Curiosity (MSL - Mars science laboratory)
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3137
Re: MSL - Mars science laboratory
To Soong a samozřejmě pro ostatní:
Omlouvám se, byl jsem mimo a nějak mě dohání práce, ale už píšu a dám to všechno dohromady, ale k tvému dotazu:
"tak trochu jsem si pral, aby se na Marsu objevilo neco, co na Zemi nezname
Ze proste mohli ty "oblasky" vzniknout nejak jinak ..."
Ono jde o to, že Mars je hodně podobný Zemi a tak jevy na něm probíhající řídí stejná fyzika, samozřejmě nemůžeme vyloučit překvapení, ale zase tak jiný ten svět není
Něco jiného bude jednou Titan, tam až s podíváme s podobným strojem, to budeme valit oči
Vrstvy:
obecně vrstvy vznikají činností sedimentace (materiál nese voda, led, vítr, je srážen chemogenně, nebo jde o kumulaci organického původu) nebo povrchové vulkanické činnosti (láva či tuf), případně může dojít k sesuvu, či obdobným jevům
na Marsu v minulosti probíhaly podle všeho všechny tyto děje - sedimentace není podmíněna čistě existencí deskové tektoniky, ta Marsu podle všeho nikdy nebyla, to jsem asi předchozí příspvek nevyjádřil úplně přesně
Na Zemi existuje neustálý koloběh výzdvihu pohoří, jejich eroze, sedimentace v pánvích a následného vrásnění nových hor ze sedimentů v pánvích
tohle patrně na Marsu nikdy nebylo, to ale neznamená, že by vrstvy na obrázku nemohly být sedimenty, podle všeho asi budou, jde o to, že vyplňují velký kráter (sedimenty jezera?), to co na Zemi obstarává dlouhodobě desková tektonika - zmlazení reliéfu - na Marsu obstarávaly v počátku impakty, pak Mars přišel o atmosféru a vodu a posední tři miliardy let se nic moc neděje
Země v počátku asi vypadala podobně, ale desková tektonika tohle všechno zahladila (i když úplně vše asi ne, napadá mě kacířská myšlenka, není obří pánev Tichého oceánu třeba pozůstatek po impaktu, který stvořil Měsíc, samozřejmě tisíckrát přesunutá, a přemodelovaná, ale stále patrná jako obří deficit hmoty?)
Omlouvám se, byl jsem mimo a nějak mě dohání práce, ale už píšu a dám to všechno dohromady, ale k tvému dotazu:
"tak trochu jsem si pral, aby se na Marsu objevilo neco, co na Zemi nezname

Ono jde o to, že Mars je hodně podobný Zemi a tak jevy na něm probíhající řídí stejná fyzika, samozřejmě nemůžeme vyloučit překvapení, ale zase tak jiný ten svět není
Něco jiného bude jednou Titan, tam až s podíváme s podobným strojem, to budeme valit oči
Vrstvy:
obecně vrstvy vznikají činností sedimentace (materiál nese voda, led, vítr, je srážen chemogenně, nebo jde o kumulaci organického původu) nebo povrchové vulkanické činnosti (láva či tuf), případně může dojít k sesuvu, či obdobným jevům
na Marsu v minulosti probíhaly podle všeho všechny tyto děje - sedimentace není podmíněna čistě existencí deskové tektoniky, ta Marsu podle všeho nikdy nebyla, to jsem asi předchozí příspvek nevyjádřil úplně přesně
Na Zemi existuje neustálý koloběh výzdvihu pohoří, jejich eroze, sedimentace v pánvích a následného vrásnění nových hor ze sedimentů v pánvích
tohle patrně na Marsu nikdy nebylo, to ale neznamená, že by vrstvy na obrázku nemohly být sedimenty, podle všeho asi budou, jde o to, že vyplňují velký kráter (sedimenty jezera?), to co na Zemi obstarává dlouhodobě desková tektonika - zmlazení reliéfu - na Marsu obstarávaly v počátku impakty, pak Mars přišel o atmosféru a vodu a posední tři miliardy let se nic moc neděje
Země v počátku asi vypadala podobně, ale desková tektonika tohle všechno zahladila (i když úplně vše asi ne, napadá mě kacířská myšlenka, není obří pánev Tichého oceánu třeba pozůstatek po impaktu, který stvořil Měsíc, samozřejmě tisíckrát přesunutá, a přemodelovaná, ale stále patrná jako obří deficit hmoty?)
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3137
Při pohledu na poslední obrázek mě napadá, proč ten prach na povrchu vytváří jakoby krustu jiné barvy a ještě navíc vytváří granule (slepence o velikosti cca 20 až 50 násobku velikosti zrn prachu), to bude něco velmi zajímavého, ale naprosto netuším, co.
mohla by to zpusobit namraza ktera se zase vypari -a tisice opakovani samozrejme
Vítám tě na našem fóru! Mám velkou radost, že se o nás zaregistroval nový uživatel. Ať se ti u nás líbí!
Díky - Ja mam zase radost ze jsem to tu nasel 

- Andy
- Zkušený vesmírný badatel
- Reputace: 1080
- Kontaktovat uživatele:
Je to sice trochu OT, ale dovolím si reagovat. Jedna z hypotéz vzniku Měsíce počítala s tím, že Měsíc vznikl odtržením hmoty Země kvůli její rychlé rotaci a Tichý oceán je právě pozůstatkem této událostipetrsida píše:Země v počátku asi vypadala podobně, ale desková tektonika tohle všechno zahladila (i když úplně vše asi ne, napadá mě kacířská myšlenka, není obří pánev Tichého oceánu třeba pozůstatek po impaktu, který stvořil Měsíc, samozřejmě tisíckrát přesunutá, a přemodelovaná, ale stále patrná jako obří deficit hmoty?)

Pozůstatek to ale dle mého názoru nebude. Přeci jen je to už více než 4 mld. let a nejstarší kůra v Tichém oceánu má cca jurské stáří při okrajích s pevninou (i když je mi jasné, že takhle jste to nemyslel). Leda že by se jednalo o jakýsi "antimascon". Což je ale taky divné, protože mascony (pravděpodobně) vznikly po velkých impaktech. Ale zase přímých a ne tečných, ze kterého asi vzniknul Měsíc. No bůh ví

Promiňte za OT.
-----------------------------
Dare Mighty Things!
https://www.twitter.com/polar_andy_cz/
The cure for boredom is curiosity. There is no cure for curiosity.
Dare Mighty Things!
https://www.twitter.com/polar_andy_cz/
The cure for boredom is curiosity. There is no cure for curiosity.