Curiosity (MSL - Mars science laboratory)

Novinky o sondách a družicích
Odpovědět
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3137
Re: MSL - Mars science laboratory

Příspěvek od petrsida »

To Soong a samozřejmě pro ostatní:

Omlouvám se, byl jsem mimo a nějak mě dohání práce, ale už píšu a dám to všechno dohromady, ale k tvému dotazu:

"tak trochu jsem si pral, aby se na Marsu objevilo neco, co na Zemi nezname :-) Ze proste mohli ty "oblasky" vzniknout nejak jinak ..."

Ono jde o to, že Mars je hodně podobný Zemi a tak jevy na něm probíhající řídí stejná fyzika, samozřejmě nemůžeme vyloučit překvapení, ale zase tak jiný ten svět není

Něco jiného bude jednou Titan, tam až s podíváme s podobným strojem, to budeme valit oči

Vrstvy:

obecně vrstvy vznikají činností sedimentace (materiál nese voda, led, vítr, je srážen chemogenně, nebo jde o kumulaci organického původu) nebo povrchové vulkanické činnosti (láva či tuf), případně může dojít k sesuvu, či obdobným jevům

na Marsu v minulosti probíhaly podle všeho všechny tyto děje - sedimentace není podmíněna čistě existencí deskové tektoniky, ta Marsu podle všeho nikdy nebyla, to jsem asi předchozí příspvek nevyjádřil úplně přesně

Na Zemi existuje neustálý koloběh výzdvihu pohoří, jejich eroze, sedimentace v pánvích a následného vrásnění nových hor ze sedimentů v pánvích

tohle patrně na Marsu nikdy nebylo, to ale neznamená, že by vrstvy na obrázku nemohly být sedimenty, podle všeho asi budou, jde o to, že vyplňují velký kráter (sedimenty jezera?), to co na Zemi obstarává dlouhodobě desková tektonika - zmlazení reliéfu - na Marsu obstarávaly v počátku impakty, pak Mars přišel o atmosféru a vodu a posední tři miliardy let se nic moc neděje

Země v počátku asi vypadala podobně, ale desková tektonika tohle všechno zahladila (i když úplně vše asi ne, napadá mě kacířská myšlenka, není obří pánev Tichého oceánu třeba pozůstatek po impaktu, který stvořil Měsíc, samozřejmě tisíckrát přesunutá, a přemodelovaná, ale stále patrná jako obří deficit hmoty?)
baranka
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od baranka »

To petrsida: Vždy zajimavé informace, které si rád přečtu.
Jinak přidávám gif ze Sol 58, Hazcam: Left A
marekS
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 511

Příspěvek od marekS »

Sol 58 - MAHLI preskumal stopu kolesa v dune :-D

petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3137

Příspěvek od petrsida »

Při pohledu na poslední obrázek mě napadá, proč ten prach na povrchu vytváří jakoby krustu jiné barvy a ještě navíc vytváří granule (slepence o velikosti cca 20 až 50 násobku velikosti zrn prachu), to bude něco velmi zajímavého, ale naprosto netuším, co.
Milanek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Reputace: 0

Příspěvek od Milanek »

mohla by to zpusobit namraza ktera se zase vypari -a tisice opakovani samozrejme
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Vítám tě na našem fóru! Mám velkou radost, že se o nás zaregistroval nový uživatel. Ať se ti u nás líbí!
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Milanek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Reputace: 0

Příspěvek od Milanek »

Díky - Ja mam zase radost ze jsem to tu nasel :-)
baranka
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od baranka »

Dvě mozaiky ze Sol 57. První ze dvou snímků

a druhá ze 6 snímků Mastcam: Right (MAST_RIGHT)

U obou na klik a myšítko více podrobností.
modelar
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 39

Příspěvek od modelar »

krása :klaní se: :klaní se: :tlesk:
"It was going well until it exploded."
Andy
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 1080
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Andy »

petrsida píše:Země v počátku asi vypadala podobně, ale desková tektonika tohle všechno zahladila (i když úplně vše asi ne, napadá mě kacířská myšlenka, není obří pánev Tichého oceánu třeba pozůstatek po impaktu, který stvořil Měsíc, samozřejmě tisíckrát přesunutá, a přemodelovaná, ale stále patrná jako obří deficit hmoty?)
Je to sice trochu OT, ale dovolím si reagovat. Jedna z hypotéz vzniku Měsíce počítala s tím, že Měsíc vznikl odtržením hmoty Země kvůli její rychlé rotaci a Tichý oceán je právě pozůstatkem této události :-). S novějšími poznatky byla ale lehce vyvrácena.

Pozůstatek to ale dle mého názoru nebude. Přeci jen je to už více než 4 mld. let a nejstarší kůra v Tichém oceánu má cca jurské stáří při okrajích s pevninou (i když je mi jasné, že takhle jste to nemyslel). Leda že by se jednalo o jakýsi "antimascon". Což je ale taky divné, protože mascony (pravděpodobně) vznikly po velkých impaktech. Ale zase přímých a ne tečných, ze kterého asi vzniknul Měsíc. No bůh ví :).

Promiňte za OT.
-----------------------------
Dare Mighty Things!
https://www.twitter.com/polar_andy_cz/
The cure for boredom is curiosity. There is no cure for curiosity.

Odpovědět

Zpět na „Sondy a družice“