Konec SLS / Orion / Gateway ?

Vše, co souvisí s raketami SLS a loděmi Orion
Odpovědět
Ferda
Vesmírný nováček
Vesmírný nováček
Reputace: 0
Konec SLS / Orion / Gateway ?

Příspěvek od Ferda »

https://x.com/SciGuySpace/status/1918314334414840015
Ferda
Vesmírný nováček
Vesmírný nováček
Reputace: 0
Re: Konec SLS / Orion / Gateway ?

Příspěvek od Ferda »

Tady se řeže do živého. "Woke STEM"? ... Nepřeskočilo tu někomu? :icon_eek:
https://x.com/jeff_foust/status/1918318800807620954
Thales
Zkušený vesmírný průzkumník
Zkušený vesmírný průzkumník
Reputace: 289

Příspěvek od Thales »

Tak si trochu zavzpomínáme a neb o 15 let později:

Dugi: Program Constelletion dostal červenou
Dugi píše: 1.2.2010 20:12 NASA dnes zveřejnila své plány pro fiskální rok 2011. A celý plán se dá poměrně stručně charakterizovat. Škrty, šetření a utlumování. K mému velkému zklamání se ale do položky – zrušené přestěhoval i velmi nadějný program Constellation, který ještě bude minimálně rok oficiálně fungovat, nicméně v roce 2012 bude oficiálně ukončen. Důsledkem toho pravděpodobně přijde o práci okolo 7 000 většinou úzce specializovaných odborníků. Subdodavatelské firmy, které s NASA na programu Constellation spolupracují pravděpodobně čeká krach. Osobně hodnotím tohle rozhodnutí jako špatné a považuji ho za krok zpátky.
Abych ale nebyl jen negativní, najdou se v novém programu i jistá pozitiva (i když, nebudu lhát, zrušení Constellation to nevyváží). Všechno získané know-how z vývoje raket Ares by se mohlo využít pro novou generaci nosičů. Bohužel na návrat na Měsíc musíme na delší dobu zapomenout, nicméně technologie jako takové by mohly žít a rozvíjet se i dál. I když třeba v modifikované podobě a pod jiným názvem.
Doufejme, že NASA opravdu ví co dělá a že si nebude za několik let rvát vlasy, cože to udělala v tom roce 2010 za chybu. Projekt Constelletion sice pravděpodobně skončil, nicméně mnoho dalších zajímavých projektů právě startuje.

Dugi: Raketa SLS
Dugi píše: 28.7.2011 11:41V roce 2031 můžeme očekávat pilotovanou misi k asteroidu a konečně (prosím fanfáry ... řekl jsem fanfáry, ne pohřební pochod!) máme tu rok 2032 a testuje se nový horní stupeň rakety se třemi motory J-2X. Raketa dosáhla plánované nosnosti 130 tun na LEO a v rámci testu provede bezpilotní let! Jsme v roce 2032!
Asi jsem byl hodně velkým snílkem, když jsem čekal, že v roce 2016 tu budeme mít supertěžkou raketu schopnou vynášet 130 tun na LEO. Přiznám se, že jsem čekal drobné odklady, jak už to u velkých projektů bývá, ale aby tu byla definitivní verze rakety až za 21 let?! To mi přijde trochu moc.
Příspěvky byly mírně kráceny.
Hawk
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 242

Příspěvek od Hawk »

Na poli pilotovane kosmonautiky NASA od dokonceni ISS predvadi docela tragicke divadlo:
Starliner
SLS na tri pouziti, trojku vidim s velkym otaznikem
Gateway - zruseni bude podraz na mazinarodni partnery, to same plati i u SLS

A misto toho stokrat omilane rozbredle vize o Mesici a Marsu

Jeste ,ze maji Elona Muska a SpaceX jinak by si mohli v pripade vyvoje novych pilotovanych systemu podat ruku s Rusama.

Odpovědět

Zpět na „Program Artemis“