Rosetta

Tady můžete diskutovat o družicích a sondách Evropské vesmírné agentury
Odpovědět
MaG
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 788
Kontaktovat uživatele:
Re: Rosetta

Příspěvek od MaG »

Ten poslední obrázek ze série Once upon a time je úžasný ;)

Taky jsem dostal malý dárek a mělo to úsměvnou tečku. Díval jsem se dnes na video k sérii, protože chystám článek. Jak si ho tak pouštím, zaujalo mě, že už je na YT i s českými titulky a jak se tak dívám, říkám si, že je dobře, že nejsou moje, protože jak na ně koukám, autor si dal práci a přeložil to hodně dobře. Když jsem si titulky stáhl a pustil si to moje původně přeložené video, s úžasem jsem zjistil, že to jsou přesně moje titulky :-) Už jsem úplně zapomněl, co jsem to tehdy vlastně psal...
Já jsem totiž tehdy psal někomu z ESA, kdo to předal dál a oni ty titulky na Youtube nakonec přidali. Takže si sérii můžete už pouštět s titulky přímo na YT. Pokud tedy zkousnete můj překlad :D

https://www.youtube.com/watch?v=trljrwT ... FXirNAJYkb

Tak to je myslím skvělé. Mám radost, že jsem si dohledal kontakt a nenechal je jen v šuplíku.
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2777

Příspěvek od Dugi »

No to je paráda! Gratuluju! :palec nahoru:
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 9

Příspěvek od Gubarev »

Příjemné završení předchozích ocenění mise Rosetta za letošní rok - tentokráte s konkrétním jménem.
Šéf letové kontroly mise Andrea Accomazzo byl v posledním letošním vydání čas. Nature zařazen mezi deset nejdůležitějších osobností všech disciplin vědeckého výzkumu roku 2014. A navíc je uveden na pomyslném žebříčku jako první.

Moc zajímavé bylo, že se tu poprvé objevily konkrétnější náznaky toho, o čem jsme tu jen spekulovali (protože se k tomu ESA zatím oficiálně nevyjádřila), a to je zakončení mise Rosetta. Ale pouze jeho ústy - nejde o oficiální stanovisko ESA - Andrea spíš jen vyslovil poprvé nahlas možný vývoj konce mise. Ale zároveň bezpochyby bude jednou z hlavních osobností, co k tomu mají co říct. A má návrh:

Někdy počátkem 2017 už bude kometa i se sondou tak daleko od Slunce, že solární panely nebudou schopny vytvářet dostatečné množství energie. Jeden z možných posledních navrhovaných scénářů je těsný průlet v proláklině/zůžení, které rozděluje oba konce komety a možná dokonce i pokus o přistání Rosetty na povrchu. (!)

Andrea Accomazzo už se na plný úvazek věnuje dalším projektům ESA - misím k Merkuru, Marsu a Jupiteru. Ale Rosetta je pořád dle jeho slov "srdcovka". Popisuje krátce historku z prosince 2014, kdy se ve 4 h ráno probudil s pocitem, že něco nesedí, a něco je špatně. V 7:30 to ráno mu volala letová obsluha, že ztratila (dočasně) kontakt s Rosettou přibližně ve čtyři. Jak sám uvádí, už je s misí spojený...

zdroj: http://www.nature.com/news/365-days-nature-s-10-1.16562

Jen na okraj: ve výčtu osobností se objevili ještě dva vědci, kteří jsou nějak spojení s vesmírným výzkumem. Ná "pátém" místě je David Spergel, který letos poprvé oficiálně kritizoval měření polarizace mikrovlného záření projektu BICEP2 na jižním pólu.

Ale vás asi víc potěší osmá příčka, kterou obsadil jeden z vedoucích indické ISRO Koppillil Radhakrishnan mmjn za úspěchy programu/sondy MOM
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Složená fotka ze snímků kamer NavCam ze vzdálenosti 27,6 km od středu komety pořízená 6. ledna. Rozlišení snímku je 2.3 m/pixel.

Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Edemski
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 735

Příspěvek od Edemski »

Je nějak ticho po Rosettě... :(
tomas
Moderátor
Moderátor
Reputace: 48

Příspěvek od tomas »

Update jede pořád
http://blogs.esa.int/rosetta/

Připomíná to trochu dobývání Měsíce po úspěchu Apolla 11 až do promíchání nádrže s kyslíkem na třináctce. Rosseta bude opět zajímavá až se kometa víc probudí nebo pokud se podaří najít nebo znovu zprovoznit Philae. Také závěrečná fáze mise nabídne hodně dramatické momenty. Pak ještě stojaté vody mohou rozvířit vědecké studie pokud se podaří najít nějaké zajímavé souvislosti v datech z mise.
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

I na sociálních sítích se objevují nové fotky, jen sem nechci dávat všechny - jasně jsou krásné, ale nechci to tu zahltit fotkami, které třeba vypadají podobně,jako některé minulé. Proto jsem vybral tuhle, protože vypadá jinak, než jak jsme kometu zatím viděli. :)
Obrázek

Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Fotka z širokoúhlé kamery OSIRIS pořízená 22. listopadu 2014 ze vzdálenosti 30 km od komety ukazuje rostoucí aktivitu jádra.

Obrázek

marekS
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 511

Příspěvek od marekS »

Časopis Science prináša prvé zverejnené vedecké výsledky z misie Rosetta a kométy 67P. :palec nahoru:
zdroj: http://www.sciencemag.org/site/special/rosetta/ http://www.esa.int/Our_Activities/Space ... ta_s_comet

OSIRIS 8km

NAVCAM 16.1.2015
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 9

Příspěvek od Gubarev »

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield

Odpovědět

Zpět na „Sondy“