpik píše: 26.7.2026 14:35 Ve věku 60 let zemřel významný český chemik Pavel Jungwirth, odborník na fyzikální chemii.
A mám otázku. Pokládal byste tyto dotazy, kdybych tuto informaci vložil do vlákna, které se týká Pátečnícických přednášek? Tam totiž Pavel Jungwirth dvakrát přednášel. A dávám tam i upoutávky na přednášky, které se kosmonautiky přímo netýkají. Ale z nějakého důvodů jste se tam nikdy neozval a neprotestoval. Asi zázrak?![]()
…
Asi určitě bych svůj dotaz nepoložil, protože dané vlákno dlouhodobě nesleduji a to ze 2 důvodů:
1) přednášky v Praze, v pátek v podvečer, jsou pro mně a také drtivou většinu obyvatel ČR zcela mimo časovou a prostorovou dostupnost, takže sledovat upoutávky na ně je irelevantní.
2) jsou tam inzerovány i přednášky, kosmonautiky se netýkajíci, takže převážně mimo můj zájem.
K celkovému tónu tvé reakce na můj slušný dotaz, kolego:
Calm down
---
- VitezslavSkorpik

No minimálně částečně si za to, jak reaguji můžete sám. Už mi tyhle vaše reakce dost zásadně vadí delší dobu, ale teď jsem se konečně více ozval. Pokládáte tu nemístné otázky. A uzurpujete si tu právo nějakého nejvyššího arbitra a šéfa všeho. A věřte mi, že ostatní vám to sice možná neřeknou, ale fakt nejsem jediný komu to vadí. Mnozí lidé sem kvůli vám přestali chodit. A bude-li toto pokračovat, přestanu sem brzy chodit i já. Sice to forum pak bude kromě vašich příspěvků skoro mrtvé, ale hlavně, že tady bude jen to, co schvalujetePospíšil píše: 26.7.2026 18:56K položené otázce:VitezslavSkorpik píše: 26.7.2026 16:37…Pospíšil píše: 26.7.2026 16:15
Měl něco společného s kosmonautikou? Spolupracoval třeba na nějakých kosmických vědeckých přístrojích, výzkumných projektech, experimentech, zpracování dat z kosmických misí a podobně? Pokud ano, rád se o tom dozvím. Pokud ne, tak mi trochu uniká relevance zmínky o to této smutné události na zdejším fóru.
A mám otázku. Pokládal byste tyto dotazy, kdybych tuto informaci vložil do vlákna, které se týká Pátečnícických přednášek? Tam totiž Pavel Jungwirth dvakrát přednášel. A dávám tam i upoutávky na přednášky, které se kosmonautiky přímo netýkají. Ale z nějakého důvodů jste se tam nikdy neozval a neprotestoval. Asi zázrak?![]()
…
Asi určitě bych svůj dotaz nepoložil, protože dané vlákno dlouhodobě nesleduji a to ze 2 důvodů:
1) přednášky v Praze, v pátek v podvečer, jsou pro mně a také drtivou většinu obyvatel ČR zcela mimo časovou a prostorovou dostupnost, takže sledovat upoutávky na ně je irelevantní.
2) jsou tam inzerovány i přednášky, kosmonautiky se netýkajíci, takže převážně mimo můj zájem.
K celkovému tónu tvé reakce na můj slušný dotaz, kolego:
Calm down
Navíc jak jsem uvedl, téma se jmenuje popularizace vesmíru, ne popularizace kosmonautiky. Dávám sem i úmrtí fyziků, na ně jste se také někdy ptal. Přitom to byli lidé, kteří se věnovali astronomii a astronomie se přímo týká vesmíru, astronomie je o vesmíru. Jestliže se tedy téma jmenuje "popularizace vesmíru" a je zde sdíleno úmrtí někoho, kdo se výzkumu vesmíru věnoval, pak je otázka na jeho relevanci pro toto téma zcela nevhodná. Klidně si to přejmenujte na popularizaci kosmonautiky, pak budete mít samozřejmě pravdu a nebude to sem patřit, já to milerád uznám a přestanu sem přispívat.
A navíc je to naprosto absurdní. Celá vědecká obec smutní nad ztrátou významného člena, všichni mluví o jeho obrovském přínosu pro vědu i její popularizaci. Ale pan Pospíšil to samozřejmě ví lépe a řeší tohle... To není ani vtipné, ani smutné, je to jen absurdní.
A ještě dovolte pár slov k Pátečníkům. Ano, máte pravdu, pro většinu lidí je čas nevyhovující, stejně jako jakýkoli jiný čas, který bychom zvolili. Nicméně máme i záznamy, takže se na přednášky lze podívat kdykoli zpětně. A navíc, ne všechny přednášky jsou v pátek od 17 hodin. Jsou i přednášky, které jsou online a máme je třea v úterý nebo ve středu od 20 hodin.
A pokud jde o témata, sem dávám téměř výhradně přednášky, které se přímo týkají kosmonautiky nebo výzkumu vesmíru. Právě proto, aby tu nebyly stížnosti, že sem dávám třeba ekonomii.
- slappy
- Moderátor

- Reputace: 3075
- Kontaktovat uživatele:
Ou, tak to je další velmi smutná zpráva (díky za ní).. Na základce jsem byl spolužákem s jeho synem.VitezslavSkorpik píše: 26.7.2026 14:35 Ve věku 60 let zemřel významný český chemik Pavel Jungwirth, odborník na fyzikální chemii.
To je pro českou vědeckou komunitu vážně velká ztráta.. Navíc, podle toho, co čtu, se zdá, že se jednalo o sebevraždu ; (
Jinak vyhrocená reakce mě docela udivuje.. Otázka „...Jak pan Jungwirth souvisí s kosmonautikou?“ je přece naprosto relevantní. Stejnětak by byla dostačující odpověď, že asi nijak přímo, ale jako významný český vědec z přesahujícího oboru si zde zmínku zaslouží. Jestli jde o „přetečení“ nějaké déle trvající zášti, tak to tady, pánové, prosím, neřešte. Mně nikdy nepřišlo, že by se tu Mirek stavěl do role nějakého arbitra, zároveň ale vidím, Vítězslave, že ke svým tvrzením máte podporu od dalších, tak možná se hodí trochu to pořešit
Hlavně prosím v klidu, nemusíme to tu ještě víc vyhrotit
Popularizoval kosmonautiku - viz clanek https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-cas ... turnu.htmlPospíšil píše: 26.7.2026 16:15Měl něco společného s kosmonautikou? Spolupracoval třeba na nějakých kosmických vědeckých přístrojích, výzkumných projektech, experimentech, zpracování dat z kosmických misí a podobně? Pokud ano, rád se o tom dozvím. Pokud ne, tak mi trochu uniká relevance zmínky o to této smutné události na zdejším fóru.VitezslavSkorpik píše: 26.7.2026 14:35 Ve věku 60 let zemřel významný český chemik Pavel Jungwirth, odborník na fyzikální chemii.