Uhádněte, co je na obrázku
- Raul
- Zkušený vesmírný badatel
- Reputace: 1
- Bydliště: Ústí nad Orlicí ... Jméno : Radovan Kubrt ... Email: [email protected]
Re: Uhádněte, co je na obrázku
Orbitální modul Sojuzu se pyrotechnicky odhazuje. Tam žádný stykovací uzel není.
Zvezda má pouze pasivní SSVP P&D. Žádný port s naváděcími listy.
Zvezda má pouze pasivní SSVP P&D. Žádný port s naváděcími listy.
A nachází se skutečně někde v kosmu nebo je to sice skutečný HW, ale někde v pozemním středisku?
Vypadá to na nějaký ruský výrobek, soudě dle podobného designu jaký má Sojuz.
Zatím naslepo střelím: Stykovací uzel ze zrušeného projektu Kliper.
Vypadá to na nějaký ruský výrobek, soudě dle podobného designu jaký má Sojuz.
Zatím naslepo střelím: Stykovací uzel ze zrušeného projektu Kliper.
- fretka323
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 3
To si nemyslím, Klipper má (podle linku níže) stejný dokovací mechanismus jako Sojuz.
http://www.russianspaceweb.com/kliper.html
http://www.russianspaceweb.com/kliper.html
Klidně mne oslovujte Radim.
- Raul
- Zkušený vesmírný badatel
- Reputace: 1
- Bydliště: Ústí nad Orlicí ... Jméno : Radovan Kubrt ... Email: [email protected]
Jak správně podotýká fretka323, tak Kliper to taky není.
Zmenšíme poněkud okruh možností a vězte tedy, že inkriminovaný kus techniky s tímto uzlem byl do kosmu skutečně vynesený.
Zmenšíme poněkud okruh možností a vězte tedy, že inkriminovaný kus techniky s tímto uzlem byl do kosmu skutečně vynesený.
- fretka323
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 3
Když se na to dívám, úplně stejný dokovací port je v KSP v SovietPacku. Je tam popsaný jako dokovací port, který využívají američani i rusové. Podle skutečné předlohy jsem o použil na Miru, na vršku modulu Kristall. Měly se k němu dokovat Burany, ale dokovaly se k němu raketoplány a později připojil Docking Module. Asi to nebude ono, ovšem nikde jinde jsem podobný dokovací port neviděl.
E// Tak jsem našel jméno toho portu (APAS-89) a i fotku. Tak to není on. APAS má jen 3 vodící lišty. Viz obrázek.
http://4.bp.blogspot.com/-yhNLkjgsG4A/T ... as89-2.jpg
E// Tak jsem našel jméno toho portu (APAS-89) a i fotku. Tak to není on. APAS má jen 3 vodící lišty. Viz obrázek.
http://4.bp.blogspot.com/-yhNLkjgsG4A/T ... as89-2.jpg
Klidně mne oslovujte Radim.
- Agamemnon
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 23
kristall ma apas-89, iirc... tiez len 3 tie kridelka
edit:
ah, tak fretka uz to doplnil do svojho prispevku
edit:
ah, tak fretka uz to doplnil do svojho prispevku
Per aspera ad astra [42]
Tak na tohle jsem hodně zvědavý. V hledání jsem nebyl úspěšný. 4 listy ve stykovacím zařízení měl na obrázku miniraketoplán Hermes a pak návrh evropské evakuační kapsle, kam by se kosmonauti dostali ve skafandrech, ve kterých by pak vydrželi až do přistání.
Ovšem nic, co by se dostalo reálně do kosmu. Jestli můžu ještě jednu otázku na doplnění. Lezl tím průlezem portem vůbec někdo? Trochu mi to připadá, že se jednalo jen o připojení bez možnosti průlezu. Maximálně k propojení kabeláže, případně hadic. Navíc tenhle port neobsahuje typické zámky pro pevné připojení.
Ovšem nic, co by se dostalo reálně do kosmu. Jestli můžu ještě jednu otázku na doplnění. Lezl tím průlezem portem vůbec někdo? Trochu mi to připadá, že se jednalo jen o připojení bez možnosti průlezu. Maximálně k propojení kabeláže, případně hadic. Navíc tenhle port neobsahuje typické zámky pro pevné připojení.
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 12006
Zámky (a těsnění) tam klidně mohou být pod tím tmavě-červeným krytem.tomas píše: Navíc tenhle port neobsahuje typické zámky pro pevné připojení.
---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Aj tie káble vnútri sa mi nejak nepozdávaju, toto sa pri dockovaní samo nepripoji. Google vyhľadávač nepomáha taktiež nič také nepozná a zoznam portov (o ktorom som si doteraz myslel že je kompletný
) http://en.wikipedia.org/wiki/Docking_an ... spacecraft nič také nepozná. Ja to taktiež vzdávam 

"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
- vai777
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 390
Ravene, je to součást pilotovaného programu?
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong