Starship SN9 v Texasu
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3137
Re: Starship SN9 v Texasu
zajímavý postřeh, jenom podotknu, že ta budova je obří, na výšku má nějakých 80 metrů (nejvyšší barák u nás má 114) a když se podívám, jak velké jsou nosníky, které ji nesou, tak to jsou ocelové H profily 40 až 50 cm široké, to fakt není nic subtilního, nosníky WTC nebyly o mnoho větší (ale bylo jich samozřejmě víc)VaclavC píše: 18.12.2020 9:38Je pravda, že já mám tendenci ocelové konstrukce na první dobrou "od oka" hodně předimenzovávat a pak jsem skoro vždy překvapený, jak to stačí subtilní oproti tomu, co jsem čekal, když mi to statik spočítáAmper píše: 18.12.2020 9:33 Jsi v CZ. Tady se uz od 30tych let bere za solidnejsi stavbu jen to co je z liteho betonu a ma to stenu silnou alespon jako pulka ropiku..
... ale tohle je OT ...
Možná se tam tři vejdou uspořádané do "rozcáplého" trojúhelníka. Zadní dvě posunuté od osy trochu dozadu a veprostřed vystrčená trochu dopředu. Ono asi stačí, aby měla těžiště uvnitř půdorysu haly jinak může trochu vyčuhovat ven když jít budou nakládat. Každopádně to určitě mají nějak vymyšlené
.
A ano, ono to velikostí klame, není nic kolem a člověk nemá moc měřítko. Není to postavené z žádných párátek.

A ano, ono to velikostí klame, není nic kolem a člověk nemá moc měřítko. Není to postavené z žádných párátek.
- petrsida
- Kosmonaut
Tak bych to viděl
jinak v noci proběhlo svěšení poškozené horní klapky ze SN9, bylo viditelné na raptorcam, ale dobrý obrázek jsem zatím nenašel
jinak v noci proběhlo svěšení poškozené horní klapky ze SN9, bylo viditelné na raptorcam, ale dobrý obrázek jsem zatím nenašel
Ostatně, k té pevnosti oceli je vlastně hezký příklad i samotná Starship: věc o průměru 9m, výšce desítky m a síla stěny je 4mm. Sice to staticky (resp. tady už je potřeba dynamika, já jsem zvyklý jenom na statiku
) funguje úplně jinak než u konstrukce z nosníků ale i tak. A, ostatně, i ty nosníky I H a pod. mají stěny překvapivě tenké (aspoň pro mne to tak bylo).
A už s tímhle asi opravdu končím, asi to sem nepatří

A už s tímhle asi opravdu končím, asi to sem nepatří

Jen doplním, že nosníkem rozumíme vodorovný prvky namáhaný primárně ohybem. Svislý jsou stojiny, stojky apod.
Jistě se však při důkladném studiu najde výjimka, která mě usvědčí z krutého omylu.
Jistě se však při důkladném studiu najde výjimka, která mě usvědčí z krutého omylu.
- petrsida
- Kosmonaut
Díky, nestavaři jako já, mají s terminologií problém.
Ono je to vážně jen o tom, co je Ti denním chlebem.
Tak tomu říkejme ocelové profily. Může se to použít jako nosník, sloup, součást příhradové nebo jiné 3D konstrukce ...
Poškodená predná klapka bola v noci na dnes odmontovaná a neskôr prebehla podľa všetkého kontrola úchytov z vysokozdvižnej plošiny.

"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
- petrsida
- Kosmonaut
vše patrně v pořádku, nainstalována nová klapka ze SN10, lítat se bude brzy

Credit Mary (Bocachicagal)

Credit Mary (Bocachicagal)