Starship SN9 v Texasu

Informace o zkouškách nových technologiích firmy SpaceX.
Odpovědět
VaclavC
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Reputace: 214
Re: Starship SN9 v Texasu

Příspěvek od VaclavC »

Uzavírky na 17. a 18. zrušili, nové jsou na 28. a 29.: https://www.cameroncounty.us/spacex/

Asi i tým SpaceX chce mít Vánoce a je nejspíš zbytečné, aby tam stála osamělá SN9 na rampě ;-) ... Nebo potřebují opravovat víc :-/
Samo
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 1387

Příspěvek od Samo »

Definitívne potrebujú vymeniť obe klapky. Tá zadná nie je problém, ale bude problém predná a ako ju vymeniť v takej výške. Asi budú musieť v nútri špičky pravdepodobne postaviť lešenie, neviem či je montáž/demontáž čisto externá záležitosť zvládnuteľná len z plošín a aj to je trocha problém sám o sebe veď je to skoro 50m vysoko. Ono je to problém ktorý zatiaľ neriešili, možno plánovali že to spravia na rampe no tam by to bolo ešte väčšie umenie ako v závetrí haly tak odložili presun až po výmne SN10 aj tak skôr ako na začiatku budúceho roku hotová asi nebude a zatiaľ môžu robiť prípravy, keď SN9 opustí HB a budú ju testovať tak SN 10 dokončia.

Takto nejak vyzaerá montáž:

Obrázek
"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
VaclavC
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník

Příspěvek od VaclavC »

To zní rozumně, ale asi jim na to teď dost chybí nějaký jeřáb zabudovaný přímo pod strop haly. Manévrovat zvenku otvorem (byť velkým) ve fasádě asi taky nebude žádný med. To by zase na té rampě bylo asi lepší, přístup mají ze všech stran.
Alchymista
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 468

Příspěvek od Alchymista »

Na portálový žeriav pod stropom by tá stavba musel byť postavená "trochu solidnejšie"...
:naštvaný: Fráza "studená vojna" začína dostávať nový obsah...
VaclavC
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník

Příspěvek od VaclavC »

Nejspíš ano.

Přibyly uzavírky na 21. - 23.
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3137

Příspěvek od petrsida »

Jeřáb tam samozřejmě ma byt, jenom ještě není osazený. Co si člověk ma představit po pojmem solidnejsi, u stavby z velkých traverz stavěné na to odolat hurikánu páté kategorie?
Amper

Příspěvek od Amper »

Jsi v CZ. Tady se uz od 30tych let bere za solidnejsi stavbu jen to co je z liteho betonu a ma to stenu silnou alespon jako pulka ropiku.
VaclavC
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník

Příspěvek od VaclavC »

Spíš bych vidět problém, jak pak Starship dostat z hangáru ven. Portálový jeřáb ji nějak obslouží uvnitř. Tam by to jít mohlo. Pak je buď potřeba, aby najel ten trailer, nebo jako tomu říct (anglické vehicle pro skoro cokoliv se mi mimochodem líbí...), který to převáží, dovnitř, nebo to ten jeřáb musí umět vystrčit ven. To první bude náročné prostorově, budou tam asi pořád dvě rozestavěné a veprostřed nebude ještě asi místo pro třetí pozici na vývoz. Musel by tam zajíždět nějak našikmo. A druhá varianta vyvine na konstrukci zatížení na docela dlouhou konzolu což už se mi moc nezdá (ale vím prd, jak to mají postavené).

Ale podle mne to určitě chtějí pořešit bez externího mobilního jeřábu.
VaclavC
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník

Příspěvek od VaclavC »

Amper píše: 18.12.2020 9:33 Jsi v CZ. Tady se uz od 30tych let bere za solidnejsi stavbu jen to co je z liteho betonu a ma to stenu silnou alespon jako pulka ropiku.
Je pravda, že já mám tendenci ocelové konstrukce na první dobrou "od oka" hodně předimenzovávat a pak jsem skoro vždy překvapený, jak to stačí subtilní oproti tomu, co jsem čekal, když mi to statik spočítá ;-).

... ale tohle je OT ...
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3137

Příspěvek od petrsida »

VaclavC píše: 18.12.2020 9:36 Spíš bych vidět problém, jak pak Starship dostat z hangáru ven. Portálový jeřáb ji nějak obslouží uvnitř. Tam by to jít mohlo. Pak je buď potřeba, aby najel ten trailer, nebo jako tomu říct (anglické vehicle pro skoro cokoliv se mi mimochodem líbí...), který to převáží, dovnitř, nebo to ten jeřáb musí umět vystrčit ven. To první bude náročné prostorově, budou tam asi pořád dvě rozestavěné a veprostřed nebude ještě asi místo pro třetí pozici na vývoz. Musel by tam zajíždět nějak našikmo. A druhá varianta vyvine na konstrukci zatížení na docela dlouhou konzolu což už se mi moc nezdá (ale vím prd, jak to mají postavené).

Ale podle mne to určitě chtějí pořešit bez externího mobilního jeřábu.

Souhlasím, portálový jeřáb ven nemůže, to by bylo staticky špatně, řešením do budoucna je trailer pod zvednutou loď přesunutou na střed budovy, i tak to bude spousta šoupání, místa je tam málo a booster bude mít ještě nohy do strany

Odpovědět

Zpět na „Testování“