Obecné otázky o kosmonautice
Re: Otázky
Orion viem že je loď a nie raketa iba som to zle napisal
Ale tu ide o to že Constellation aspoň mal potencial, aby sa ľudia o ňom viac dozvedeli... kebyže sa program pohynal troška ďalej tak by to už poznalo viac ľudi.. ale tu tento program alebo čo to je nemá názov ani nič , vôbec ani náznak nejakej propagacie alebo takého niečo a s tým Aresom preto má ten názov silu pretože Ares bol boh vojny a Saturn je proste veľká planéta obor... ale SLS by potrebovalo proste trošku "krajší" názov... to je ako keby sme všetkým objektom ktoré astronomovia objavili nechali tie ich zložité názvy ako napr. hd85512b

"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
- Agamemnon
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 23
sls má väčší potenciál, hlavne v prípade ak poletí... vtedy jasne vyhrá nad constellation aj v oblasti PRrexino píše:Orion viem že je loď a nie raketa iba som to zle napisalAle tu ide o to že Constellation aspoň mal potencial, aby sa ľudia o ňom viac dozvedeli... kebyže sa program pohynal troška ďalej tak by to už poznalo viac ľudi.. ale tu tento program alebo čo to je nemá názov ani nič , vôbec ani náznak nejakej propagacie alebo takého niečo a s tým Aresom preto má ten názov silu pretože Ares bol boh vojny a Saturn je proste veľká planéta obor... ale SLS by potrebovalo proste trošku "krajší" názov... to je ako keby sme všetkým objektom ktoré astronomovia objavili nechali tie ich zložité názvy ako napr. hd85512b
jop, ja viem, ako si to myslel s tým aresom... ja len hovorím toľko, že 95% američanov netuší, čo ares znamená a preto ani netušia, že by ten názov "mohol" vzbudzovať silu...

samozrejme... tí istí američania netušia, že niekedy vôbec takýto projekt v nasa mali

Per aspera ad astra [42]
Já osobně si myslím, že dřív nebo později SLS dostane nějaký "sexy" název. Jinak souhlasím s tím, že je škoda, že ten program nenese žádný oficiální zastřešující název. Musíme používat takové hloupé opisy jako "nová éra americké kosmonautiky". Dřív se řeklo "Program Constellation a bylo to.
Ale ono to možná bude tím, že je to zatím všechno hodně daleko. Jak už poznamenal Agamemnon - první let SLS přijde za 4 roky. To je spousta času na to, aby vzniklo dobré PR.
Ale ono to možná bude tím, že je to zatím všechno hodně daleko. Jak už poznamenal Agamemnon - první let SLS přijde za 4 roky. To je spousta času na to, aby vzniklo dobré PR.
Keď vôbec. Raz NASA šktrla celé Constellation a povedala že nič nebude ani cesty mimo obežnú dráhu. Tak sa opäť nastavil cieľ že bude superraketa a MPCV. Program NASA sa mení každý pol rok a byť pracovníkom NASA a čakať či vôbec budem mať po ďalších rozhodnutiach Americkeho kongresu prácu by som fakt nechcel.Dugi píše:první let SLS přijde za 4 roky.
"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
Bolo to o tom, že prezident Obama nie je vesmírnym letom zrovna naklonený a navyše nechcel pokračovať v tom, čo začal Bush. Preto bol Constellation zrušený. NASA ale začala tlačiť a hovorila, že Amerika potrebuje ďalší veľký cieľ. Preto sa Ares aj Orion obnovili a pokračujú pod inými názvami (mne sa názor SLS páči, ja by som ho nemenil
)
A teraz ma prosím nezabite:
Toto rozhodnutie považujem za nešťastné. NASA tým jednoducho odpálila všetky vedecké misie na úkor pilotovanej kozmonautiky. Neviem ako vy, ale ja nefandím nezmyselným letom na asteroidy a na Mars. Na čo je to dobré? Radšej ako človeka na Marse by som videl lander na Europe, družicu okolo Saturnu, Uránu a Neptúna, nové veľké ďalekohľady na obežnej dráhe, lety ku kométam a podobné veci.

A teraz ma prosím nezabite:
Toto rozhodnutie považujem za nešťastné. NASA tým jednoducho odpálila všetky vedecké misie na úkor pilotovanej kozmonautiky. Neviem ako vy, ale ja nefandím nezmyselným letom na asteroidy a na Mars. Na čo je to dobré? Radšej ako človeka na Marse by som videl lander na Europe, družicu okolo Saturnu, Uránu a Neptúna, nové veľké ďalekohľady na obežnej dráhe, lety ku kométam a podobné veci.
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
ZabijuSamo1995 píše:A teraz ma prosím nezabite:

The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
No veď toto že Obama kozmonautiku rieši iba pred voľbami. Veď sám šef NASA povedal po tom čo bol pretlačený návrh na Orion a SLS že "Zachránil som NASA pred Obamom" . A s tou pilotovanou kozmonautikou .... SLS je veľmi potrebná aj pre výskum.. táto raketa je vhodná pre misie ako Mars Sample Return. A tiež by som rád ak by sa viac venovalo výskumu mesiacov plynných obrov pretože tam to môže byť zaujímavé.. Ale pristanie na Marse aj Asteroide má aj svoj vedecký význam. Sú potrebné takéto lety ak raz chceme ťažiť vzácne prvky z asteroidov... to že tam teraz posielame sondy ktoré nám donesú mikrometrové šutriky nestačí. Pristať na Marse je potrebné ak tam chceme mať raz trvalú kolóniu, je potrebné vyskúšať ako sa bude človek v tretinovej gravitácii chovať atď. takže až tak by som nehovoril že sú tieto misie zbytočné.
Hovoriš mi priamo z duše... Ak USA potrebuje ďalšie peniaze na aj tak už vypasenú armádu, zoberie práve z vedy (čiže aj NASA) .Wopat píše:Problémem jsou dnes peníze. Když si člověk prohlédne porovnání rozpočtu NASA a americké armády, tak je mu do pláče. Jak nepatrný zlomek armádního rozpočtu by stačil, abychom byli zpátky na Měsíci, na asteroidu a velmi brzy na Marsu. Tohle mě fakt štve!
Souhlasím s tím brutálním nepoměrem NASA vs. armáda.
Jen bych si dovolil poznamenat, že člověk na povrchu cizího tělesa dokáže vždycky odhalit víc věcí a také rychleji. Nic proti MSL - je to úžasný stroj, který miluju, ale být tam člověk, tak probíhá výzkum rychleji. A kdyby byl ten člověk profi geolog (jako Schmitt na A-17), tak by to bylo ještě markantnější.
Zkrátka já si myslím, že pilotovaná kosmonautika je důležitá. Nechci se pouštět do debat, jestli má větší význam než nepolitovaná, nebo obráceně - jsou to prostě dvě strany jedné mince, přičemž jedna ovlivňuje nepřímo i tu druhou.
Jen bych si dovolil poznamenat, že člověk na povrchu cizího tělesa dokáže vždycky odhalit víc věcí a také rychleji. Nic proti MSL - je to úžasný stroj, který miluju, ale být tam člověk, tak probíhá výzkum rychleji. A kdyby byl ten člověk profi geolog (jako Schmitt na A-17), tak by to bylo ještě markantnější.
Zkrátka já si myslím, že pilotovaná kosmonautika je důležitá. Nechci se pouštět do debat, jestli má větší význam než nepolitovaná, nebo obráceně - jsou to prostě dvě strany jedné mince, přičemž jedna ovlivňuje nepřímo i tu druhou.
- Agamemnon
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 23
žiaden prezident nerieši kozmonautiku inak ako pred voľbami... to preto, že bežného američana kozmonautika nezaujíma a určite sa podľa nej nebude rozhodovať... časť američanov by nasa rovno zrušila...
kozmonautika je pre väčšinu američanov proste nezaujímavá a preto je nezaujímavá aj pre kandidátov na prezidenta... stačí si zobrať posledné voľby...
posledný prezident, ktorý riešil kozmonautiku inak ako pred voľbami (obrazne povedané) bol kennedy a aj to bolo až potom, čo ho sovieti donútili niečo robiť
edit:
btw armáda...
usa je postavené na patriotizme... a armáda je tam veľmi dôležitá
kozmonautika je pre väčšinu američanov proste nezaujímavá a preto je nezaujímavá aj pre kandidátov na prezidenta... stačí si zobrať posledné voľby...
posledný prezident, ktorý riešil kozmonautiku inak ako pred voľbami (obrazne povedané) bol kennedy a aj to bolo až potom, čo ho sovieti donútili niečo robiť
edit:
btw armáda...
usa je postavené na patriotizme... a armáda je tam veľmi dôležitá
Per aspera ad astra [42]
Akurát som sa dostal k týmto číslam a je to až veľmi smutné.

To zelené je koľko sa investuje do vedy v USA (a ten svetlozelený malý slížik je NASA) rok 2011, To červené je koľko investovali do armády 2011, to modré je koľko bolo dokopi do NASA investované počas jej existencie.

To zelené je koľko sa investuje do vedy v USA (a ten svetlozelený malý slížik je NASA) rok 2011, To červené je koľko investovali do armády 2011, to modré je koľko bolo dokopi do NASA investované počas jej existencie.