Raketa SLS

Vše, co souvisí s raketami SLS a loděmi Orion
Odpovědět
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779
Re: Raketa SLS

Příspěvek od Dugi »

Moc hezké, dívá se na to krásně. těším se, až to uvidíme naživo. :palec nahoru:
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Společnost Teledyne Brown Engineering z města Huntsville byla vybrána, aby pro 70 tunovou verzi SLS vyrobila kónický adaptér, který spojí 8,3 metru široký centrální stupeň s pětimetrovým horním stupněm iCPS.

Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
lamer
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Reputace: 0

Příspěvek od lamer »

Díky za informace, přinejmenším víme, že vývoj pokračuje :). Zveřejnila NASA nějaké novinky ohledně "Advanced Booster Competition"? Dočetl jsem se, že se zvažují 3 návrhy - 4-8 derivátů NK-33 (LOX/RP-1) od Aerojetu a Teledyne Brown, dále pak 2 F-1B (LOX/RP-1) a vylepšené SRB nazvané "Dark Knight" od ATK. Toto je zatím vše, co jsem našel, kdyby někdo zjistil něco bližšího, neváhejte to tu napsat.
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Kapalinové boostery jsou zatím docela daleko. Pokud vím, poprvé by měly letět až v roce 2025. Zatím jsem nenašel podrobnější informace.
Obrázek

Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

6. prosince loňského roku jsem tu psal o tom, že na Circumferential Dome Weld Tool vznikl první půlkulatý dóm kyslíkové nádrže centrálního stupně rakety SLS. Dnes NASA zveřejnila fotografii druhého exempláře.

Obrázek

MRR
Zkušený vesmírný průzkumník
Reputace: 1

Příspěvek od MRR »

NASA už má hotovú transportrnú-štartovaciu plošinu CT-2 pre raketu SLS. Transportér sa skladá z dvoch častí : A a C. Uniesť má náklad 5500 ton a v budúcnosti až 8000 ton. Tak to vyzerá, že v roku 2017 sa nakoniec štartu rakety SLS aj dočkáme. :) Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
"Nemali by sme sa na vesmír pozerať očami racionalizácie odborníka. Elegantné bohatstvo bolo vždy podstatou prírody".... ( Wernher von Braun )
Navi
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 57

Příspěvek od Navi »

Hmm... pěkná mrška :-)
Ale ještě se vrátím k tomu svařování třením, které se používá na SLS.
Docela mě to zaujalo, tak jsem si o tom na internetu něco četl a mrkl na pár videí. Ale všude zakončovali svár tak, že tam zůstala díra. A je to i popsaný jako nevýhoda tohoto svařování. Nevíte náhodou jak tohle NASA řeší? Nevěřím tomu, že by to zadělali "obyčejným" svárem. Pak by to bylo nejspíš nejslabší místo toho sváru.
MRR
Reputace: 1

Příspěvek od MRR »

Navi píše:Hmm... pěkná mrška :-)
Ale ještě se vrátím k tomu svařování třením, které se používá na SLS.
Docela mě to zaujalo, tak jsem si o tom na internetu něco četl a mrkl na pár videí. Ale všude zakončovali svár tak, že tam zůstala díra. A je to i popsaný jako nevýhoda tohoto svařování. Nevíte náhodou jak tohle NASA řeší? Nevěřím tomu, že by to zadělali "obyčejným" svárem. Pak by to bylo nejspíš nejslabší místo toho sváru.
Pokiaľ viem tak to svarujú vysokovýkonnym laserom. Ale skusim ti niečo okolo toho pohľadať. ;)
"Nemali by sme sa na vesmír pozerať očami racionalizácie odborníka. Elegantné bohatstvo bolo vždy podstatou prírody".... ( Wernher von Braun )
Navi
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 57

Příspěvek od Navi »

Podle toho co jsem tu četl je to opravdu svařování třením. Viz Dugiho pízpěvek: http://forum.kosmonautix.cz/viewtopic.p ... 036#p30036
A je to i v článku na blogu: http://blog.kosmonautix.cz/2014/01/supe ... rsvarecku/
Schválně jsem našel demonstrační video.
Na úplném konci videa tam je na okamžik vidět díra co zůstane po vyjmutí "svářečky":
https://www.youtube.com/watch?v=aNbQH8XBgxQ
Michalkk
Vesmírný nováček
Vesmírný nováček
Reputace: 0

Příspěvek od Michalkk »

Co si myslíte o tom startu SLS v roce 2019? nemáte někdo nějaké Info? docela by mě to zajímalo :) :)

Odpovědět

Zpět na „Program Artemis“