Starship/BFS
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 11995
Re: Starship/BFS
Zřejmě první snímek inovované nosové části Starship block 2 s menšími klapkami, posunutými jednak nahoru blíž ke špičce a také dozadu, na závětrnou stranu trupu.

Srovnání špiček block 1 a 2

Srovnání špiček block 1 a 2
---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3137
Přijde ti, že jsou menší? Mě se zdají hodně podobné co do plochy, jsou tam jiné úhly a určitě jsou mnohem tenčí, ale plocha mi příjde hodně podobná
- Pospíšil
Pěkný souhrnný článek, popisující rozdíly mezi tepelnou ocharanou Starship při 4. letu a její inovací pro 5. let. Možná inspirace na článek pro blog.
https://ringwatchers.com/article/s30-tps

https://ringwatchers.com/article/s30-tps

---
Starship S33 verze V2 v plné (ehm částečné asi 1/3
) kráse, včetně nového PEZ dispenzoru

V souvislosti s prohlášením Muska ohledně pokusu o přistání Starship na Marsu (lodí možná pošle více) za 2 roky - nevíte-netušite, zda něco vezme sebou? Sýr to asi nebude (kontaminace), ale zda je možné do dvou let stihnout nějaké levné smysluplné vědecké vybavení, kdyby se přistáni podařilo?
- Pospíšil
Naprosto esenciální je na povrchu otestovat výrobu elektrické energie a to hodně. Buď hodně fotovoltaiky, nebo jaderný zdroj, nebo kombinace obojího.
Pokud se to zdaří, bude na radě otestovat ISRU výrobu pohonných látek na cestu zpět. Z podpovrchu extrahovat vodní led, ten rozkládat na H2 a O, kyslík zkapalňovat a z H a CO2 v atmo vyrobit metan, ten opět zkapalnit. Na to bude potřeba mega moc energie, takže jsme zpět u bodu 1.
Jestli se k tomu “přibalí” nějaké další drobné technologické nebo vědecké experimenty, bude to fajn, ale nebude to top priorita.
Pokud se to zdaří, bude na radě otestovat ISRU výrobu pohonných látek na cestu zpět. Z podpovrchu extrahovat vodní led, ten rozkládat na H2 a O, kyslík zkapalňovat a z H a CO2 v atmo vyrobit metan, ten opět zkapalnit. Na to bude potřeba mega moc energie, takže jsme zpět u bodu 1.
Jestli se k tomu “přibalí” nějaké další drobné technologické nebo vědecké experimenty, bude to fajn, ale nebude to top priorita.
---
Jenže to je nadlidský ne-li nemožný úkol stihnout něco takového jako je výroba paliva za dva roky. Třeba tam jen odnese další Teslu jako demonstraci přítomnosti... Ale teď vážně. Viděl bych to na nějaký rower aby si mohli terén a všechno mapovat sami podle svých potřeb a nekolidovalo to s vědeckým programem NASA.
Dnes jsem viděl další video, které mluví o tom, že by ležící Starship byla dobrá základna na Měsíci či na Marsu. Jako technika mě hned napadlo jak by jí dostali do ležaté polohy? O tom v žádném videu, které jsem viděl, není řeč. Jen výsledek. V příčném směru má takové těleso jako je Starship jen velmi malý zlomek tuhosti než v podélném, takže dosednutí na povrch by muselo probíhat opravdu velmi jemně oproti šlupce při dosednutí na povrch v pozici kolmé k povrchu. Také je potřeba do ní z boku nějak "drcnout" aby se začala překlápět žádoucím směrem. To by sice šlo už při přistání, ale na to není připravený povrch a je plná materiálu, takže by k tomu došlo spíše až později odděleně. Ještě si to umím představit nějak na Měsíci, kde je tak nízká gravitace, že by bylo reálné jak inicializaci pohybu tak dopad uhlídat nějakými speciálními raketovými motorky umístěnými nahoře pokud by byly dostatečně silné. Už si to ale neumím představit na Marsu. S tamní gravitací už by nestačily jen tak nějaké trysky, byla by to velmi solidní hovada, která by znamenala radikální změnu vnitřních dispozic lodě. Neříkám, že je to nemožné, jen velmi komplikované a je otázka, jestli by výsledek stál za to?
Pokud si myslíte, že Starship položená na boku je schůdnou cestou, jak si myslíte, že by její položení mělo probíhat, zvláště pak na Marsu?
Pro tuto úvahu jsem prozatím zanedbal členitost povrchu (kameny), potřebu zahrabání a další faktory.
--------
Pokud jsem trefil kategorii nesprávně, pak příspěvek mohou moderátoři přesunout do Marsu.
Pokud si myslíte, že Starship položená na boku je schůdnou cestou, jak si myslíte, že by její položení mělo probíhat, zvláště pak na Marsu?
Pro tuto úvahu jsem prozatím zanedbal členitost povrchu (kameny), potřebu zahrabání a další faktory.
--------
Pokud jsem trefil kategorii nesprávně, pak příspěvek mohou moderátoři přesunout do Marsu.