Všeobecně o společnosti SpaceX
Re: Všeobecně o společnosti
Na definitivní odpověď jsme si počkali 20 let a pár měsíců
Už včera se dostalo ven pár úryvků z nové knihy od Erica Bergera - Reentry . A zmiňovaný text není zrovna moc hezké čtení. Boeing téměř proloboval, aby se SpaceX nemohla podílet na CCP, byly už defakto sepsány dokumenty, které by to zpečetily. Nakonec se hrstce lidí podařilo nemožné a SpaceX zůstala ve hře.
Ironie osudu co …
Ironie osudu co …

FAA napálila SpaceX pokutu za něcekání na schválení žádosti o použití nové mission control room v HangaruX a zrušení T-2hodiny hold na misi Satria 18.6.2023 a pak jěstě za další misi. SpaceX žádalo 2. května
a do 15.6. Resp 16.6 Nedostalo žádnou odpověď - a následná odpověď byla, že nerozhodnou do 18.6.
A Elonovi došla trpělivost a rozhodl se soudit s FAA
A tady nedávné grilování FAA
“Safety is our focus” cit. FAA
(viz. Boeing)

A Elonovi došla trpělivost a rozhodl se soudit s FAA

- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 11997
Přidávám zveřejněný obsah SpaceX dopisu 4 kongresmenům ke sporu s FAA.
---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Byrokracie sama od sebe nikdy nikdy nikdy neprovede reformu. Vždy na ni musí být silný vnější tlak, zvláště pokud se dostane do tak rozbujelého stádia kdy svou vlastní existencí zahlcuje interními postupy atd. samu sebe. 

Zasa je to taká dráma väčšia ako treba. Veď je jasné že legislatíva pokrok až náseduje a je dobré že regulácie a inštitúcie sú, vieme zabrániť množstvu problémov skôr než nastanú. Vždy to nejak dobehlo a vždy prišlo povolenie, čoraz viac mi príjde že Elon sa mení na magora, keď to nieje dnes tak búcha okolo seba ale jediné čo tým dosiahne je že to komplikuje len sebe. Akoby to nepočkalo, SpaceX na to ľudí má, vždy sa da nájsť výnimka alebo dohodnúť, či už je niečo dnes alebo zajtra je viac menej jedno. Prvoradé je aby sa predišlo problémom a nikdy nič nebude dokonalé tak ako dokonalý nieje Musk, SpaceX, Boeing, FAA a vlastne úplne všetko. Aj tá žaloba zo strany Muska voči FAA je nakoniec úplne legitímna vec, len by som z toho nerobil niečo prelomové a fenomén na PR.
"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
Byrokracie a regulace zpusobuji spolecnostem vice-naklady, ze muzou nakonec byt i na hranici krachu(viz. stav automotive v EU).Samo píše: 26.9.2024 1:19 Zasa je to taká dráma väčšia ako treba. Veď je jasné že legislatíva pokrok až náseduje a je dobré že regulácie a inštitúcie sú, vieme zabrániť množstvu problémov skôr než nastanú. Vždy to nejak dobehlo a vždy prišlo povolenie, čoraz viac mi príjde že Elon sa mení na magora, keď to nieje dnes tak búcha okolo seba ale jediné čo tým dosiahne je že to komplikuje len sebe. Akoby to nepočkalo, SpaceX na to ľudí má, vždy sa da nájsť výnimka alebo dohodnúť, či už je niečo dnes alebo zajtra je viac menej jedno. Prvoradé je aby sa predišlo problémom a nikdy nič nebude dokonalé tak ako dokonalý nieje Musk, SpaceX, Boeing, FAA a vlastne úplne všetko. Aj tá žaloba zo strany Muska voči FAA je nakoniec úplne legitímna vec, len by som z toho nerobil niečo prelomové a fenomén na PR.
SpaceX si samozrejme promitne naklady zpusobene neadekvatnimi regulacemi do cen produktu, akorat casem budou konkurenceschopnejsi spolecnosti ze zemi, kde si s tim hlavu tolik nelamou(treba Cina, ktera odhozene 1. stupne z CZ 5B ma "na haku")
Naposledy upravil(a) Hawk dne 26.9.2024 9:09, celkem upraveno 1 x.
Právě takové "drámy" vedou k vývoji legislativy, jinak by se nestalo vůbec nic a byrokracie by si jela klidně dál. V byrokracii je větší zastoupení rutinářů a ti jsou šťastni když se nic nemění a každý den dělají stále to samé, opravdu stále to samé, líbí se jim to. Změna je vykolejí, bojí se, jsou vzteklí a nervózní a trvá to delší dobu než si na novou rutinu zase zvyknou.
- argus123
- Vesmírný badatel
- Reputace: 348
Kámoško, na regulačne úrady sa musí vyvýjať tlak, inak sa stane to čo u nás, byrokracia začne naboptnávať, začne si čoraz viac dovolovať, a napokon to dopadne tak že povolenie použivať nový počítač dá FAA za 12 mesiacov. Štát ma ludom slúžiť, nie brzdiť, oni su sluhovia, oni sa maju podriadiťSamo píše: 26.9.2024 1:19 Zasa je to taká dráma väčšia ako treba. Veď je jasné že legislatíva pokrok až náseduje a je dobré že regulácie a inštitúcie sú, vieme zabrániť množstvu problémov skôr než nastanú. Vždy to nejak dobehlo a vždy prišlo povolenie, čoraz viac mi príjde že Elon sa mení na magora, keď to nieje dnes tak búcha okolo seba ale jediné čo tým dosiahne je že to komplikuje len sebe. Akoby to nepočkalo, SpaceX na to ľudí má, vždy sa da nájsť výnimka alebo dohodnúť, či už je niečo dnes alebo zajtra je viac menej jedno. Prvoradé je aby sa predišlo problémom a nikdy nič nebude dokonalé tak ako dokonalý nieje Musk, SpaceX, Boeing, FAA a vlastne úplne všetko. Aj tá žaloba zo strany Muska voči FAA je nakoniec úplne legitímna vec, len by som z toho nerobil niečo prelomové a fenomén na PR.

Ak je niekto magor, tak ten čo si od štátu nechá lúbiť všetko, s dovetkom..."ale však ešte počkáme." Toto ma aj odborný výraz volá sa to Štokholmský syndrom. A toto je dôvod prečo to u nás na Slovensku vyzerá tak, ako vyzerá

"je dobré že regulácie a inštitúcie sú.." Nie nieje to dobré, inštitucie pokial su súkromné su v poriadku, štátne inštitucie su meme, si zo Slovenska tak nechapem prečo to brániš ked sam vidiš ako vyzera štátna inštitucia LOL, a to čo si napisal o reguláciach....no ja fakt sa nečudujem že to u nas vyzerá ako vyzerá. USA inovuje, Čína kopíruje, EU reguluje, do roku 2050 sme na urovni Bangladéšu gratulki !