Starship/BFS

Informace o vývoji a změnách na poli nosičů a kosmických lodí firmy SpaceX
Odpovědět
jakubv
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 2162
Kontaktovat uživatele:
Re: Starship/BFS

Příspěvek od jakubv »

Už tady někde ve vláknu k tomu byl obrázek, google hned umí poradit, tady je nějaký článek s obrázky k tomu
Obrázek
https://www.nextbigfuture.com/2024/01/1 ... nbase.html
-----------------
xx jakubv
Thales
Zkušený vesmírný průzkumník
Reputace: 264

Příspěvek od Thales »

Jak asi masivní by musely být ty zemní úchyty? Pro každou loď bys je zavrtával do země zvlášť? Pak bys je tam nechal (plýtvání materiálem), nebo bys je zase nějak vyndaval? Krom toho v poloze už skoro ležací to tímhle způsobem neuhlídáš. Schválně si to vyzkoušej v menším měřítku.
jakubv
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakubv »

to není můj výmysl, jen jsi to zmínil a já říkal, že jsem to už někde viděl...
-----------------
xx jakubv
matej
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 154

Příspěvek od matej »

Thales píše: 11.9.2024 23:14 ... Krom toho v poloze už skoro ležací to tímhle způsobem neuhlídáš. Schválně si to vyzkoušej v menším měřítku.
Poriadne si pozri ten obrázok a uvidíš.
Môj cieľ je prostý. Je to úplné chápanie vesmíru, prečo je taký ako je a prečo vôbec existuje. (Stephen Hawking)
VitVymola
Zájemce o kosmonautiku
Zájemce o kosmonautiku
Reputace: 78

Příspěvek od VitVymola »

Já v tom nevidím problém, vždyť jde o obyčejné ukotvení. Navíc v šestinové gravitaci. A těsně před sklopením je tělo StarShipu držené a stabilizované podpěrou.
Thales

Příspěvek od Thales »

matej píše: 12.9.2024 6:31 Poriadne si pozri ten obrázok a uvidíš.
Neboj, díval jsem se pořádně a nic jsem nepřehlédl. Jen si uvědomuju jakou práci dají rozsáhlejší zemní práce na ukotvení lan v takovžch podmínkách, kdy na to ještě nemáš pořádné vybavení. Ale i s ním to není sranda. Podpěry jsem si také všiml, ale podpěra takovéto konstrukce ti neroznese rovnoměrně zatížení, je poměrně stavebně náročná a zůstane pod raketou (pokud jí nepřekulíš, což bych nedělal)

VitVymola píše: 12.9.2024 10:04 Navíc v šestinové gravitaci.
Gravitace na Marsu není 1/6, ale 0,376 pozemské. Hmotnost Starship V3+ po vyložení základního nákladu by mohla být kolem 150 tun (když budeme uvažovat tu lehčí variantu), takže pořád manipuluješ v naprosto šílených podmínkách s tělesem, které má minimálně 56 tun. Vybudování zázemí, které je schopno takového úkonu samo o sobě nebude snadné. Jak hluboko do země musí být ukotvené patky, které udrží takový tah?
jakubv
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakubv »

Na obrázku je poměrně velkým písmem napsáno Moonbase, takže je to zpracováno do 1/6 gravitace na Měsíci..

A projdi si ten odkaz, ne jen jeden obrázek
-----------------
xx jakubv
Thales

Příspěvek od Thales »

Přečetl jsem si to a mám z toho pocit jako u teorie o nakloněné rampě při stavbě pyramid, kdy samotná rampa by byla větším stavebním dílem než ony pyramidy. Četl jsem i diskusi a přijde mi, že si to lidé představují často jak Hurvínek válku. Že skáčou až na konec a přeskakují při tom důležité technické milníky, které k takovému možnému konci vést mohou. Tím jsme vlastně opět na počátku mé úvahy: vesmír není při našem stavu technického vývoje místo na provádění technických složitostí na cílovém místě. Jednou k tomu dospějeme, prozatím se musíme spokojit s jednoduchými postupy a tím, co si předpřipravíme na zemi. To, co vidím na obrázku jednoduché řešení není, jelikož by vyžadovalo docela solidní zázemí. Je mi jasné, že to dost dlouho bude vypadat jinak než to zázemí získáme. Proto jsem se hned na začátku podivoval úvahám typu: "však stačí jen položit".
Tjov
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 3482

Příspěvek od Tjov »

Aktuálně je Starship/SuperHeavy tento rok na třetím místě v počtu startů mezi americkými nosiči ROFL
jakubv
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakubv »

Ten rozdíl mezi 1-2-3 je teda šílenej :-D
první 98, druhej 11, třetí celkově 6, no to je silní káva....
-----------------
xx jakubv

Odpovědět

Zpět na „Rakety a lodě“