Dream Chaser
-
Alchymista
- Inženýr kosmonautiky

- Reputace: 581
Re: Dream Chaser
Škoda. Celkom ma zaujímalo, nakoľko by bol koncept BOR-4 a Mig-105 Lapoť / EPOS funkčný a použiteľný.
A tí, čo tak urobia, budú nimi orať pre tých, čo tak neurobia.
Zaujimavy prehlad toho, ako sa posuval start DreamChaseru
https://forum.nasaspaceflight.com/index ... msg2721404
Momentalne nema, alebo neobjavila sa ziadna informacia, ze by mal DC zaistenu nosnu raketu.
Start Vulcanu, na ktorom mal DC letiet uz prebehol s maketou nakladu.
A ani vo verzii Free flyer asi nebude mat uplatnenie. Par podobnych projektov bolo (napr. Dragon Lab, ...) ale ziadny sa neuskutocnil.
Armada ma X-37 ku, takze tazko povedat, ci sa takto uzivi ???
Zostava uz len moznost sukromnych stanic, kde je otazna cena za start ???
https://forum.nasaspaceflight.com/index ... msg2721404
Tu by som si dovolil odhadnut, ze je to vysoko pravdepodobne, otazkou je ci vobec poleti ?Tjov píše: 27.9.2025 8:46 Ve hře je i to, že se na ISS nikdy nepodívá resp. Je to velmi pravděpodobné![]()
Momentalne nema, alebo neobjavila sa ziadna informacia, ze by mal DC zaistenu nosnu raketu.
Start Vulcanu, na ktorom mal DC letiet uz prebehol s maketou nakladu.
A ani vo verzii Free flyer asi nebude mat uplatnenie. Par podobnych projektov bolo (napr. Dragon Lab, ...) ale ziadny sa neuskutocnil.
Armada ma X-37 ku, takze tazko povedat, ci sa takto uzivi ???
Zostava uz len moznost sukromnych stanic, kde je otazna cena za start ???
-
Alchymista
- Inženýr kosmonautiky

- Reputace: 581
Niečo ako Dream Chaser, návratový modul s vysokou manévrovacou schopnosťou v stranovom manévri i v diaľke, by bolo potrebné u staníc s vysokým sklonom dráhy (cez 50°), kde nie je možný spoľahlivý návrat klasickej kapsule "na vlastné teritorium" z každého obehu.
A tí, čo tak urobia, budú nimi orať pre tých, čo tak neurobia.
Testovanie Dream Chaseru
- pozemne testy tahania a brzdenia na drahe
- testovanie komunikacie medzi lodou a pozemnymi systemami
- momentalne je 1. start Dream Chaseru planovany na Q4/2026 ako "free flyer"
- nedojde k dokovaniu k ISS, ani k priblizeniu
- ak prebehne let v poriadku, NASA bude zvazovat moznost obnovenia kontraktu na zasobovacie misie k ISS
- pozemne testy tahania a brzdenia na drahe
- testovanie komunikacie medzi lodou a pozemnymi systemami
- momentalne je 1. start Dream Chaseru planovany na Q4/2026 ako "free flyer"
- nedojde k dokovaniu k ISS, ani k priblizeniu
- ak prebehne let v poriadku, NASA bude zvazovat moznost obnovenia kontraktu na zasobovacie misie k ISS
Siera Space uskutocnila testovanie DreamChaseru na drahe
- testovalo sa na drahe Shuttle landing facility, na drahe, kde pristavali raketoplany
- prebiehali testy v rychlostiach 40 a 70 mil/hod
- testovali mechanicke komponenty a zaroven aj komunikaciu lode so satelitmi a pozemnymi systemami
- overovali, ci lod vie, kde sa nachadza
- testovanie bolo uspesne
- testovalo sa na drahe Shuttle landing facility, na drahe, kde pristavali raketoplany
- prebiehali testy v rychlostiach 40 a 70 mil/hod
- testovali mechanicke komponenty a zaroven aj komunikaciu lode so satelitmi a pozemnymi systemami
- overovali, ci lod vie, kde sa nachadza
- testovanie bolo uspesne
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky

- Reputace: 12807
Letový kus DC úspěšně absolvoval vibro-akustické testy na KSC.
---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Nove informacie o Dream Chaseri
- nie je vela noviniek, clonok opisuje sucasny stav
https://aerospaceamerica.aiaa.org/after ... am-chaser/
- je to uz 9 rokov, co Siera Space uskutocnila atmosfericky let Dream Chaseru (zhodenie z vrtulnika)
- NASA na zaklade toho objednala minimalne 7 zasobovacich letov na ISS
- neskor vzhladom na pomaly vyvoj zrusila lety k ISS, a aktualne je v plane orbitalny let
- ten bude prebiehat vo podobe "free flyer" teda lod sa nebude spajat na orbite s ISS
Novinky (nie je ich vela):
- NASA ani Siera neudala presny termin, ani podrobnosti letu, nevieme parametre drahy, ani dobu aku ma byt na orbite
- start ma prebehnut z Floridy na rakete Vulcan Centaur
- nasledne pristatie na Vandenbergovej zaklasni v Kalifornii
- Sierra Space aktualne ma lod u seba vo vyrobnom zavode kde prebiehaju zaverecne testy tepelneho stitu a software
- presun do KSC by mal nasledovat 11/2026 s predpokladanym startom 12/2026
Buducnost:
* ta je pre Dream Chaser neista
* aktualne je v plane ho dokoncit a v 11/2026 prepravit na Floridu do KSC, kde sa vykonaju posledne predstartove pripravy a v 12/2026 by mal startovat
* termin startu sa ale bude asi posuvat aj kvoli anomalii Vulcanu (start vo februari), resp. kedy sa Vulcan vrati do sluzby a vykona oneskorene starty s vyssou pripritou ako je Dream Chaser
* objavil sa na vizualizaciach stanice Orbital Reef, ale Sierra ani BO nikdy oficialne nepotvrdili ziadnu objednanu misiu na tuto stanicu
* Sierra jedna s dalsimi potencionalnymi zakaznikmi, ale ziadne zmluvy zatial verejne prezentovane neboli
- nie je vela noviniek, clonok opisuje sucasny stav
https://aerospaceamerica.aiaa.org/after ... am-chaser/
- je to uz 9 rokov, co Siera Space uskutocnila atmosfericky let Dream Chaseru (zhodenie z vrtulnika)
- NASA na zaklade toho objednala minimalne 7 zasobovacich letov na ISS
- neskor vzhladom na pomaly vyvoj zrusila lety k ISS, a aktualne je v plane orbitalny let
- ten bude prebiehat vo podobe "free flyer" teda lod sa nebude spajat na orbite s ISS
Novinky (nie je ich vela):
- NASA ani Siera neudala presny termin, ani podrobnosti letu, nevieme parametre drahy, ani dobu aku ma byt na orbite
- start ma prebehnut z Floridy na rakete Vulcan Centaur
- nasledne pristatie na Vandenbergovej zaklasni v Kalifornii
- Sierra Space aktualne ma lod u seba vo vyrobnom zavode kde prebiehaju zaverecne testy tepelneho stitu a software
- presun do KSC by mal nasledovat 11/2026 s predpokladanym startom 12/2026
Buducnost:
* ta je pre Dream Chaser neista
* aktualne je v plane ho dokoncit a v 11/2026 prepravit na Floridu do KSC, kde sa vykonaju posledne predstartove pripravy a v 12/2026 by mal startovat
* termin startu sa ale bude asi posuvat aj kvoli anomalii Vulcanu (start vo februari), resp. kedy sa Vulcan vrati do sluzby a vykona oneskorene starty s vyssou pripritou ako je Dream Chaser
* objavil sa na vizualizaciach stanice Orbital Reef, ale Sierra ani BO nikdy oficialne nepotvrdili ziadnu objednanu misiu na tuto stanicu
* Sierra jedna s dalsimi potencionalnymi zakaznikmi, ale ziadne zmluvy zatial verejne prezentovane neboli
- Jayhawk
- Pokročilý uživatel

- Reputace: 26
Škoda že asi neuvidíme Dream Chasera dokovat a zásobovat ISS.
Když projekt začal měl jsem naději a radost že se vývoj vztlakových těles / raketoplánů dočká důstojného a
funkčního ukončení.
Bohužel je to náročný obor a doposud se tak nestalo.
Držím palce, aby měl Dream Cheser při svém premiérovém letu úspěch a dokázal že ještě nepatří do muzea a
našel si své zákazníky. A mi fanoušci ho viděla létat a přistávat.
Když projekt začal měl jsem naději a radost že se vývoj vztlakových těles / raketoplánů dočká důstojného a
funkčního ukončení.
Bohužel je to náročný obor a doposud se tak nestalo.
Držím palce, aby měl Dream Cheser při svém premiérovém letu úspěch a dokázal že ještě nepatří do muzea a
našel si své zákazníky. A mi fanoušci ho viděla létat a přistávat.