Ariane 6
Re: Ariane 6
Kolem 2030 by to bylo skvělé, ale předpokládám, že jde z tvé strany o překlep. Evropa by mohla zvládnout nasadit do provozu částečně znovupoužitelný nosič (kopii Falconu 9) před rokem 2040, za předpokladu, že teď hned zahájíme vývoj. Samozřejmě je lepší nepředstavovat si, jakou technologii v roce 2040 bude mít Amerika a Čína.MaG píše: 12.7.2024 7:10 Ta slova by se ale dala číst i tak, že vývoj znovupoužitelného nosiče by byl tak drahý, že se nevyplatí ho vyvíjet teď, kdy potřebujeme dokončit vývoj alespoň nějakého nosiče. Takže pokud se Evropa v příštím desetiletí pokusí o znovupoužitelný nosič a kolem 2030 uvidíme nějaké výsledky, nemusí to být úplně pozdě. A ekonomicky mi opravdu nedává smysl, když nemáme na čem vypouštět naše větší družice a sondy, vyvíjet rovnou nosič znovupoužitelný, takže bych s tím vyjádřením i souhlasil.
"The meek will inherit the Earth." ..and the rest of us, Universe.
Demonštrátor Themis s motorom prometheus a následne Ariane Next už boli zrušené? To mala byť odpoveď ESA na znovupoužiteľnosť. Nečítal som o tom už nejakú dobu nič nové, ale nezaregistroval som ani že by sa tento projekt zrušil.Malky píše: 10.3.2025 7:58 Kolem 2030 by to bylo skvělé, ale předpokládám, že jde z tvé strany o překlep. Evropa by mohla zvládnout nasadit do provozu částečně znovupoužitelný nosič (kopii Falconu 9) před rokem 2040, za předpokladu, že teď hned zahájíme vývoj. Samozřejmě je lepší nepředstavovat si, jakou technologii v roce 2040 bude mít Amerika a Čína.
Nič sa nezrušilo a Themis pokračuje, pred pár mesiacmi ESA v rámci EU programu SALTO popdoísala kontrakty v hodnote 230 milónov eur pre program vývoja Themis a motoru Prometheus, dokonca sa už aj vyrába demonštrátor. Tento rok by mali byť prvé "hop" testy vo Švédsku.
https://ariane.group/en/news/first-inte ... onstrator/
https://salto-project.eu/
https://ariane.group/en/news/first-inte ... onstrator/
https://salto-project.eu/
"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
Themis není tak moc relevantní. Nejedná se o projekt na vývoj orbitálního nosiče, ale testovací platformu pro hopy a motorická přistání. Tedy nikoli Evropský Falcon 9, ale Evropský Grasshopper.Fefe píše: 12.3.2025 8:58 Demonštrátor Themis s motorom prometheus a následne Ariane Next už boli zrušené? To mala byť odpoveď ESA na znovupoužiteľnosť. Nečítal som o tom už nejakú dobu nič nové, ale nezaregistroval som ani že by sa tento projekt zrušil.
Themis má taky, jako každý kosmický projekt v historii, zpoždění. Tedy i kdyby vzápětí navázal vývoj znovupoužitelného orbitálního nosiče (Ariane Next), start ve třicátých letech je stále extrémně optimistický, a spíše nereálný, předpoklad.
"The meek will inherit the Earth." ..and the rest of us, Universe.
Keby už aj tak niesme OT v tomto vlákne, tak by som niečo viac povedal k tomu hodnetniu "relevantnsoti". Inak Ariane 6 je dnes vnímaná skôr ako strategický projekt na preklenutie obdobia keď je obmedzený dopyt zo strany európskych štátov a ESA pre veľké náklady ale zároveň je vyšší dopyt pre menší nosič ako A62. Dnes je Ariane 6 je dokončená a aj popisovanaá 230 miliónová investícia je predznakom toho že Themis, doteraz projekt na akosmi voľnobehu, pridáva, ono sa na daľšej Ariane dajú využiť a budú využívať technológie z Ariane 6, zároveň vývoj Ariane 6 vyprodukoval kopec schopných ľudí, chýba len poseldný článok a to zvládnuť VTVL. Samozrejme nebude to hneď ale prečo sa vzdávávať a hovoriť že to nemá vlastne
zmysel? Tie peniaze sú vynaložené euópskym spoločenstvom v euorópskych krajinách.
zmysel? Tie peniaze sú vynaložené euópskym spoločenstvom v euorópskych krajinách.
"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."