Komunikační satelity Starlink
Re: Komunikační satelity Starlink
Pozor, Mb, ne MB, hned mi to připadalo nějak moc. Ovšem donedávna jsem rychlost 10 Mb neměl ani doma na pevné lince...
Naposledy upravil(a) VitVymola dne 5.12.2024 17:20, celkem upraveno 1 x.
Iridium NEXT má max. 704 kbps s latencí okolo 400ms , a už teď je Starlink o řád a kousek lepší
. Zrychlení o další řád bude podle mě až s Starlink V3

Lidi z V Slovenska z údolí si pochvalují, že přes klasický Starlink už můžou hrát střílečky přes internet.
Zdrojem jsou komentáře u prodejů setů Starlinku.
My jsme s internetem začínali na 48 kbps přes vytáčenou linku, to byla rychlost proti původním 36 kbps panečku, pak bylo 56/64, pak drahá ISDN 128 kbps. Lidé jsou čím dál více rozežraní.
To budou workshopy, pracovní videocall přes mobil z oázy na Sahaře nebo někde v Mongolsku apod. A nepůjde se vymluvit, že není signál.

My jsme s internetem začínali na 48 kbps přes vytáčenou linku, to byla rychlost proti původním 36 kbps panečku, pak bylo 56/64, pak drahá ISDN 128 kbps. Lidé jsou čím dál více rozežraní.

To budou workshopy, pracovní videocall přes mobil z oázy na Sahaře nebo někde v Mongolsku apod. A nepůjde se vymluvit, že není signál.

Pamatuji si doby prvniho iNET spojeni pres vytaceci modem na urovni 9600 Bauds.
Ale to byly doby PC s 1 MB RAM a 20 MB HD jako norma...
Hold si hodne pamatuji.
Ale to byly doby PC s 1 MB RAM a 20 MB HD jako norma...
Hold si hodne pamatuji.
"Když se podíváš na nebe, sníš o tom být mezi hvězdami. Když jsi mezi hvězdami a podíváš se dolů, sníš o tom být zpátky na Zemi."
Chris Sembroski
Chris Sembroski
Jojo to byly časy na BBSkách , limitovaný čas spojení na 15-30min , stahování přes Zmodem protokol. Většinou 9600baudů , vyjímečně 14400 baud 

- jakubv
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 2162
- Kontaktovat uživatele:
mnooo, sice offtopic, já měl nějakej první modem 300/300 nebo 1200/75 někdy v létě 89 
a pak byl Fido net, kde jsem se od 9600 postupně dostal na US Robotic
56kbps 
No, asi se shodneme, že 10 Mb někde v pustině je hodně dobrý,
v civilizaci máš pak 4G/5G mobilní sít a tam ta rychlost není problém, ale uprostřed nějaké pustiny se to hodí

a pak byl Fido net, kde jsem se od 9600 postupně dostal na US Robotic

No, asi se shodneme, že 10 Mb někde v pustině je hodně dobrý,
v civilizaci máš pak 4G/5G mobilní sít a tam ta rychlost není problém, ale uprostřed nějaké pustiny se to hodí

-----------------
xx jakubv
xx jakubv
OffTopic
Jakube, pamatujes vic...
Ja sedel v roce 1991 u terminalu na prirode v Brne a koukal jsem jak mi leze soubor z MITu o velikosti cca 50kB asi tak pul hodiny pres BitNet na server fakulty, kam jsem pak musel jit asi tak 15 minut, abych si ho stahl na disketu...
Jakube, pamatujes vic...
Ja sedel v roce 1991 u terminalu na prirode v Brne a koukal jsem jak mi leze soubor z MITu o velikosti cca 50kB asi tak pul hodiny pres BitNet na server fakulty, kam jsem pak musel jit asi tak 15 minut, abych si ho stahl na disketu...
"Když se podíváš na nebe, sníš o tom být mezi hvězdami. Když jsi mezi hvězdami a podíváš se dolů, sníš o tom být zpátky na Zemi."
Chris Sembroski
Chris Sembroski
Pamatuju si, že první modem jsem si stavěl dokonce ještě sám podle návodu v nějakém elektro časopisu a jako budič tam byl MBA810, který se jinak používal v (dnešním slovníkem řečeno)¨spotřební elektronice na zesílení zvuku
Přijímač ke StarLinku bych dneska už raději ale nestavěl 

- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 11995
Starlink už ve 116 zemích.
---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Direct to cell, se začíná rozjíždět
(od oznámení 25.8.2022 do plně funkční komerční služby za 2 roky a kousek
)
Příští týden Nový Zealand !
Amerika v rámci beta programu za cca měsíc

Příští týden Nový Zealand !
Amerika v rámci beta programu za cca měsíc