Kritické momenty kosmonautiky

Vše o rozvoji raketové techniky od prvních nesmělých krůčků do vesmíru postupně až do nedávné minulosti.
Odpovědět
vai777
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 390
Re: Kritické momenty kosmonautiky

Příspěvek od vai777 »

Děkuji, Kubane a Baranko! No, dopadlo to tak, jak všichni asi víme. Ovšem příčiny jsou malinko zamotané a poměrně šokující...
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
baranka
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od baranka »

Dost jsem let Sojuzu 11 prožíval, protože v těch dnech jsem v antikvariatě sehnal Volkovovu knihu Kroky do nebes o letu v Sojuzu 7 a dost jsem mu fandil. :(
vai777

Příspěvek od vai777 »

Volkov byl podle toho, co jsem četl, docela komplikovaná osobnost. V momentech, kdy byl pod tlakem, reagoval dost podrážděně. Což je s podivem, protože věřím, že mozkoškrabové určitě měli velké slovo při výběru kandidátů pro výcvik.
Je ale zase pravda, že styl práce na Saljutech byl vražedný a momentálně z hlavy si vybavuju minimálně jeden let, který skončil předčasným návratem z důvodu přepracování a tím i rozvinutí různých animozit a úzkostí.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Neil Armstrong
tomas
Moderátor
Moderátor
Reputace: 48

Příspěvek od tomas »

Úžasné počtení. :slint: Myslím, že Leonov byl pak určitě rád, že neletěl. ;)

Nevíš, jak to bylo s pistolí na palubě? Od kdy se brala s sebou, jestli hned od prvních vícečlenných posádek nebo až po nějakých špatných zkušenostech s udržením kázně na palubě? Co jsem četl, tak na jedné z budoucích misí málem došlo k jejímu použití.
vai777

Příspěvek od vai777 »

Děkuju!
Paradoxně Leonov potom velmi litoval, že neletěl. Má dodnes za to, že on a jeho posádka by situaci zvládli lépe. Tvrdí, že on věděl o jedné z okolností, která bude popsána v příštím díle a díky které kosmonauti vyplýtvali několik sekund zbytečně (vzhledem k tomu, že byl až do června velitelem hlavní posádky to docela dává smysl).
Vím na 100%, že pistole byla ve výbavě Voschodu-2, Leonov tvrdí, že na poslední chvíli nechal vyměnit část svých osobních potřeb za více nábojů. A ono "téměř použití" se váže k misi, o které jsem psal Barankovi (mise, která musela skončit předčasně), tedy Sojuz-21 (Volynov, Žolobov). Ovšem je to jen spekulace, průběh letu je dosud hodně mlhavý. Možná to zahrnu do jednoho z dalších dílů, protože konec Volynovova letu byl opět docela hodně odlišný od nominálu- tedy hlavně s ohledem na vztahy mezi členy posádky navzájem a řídícím střediskem.
Neil Armstrong
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Máme tu další díl Kritických momentů kosmonautiky. Tentokrát nese již pořadové číslo 16 a autorem není nikdo jiný než vai777. :palec nahoru:

Důležité upozornění - příští úterý, tedy 1.1. 2013 nečekejte 17. seriálu. Autor si potřebuje trochu odpočinout (což je, pokud uvážíme, jak náročná tvorba to je, opravdu pochopitelné) a proto na Kritické momenty drobná pauza. Ale nic se nebojte, Kritické momenty zatím nekončí, vai prý chystá ještě několik dílů a už teď navíc chystáme další projekt. ;)
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Edemski
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 736

Příspěvek od Edemski »

Paráda :palec nahoru: Jen malá chybička: Bylo 29. června 1973
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Opravil jsem to, díky za upozornění. ;)
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
vai777

Příspěvek od vai777 »

Díky, opraveno!
Neil Armstrong
indian22
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Reputace: 4

Příspěvek od indian22 »

Smutné, ale přesto krásně napsané čtení. Díky.
Napadá mě malá otázka, na kterou nejspíš nikdo nezná odpověď - ale co kdyby. Jak kosmonauti poznali ten vadný kontakt? Pokud vypadaly skutečně podobně jako libovolné kontakty tak to na nich není vidět, nedávno jsem to opravoval v ledničce a dělal jsem to vlastně na slepo.

Odpovědět

Zpět na „Historie kosmonautiky“