107. díl - Skok Starship SN5

Debaty o dočasném seriálu Krátké vesmírné zprávy, který vychází na portálu Mall.TV.
Odpovědět
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779
107. díl - Skok Starship SN5

Příspěvek od Dugi »

5. srpna se Starship SN5 stala prvním prototypem Starship, který odstartoval a následně i přistál. Skok do výšky 150 metrů skončil bez exploze a SpaceX tak může pokračovat ve zkouškách.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 646
Re: 107. díl - Skok Starship SN5

Příspěvek od Wopat »

Tak a teď mi teda, prosím, někdo vysvětlete, proč je SN5 “prvním prototypem”, který letěl. Letěl totiž už i Starhopper. Když jsem jej ale v posledním díle StatistiX nazval prototypem, rozpoutala se bouře, co si to jako dovoluju nazývat nádrž s motorem prototypem.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Pospíšil
Velezkušený znalec kosmonautiky
Velezkušený znalec kosmonautiky
Reputace: 12066

Příspěvek od Pospíšil »

No, nedivím se tomuto zmatení pojmů, je to skutečně trochu nejasné. :)

Starhopper bychom mohli nazvat technologickým vzorkem/demonstrátorem, který měl zejména ověřit Raptor v letu a schopnost SW ovládat takovou obludu za řízeného letu. Povedlo se, jde se dál. Starhopper měl s budoucím SS společný snad jen vnější průměr, palivo a ranou verzi motoru. Konstrukce nádrží byla značně jiná - mnohem větší tloušťka stěn, nižší výška nádrží, přistávací nohy byly taky výrazně odlišné, zkrátka bylo to něco jako Grasshopper #1 u F9.

Prototyp SN5 je ale jiné kafe, něco jako prototyp F9R Dev, tzn. testovací exemplář, co nejpodobnější výsledné raketě. SN5 má tedy stejné rozměry nádrží, přepážek, tloušťky stěn, rozmístění hmot, počet a uložení nohou téměř odpovídající výsledné podobě létajícího StarShipu. Nebo aspoň co nejpodobnější jeho současnému designu.
SN5 je tedy "prvním prototypem" výsledného produktu, který letěl.

Aspoň takto tomu rozumím já. Pokud má někdo jiný náhled na věc, tak sem s ním.
---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Uznávám, že v tomto světle je moje formulace trochu nešťastná. Na to jsem, přiznávám, nepomyslel. Chtěl jsme tím jen říct, že SN5 dosáhla toho, co nezvládla žádná SN ani Mk. Nedošlo mi, že tímhle konstatováním vlastně škrtnu i Starhopper. Že to byl prototyp Starship, o tom není pochyb. Jen nevím, jak se k tomu dál stavět, abychom nějak ukázali, že mezi Starhopperem a dalšími prototypy je značný rozdíl. Je jasné, že tenhle problém bude do budoucna přetrvávat. Třeba až si skočí SN6 - mám říct, že jde o druhý nebo třetí prototyp Starship, který skočil? Nebude to najednou pro diváky / čtenáře matoucí? :Drbe se na hlavě:
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 646

Příspěvek od Wopat »

Mirku, díky za rozbor. Nechci tady rozjíždět žádnou terminologickou debatu nebo jakkoliv rozporovat to, co jsi napsal, ale podle mě Starhopper prototypem byl. Ano, měl jiné nohy - ale takové tehdy byly v plánu, nebo ne? Starship měla mít tři křídla (jedno pevné, dvě sklopné) a v nich integrované nohy. A ano, Starhopper byl menší. Ale i prototypy vznikají ve zmenšeném měřítku, pokud vím.

Obecně mi je jedno, jak to kdo nazve. Hlavně, že to lítá. Jen mě trkla do očí ta Dugiho fráze, tak jsem se zeptal, protože mě to zajímá. Pokud je na to jednoznačná a nezpochybnitelná odpověď, tak ji chci znát. Pokud není a hranice jsou tenké nebo jich je několik, budu zkrátka při příštím psaní na toto téma dávat větší pozor, abych hnidopichům neposkytoval nadbytek krmiva.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Jak jsem psal, Starhopper určitě prototypem Starship byl, to je bez debat. Teď jde jen o to, jak se postavit k tomu číslování. Asi nejlepším (ale taky nejdelším) řešením by bylo říkat, že jde již o x-tý prototyp Starship, který letěl, přesněji řečeno o x+1-tý, pokud započítáme i Starhopper. :Drbe se na hlavě:
Obrázek

MaG
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 803
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Prostě číslovat prototypy od Starhopperu a příště říct, že jde o třetí let prototypu počínaje historickým skokem Starhopperu, přes skok SN5 až k součsnému prototypu.
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Jak jsem psal, to je asi nejlepší, ale taky nejdelší možnost. :Drbe se na hlavě:
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Krátké vesmírné zprávy“