Astronomická pozorování

Náš web se v první řadě zaměřuje na kosmonautiku. Ale najdete tu i pár drobností o astronomii.
Odpovědět
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 646
Re: Astronomická pozorování

Příspěvek od Wopat »

Dnes ráno, přesně v 5:37 byla Země nejblíže Slunci (0,98 AU).
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 646

Příspěvek od Wopat »

15. února ve velké blízkosti kolem Země prolétne malá planetka. Její označení je 2012 DA14.
Nejblíže Zemi bude mezi sedmou a osmou hodinou večerní a to až ve vzdálenosti přibližně 34 000 km, ne však blíže než 27 100 km. Je to tedy ještě méně, než je geostacionární oběžná dráha. Zároveň je to vzdálenost od povrchu přibližná 1,6 průměru planety Země. Je to tedy opravdu velice blízko. Dopadu planetky na naši planetu se ale bát nemusíme. Největší pravděpodobnost srážky je mezi lety 2026 a 2069 a je velmi malá (přibližně 0,033%). A i kdyby přesto dopadla na povrch zemský, odhadovaná síla by se rovnala ekvivalentu 2,4 MT TNT. Tunguzský meteorit měl mezi 10 až 20 megatunami. Velikost planetky je kolem 45 metrů a váha cca 130 000 tun. Byla objevena, jak název napovídá, minulý rok, konkrétně 23.2.
Planetka 2012 DA14 bude na hranici viditelnosti pouhým okem při takřka dokonalých pozorovacích podmínkách. Její jasnost bude 6-7 mag. Zajímavé je, že dokonce dojde k zatmění, jelikož na několik minut zmizí v zemském stínu. Máme štěstí, jelikož při průletu bude Země natočena k planetce východní polokoulí a tak nejlepší pozorování bude možné v Asii a Evropě.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Pajos
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Reputace: 3
Pozorování hvězd... brnkačka

Příspěvek od Pajos »

Dal bychto diskuze k astronomii ale není tu založená (možná by pro lepší třídění diskuzí by nebylo na škodu, přidat páté podtéma pro diskuze, pro jejich lepší třídění ;) )

Obrázek

Obrázek

Zaujal mě dalekohled (nebo co to je) pro pozorovatele noční oblohy, zamíříte na noční oblohu a identifikuje to souhvězdí a v angličtině umí aj nějake kecání kolem toho ste zaměřili, uchvátilo mě to, že vlastně poznávání hvězd už rozhodně není jen pomocí lidskeho oka (ktere se určitě muže mýlit) nebo přístrojů za statisíce někde v městske hvězdárně, ale muže to být i u mě na zahradě. :tlesk:
Něco na způsob GPS :tlesk:

Přístroj obsahuje databázi 6000 hvězd, 1500 dvojhvězd a proměnných hvězd a více než 100 objektů vzdáleného vesmíru. Planetárium umí spočítat polohu planet a Měsíce. Ke každému objektu je k dispozici krátký popis, pro více než 200 objektů je k dispozici i audio nahrávka (v angličtině)

Kód: Vybrat vše

http://aukro.cz/skyscout-osobni-planetarium-i2930692193.html
Naposledy upravil(a) Pajos dne 8.1.2013 21:12, celkem upraveno 2 x.
Škoda že ve světě kde jde štěpit atom, nejdou bořit lidské předsudky. - Albert Einstein
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2806
Re: Pozorování hvězd... brnkačka

Příspěvek od Dugi »

Zajímavá věcička. Díky za tip. :palec nahoru:

Vlákno jsem přesunul do naší sekce Astronomická pozorování, kam se svým tématem určitě hodí. ;)
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
chobolatom
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Reputace: 2

Příspěvek od chobolatom »

Tři tisíce mi přijde dost. Na iPadu mám koupenou jednu z lepších aplikacích na pozorování oblohy (0,89 euro) a to bohatě stačí. Obsahuje to jak popisy souhvězdí, tak popis hvězd.
baranka
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od baranka »

Ono je to spíše hračka do ruky, ve spojení s dalekohledem mě příjdou lepší ( sice dražší ) GoTo montáže viz: http://www.celestron.cz/montaze0/navadene-goto/
baranka
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od baranka »

Článek na asto.cz 11 dní... a odpočítáváme zde:
http://www.astro.cz/clanek/5642?utm_sou ... ign=clanky
Tak kometa C/2011 L4 PanSTARRS bude asi docela dobře vidět Její jasnost je okolo 2,5 magnitudy - tedy jako u hvězd ve "Velkém voze". A kometa se dále zjasňuje. Včil už snad jen to počasí.
Snímek z článku je nádherný.

Na klik a myšítko více podrobností
Flanker27
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Flanker27 »

Teda, to je fakt krása. Nevíte kdy a kde přibližně se mají komety stát pozorovatelnými i z české republiky ? Četl jsem že Lemmon je zatím viditelná jen na obloze jižní polokoule, tak ani nevim kdy se vlastně mám připravit na nějakou kometu. Tak případně děkuju za odpověď.
Zároveň přidávám fotografii Měsíce z 26.2. Neni to nic moc, ale zatím je to moje nejlepší fotka.
Obrázek
baranka
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od baranka »

V článku Komety roku na astro.cz je animace viditelnosti C/2011 L4 PanSTARRS a je tam i zmíňka o tom, že Hvězdárna v Rokycanech vydala na svých stránkách vystřihovánku otočné mapky oblohy, pomocí níž můžete najít obě letošní jasné komety (PanSTARRS a ISON). Dráhy obou komet včetně vyznačených dní u jednotlivých pozic jsou v mapce nakresleny pro období nejlepší viditelnosti obou komet. Je tam i žlutě napsaný text Vystřihovánka ke stažení (který funguje jako odkaz).
Článek zde: http://www.astro.cz/komety2013
Jinak kometa Lemmon bude asi pro nás zapovězená.
Odkaz zmapkou a souřadnicema komety C/2011 L4 PanSTARRS je zde:
http://www.kommet.cz/page.php?al=kometa ... _panstarrs
Jak je focený ten Měsíc? Kdyžtak napiš trochu více podrobností.
Flanker27
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Flanker27 »

Díky moc za odkazy.
Měsíc jsem fotil pomocí čočkového dalekohledu Celestron PowerSeeker 50AZ přes okno, z bytu. Moc s focením přes dalekohled zkušenosti nemám, ale učím se celkem rychle. Foťák už má taky docela roky a jsem rád když s ním něco pořádně vyfotim :). Ten teleskop mi ani moc nedovoluje na něj něco upevnit a stabilizovat tak foťák. Chtělo by to asi nějakej adaptér jenže ten mi přijde jako docela zbytečný a snažim se vymyslet něco, čím bych to obešel. Nedokonalý fotky by mohl pomoct doostřit nějakej program, zatím se učím s Registraxem tak třeba se mi povede nějaký dobrý snímek :) Zatím jsem ani moc neměl kdy pořádně vyzkoušet fotografovat -když je zrovna víkend tak je špatná viditelnost a když už se počasí udobří tak mám školu a být do jedné hore je docela na pytel.
V létě to hádám bude mnohem lepší s časem a navíc bude teplo :) .. Ještě chci zkusit něco nasnímat tenhle víkend, ale dneska to na jihu Moravy nevypadá zrovna dobře :/

Odpovědět

Zpět na „Astronomické okénko“