Curiosity (MSL - Mars science laboratory)
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3137
Re: MSL - Mars science laboratory
Pozor, ta fotka mate, určitě nejde o kaménky obalené prachem, které by tvořily vrstvu na duně jemného prachu, něco takového nikdy nemůže vzniknout (protože síla, která by na místo přinesla kaménky by musela být tak velká, že by všechen prach duny prostě odnesla)
podle všeho jde o ten samý prach, který je něčím stmelený. Zaoblený tvar je dán tím, že se jednotlivá zrnka mohou na povrchu mírně pohybovat. Odlišná barva jádra, které tak připomíná onen kamének, je dána tmelem. Na zemi by to mohl být limonit, nebo uhličitan vápenatý, co je to na Marsu netuším.
podle všeho jde o ten samý prach, který je něčím stmelený. Zaoblený tvar je dán tím, že se jednotlivá zrnka mohou na povrchu mírně pohybovat. Odlišná barva jádra, které tak připomíná onen kamének, je dána tmelem. Na zemi by to mohl být limonit, nebo uhličitan vápenatý, co je to na Marsu netuším.
-
- Znalec kosmonautiky
- Reputace: 4
To jsem si vzpomněl já. Ale taky moc přesně nevím jak ta krusta vypadá. Když teď s odstupem píšu tenhle příspěvek tak ani nevím jestli jsem to nazval správně, feš-feš je možná jenom ten jemný písek pod krustou, jenže já si v tu chvíli myslel, že je to celá ta struktura s tou krustou na povrchu.někdo tu nabízel podobnost se Zemí ze Sahary z dakarských závodů, přiznám se, že o tom nic netuším, nevíte někdo více
Každopádně najít se mi k tomu taky nic nedaří. O té krustě s pískem pod ní se píše v jedné z knížek o Dakaru, ty knížky ale nemám u sebe, jsou u rodičů 200 Km odtud, na Google Books to taky není. Ta krusta prý dokáže na jeden průjezd unést lehký náklaďák. Bylo považováno za výhru jet s tak lehkým autem, Liazky ani Tatrovky mezi ně nepatřily, proto to naši zmiňovali. Každopádně víc tam o tom z pohledu geologie nejspíš stejně nebylo.
Snad se mi podařilo někoho nakopnout, a vzpomene se na něco víc.
A nepamatuješ si, v jaké knížce to bylo? Nějaké knížky o Dakaru doma mám, tak bych se do nich mohl podívat...indian22 píše:O té krustě s pískem pod ní se píše v jedné z knížek o Dakaru, ty knížky ale nemám u sebe, jsou u rodičů 200 Km odtud, na Google Books to taky není.

- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3137
Tak mě napadá, že by to klidně mohla dělat sůl
V jedné z egyptských oáz se dokonce solanka používala místo vápna jako stavební pojivo, vše fungovalo po celý středověk, až na konci 19. století přišla naprostá katastrofa, poprvé po tisíci letech zapršelo a celé středověké město spadlo...
V jedné z egyptských oáz se dokonce solanka používala místo vápna jako stavební pojivo, vše fungovalo po celý středověk, až na konci 19. století přišla naprostá katastrofa, poprvé po tisíci letech zapršelo a celé středověké město spadlo...
Vypada to velmi zvlastne
ako keby sa tam stale nejaka ta vlhkost vyskytuje a stmeluje to minimalne obcasne v urcitych obdobiach, cykloch.

A není možné, že je to nějaká "kapička" třeba oxidu uhličitého, která na sebe nabalila místní "písek". Občas "povolí" přibalí další zrnka atd. Taková marsovská podoba pozemské rosy? 

Ono je dost nemozne aby sa pri martanskom tlaku vytvoril kvapalny CO2. Preto tam prebieha proces sublimacie a resublimacie. Skorej vtom bude mat prsti sublimacia alebo nieco uplne odlisne.Aglar píše:A není možné, že je to nějaká "kapička" třeba oxidu uhličitého, která na sebe nabalila místní "písek". Občas "povolí" přibalí další zrnka atd. Taková marsovská podoba pozemské rosy?