Planetarium Praha

Debata o projektech dalších, drobnějších kosmických agentur
Odpovědět
Safranek
Vesmírný nováček
Vesmírný nováček
Reputace: 1
Planetarium Praha

Příspěvek od Safranek »

Dobrý den.

Byl jsem 2x v novém Pražském planetariu, a mel jsem z toho pocit "mnoho povyku pro nic".

Resp; vzal jsem 8mi letou dceru kanarádky na predstavení https://www.planetum.cz/porad/907-dobro ... i-soustave , ktere i ji prislo detinské.

Sám jsem pak byl na "dospeláckém" https://www.planetum.cz/porad/323-zrozeni-zeme a taky nic moc - ale hlavne ze vychod je pres obchod se suvenýry!

Vaše zkušenosti?
Lakely
Správce profilu na Facebooku
Správce profilu na Facebooku
Reputace: 210
Kontaktovat uživatele:
Re: Planetarium Praha

Příspěvek od Lakely »

A na co se ptáte? Na dramaturgii pořadů, anebo na technologii planetária? V pražském Planetu je povyk zejména kvůli použité technologii promítání, která je skutečně unikátní a s ohledem na použitou technologii (LED) to může někomu vyhovovat, někomu ne. Co se týká odkazovaných filmů. Mezi filmy pro planetária je poměrně úzký výběr a cílí se vždy na širší publikum. První "dětský" film patří mezi to nejlepší, co se dá na trhu s filmy sehnat (moc jich není, jelikož je trh omezen a je omezen i faktem, že by filmy měly být i zároveň vzdělávací a aspoň trochu o vesmíru). Druhý film patří taky mezi ty nejlepší dostupné. To říkám z pozice člověka, který většinu filmů do planetárií viděl a umí si představit, jak špatné mohou být :D (nikdy neberte žádný film od Řeků, Turků či Italů, to je čistá tortura).

K filmům ještě tolik, že jejich vývoj a tvorba je docela drahá. Zisky většiny planetárií jsou malinké či žádné a tak je musíte tvořit s tím, že za ně budou schopni zaplatit aspoň nějaké instituce (Praha je výjimka, tam mají návštěvnost obrovskou, ale to není zvykem). Není to proto žádný Hollywood, dramaturgie je přímočará, grafika stylizovaná, rozpočet minimální. Jsou výjimky, ale takové filmy jsou zcela výjimečné.
Vesmír je nekonečný a realita překoná veškeré naše představy.
A. C. Clarke
Safranek
Vesmírný nováček
Vesmírný nováček
Reputace: 1

Příspěvek od Safranek »

Ptal jsem se, jaké máte s tímto (potazmo podobnýni) planetarii zkusenosti.

Mě to přislo stejné, jako když si Prima zaplatila znacku "CNN", a pak je zpráva dne ve stylu "V Horní Lhotě liška vykradla kurník." .... :(
VitezslavSkorpik
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Reputace: 172

Příspěvek od VitezslavSkorpik »

Jen ty nejlepší. Byl jsem v novém pražském planetáriu čtyřikrát a vždy super. Srování s podobnými planetárii nemá myslím nikdo, jelikož jediná, které mají stejnou technologii promítání jsou pokud vím v USA a Japonsku.

Filmy pro planetária nejsou žádná velká sláva, ale to nejsou ani televizní dokumenty, aspoň teda ne většina z nich. Nedávno jsem viděl dokument, kde dopadl do Mexického zálivu asteroid, který vyhubil dinosaury a vzduchem tam poletovali stegosauři, kteří už chudáci byli nějakých 80 milionů let vyhynulí. Nebo jsem viděl dokument, kde pletli základní jednotky a pojmy. A to mluvím ještě o těch relativně rozumných. Znám i řadu "dokumentů" ezoterických a konspiračních.
Neříkám, že mám obří srovnání, nejsem expert na filmy v planetáriích, to ne. Ale pár filmů, které jsem viděl v Brně mi přišly obsahově na podobné úrovni. A ve starém pražském planetáriu jsem kdysi viděl fil, který se jmenoval "Kometka Babetka", byl u příležitosti komety Hale-Bopp. A ano, byl velmi infantilní a už tehdy mi tak přišel. Ale na druhou stranu mám při vzpomínce na něj velkou nostalgii a pamatuju si na něj dodnes.

Srovnání s CNN Prima je, a to se na mě nezlobte, podle mě mimořádně nevkusné.
Organizátor přednáškového cyklu Pátečníci, fyzik, astronom, skeptik, horolezec a turista.

Richard P. Feynman: "První pravidlo vědy zní, že nesmíte oklamat sami sebe. A oklamat sebe je nejsnazší."

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“