JWST - James Webb Space Telescope
- Vaclavik
- VIP uživatel
- Reputace: 4667
- Kontaktovat uživatele:
Re: JWST - James Webb Space Telescope
Napínání vrstev sluneční clony Kosmického dalekohledu Jamese Webba (JWST) pokračuje na výbornou. Po první vrstvě byla včera mezi 22:09 až 23:23 SEČ napnuta druhá vrstva. Ta má tloušťku pouze 25 μm a stejně jako u první vrstvy je tvořena Kaptonem s filmem hliníku a křemíku. Na první a na rožky druhé vrstvy může dopadat sluneční záření, na třetí vrstvu již nikoli. Proto je tvořena Kaptonem a z obou stran opatřena 100 až 110 nm VDA filmem (hliník). Napínání třetí vrstvy začalo včera ve 23:48 SEČ a skončilo dnes v 00:59 SEČ. Vrstvy jsou čím dál více prohnuté a jejich vzájemné vzdálenosti se různí. U středu, kde se potkávají u provozní platformy JWST je to několik centimetrů, na okraji až 30 cm.
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3137
Závada je stav, kdy něco nefunguje jak má, tady vše funguje, jenom byl očekávaný jiný průběh hodnot, takže spíše nepřesný modelPospíšil píše: 3.1.2022 23:09Takže jsem se celkem trefil, drobné technické "závadičky" se přeci jen začínají objevovat.Vaclavik píše: 3.1.2022 22:58 Doposud se technici potýkali se dvěma drobnými problémy – a to správné nastavení pracovního bodu každého z pěti segmentů panelu fotovoltaických článků (s tím se ale v podstatě počítalo) a vyšší teplota elektromotorů zajišťujících napínání vrstev sluneční clony. Teplota dosáhla 327 K (54 °C), přičemž očekáváno bylo 320 K (47 °C). Není to velký rozdíl, navíc provozní limit je 340 K (67 °C) a technický hraniční ještě výrazně vyšší. Přesto bylo přikročeno k drobné změně orientace JWST pomocí silových setrvačníků, aby se teplota snížila.![]()
Nic ve zlém, držím samozřejmě týmu palce, ať se všechno s uvedením teleskopu do provozu podaří ... jen mi bylo jasné, že když je to tak složité a drahé zařízení, tak se sem tam nějaká drobnost asi objeví, co hladký průběh trošku naruší nebo pozdrží.
Zatím dost dobrý.![]()
Buďme rádi za to, že vše jde tak hladce a držme palce, teplota chladné strany už klesá
Jj, teplota klesla na hodnoty -132°C zrcadla a -194 °C radiatoru
a na druhé straně stoupla na + 19 uvnitř servisního modulu a +59 konstrukce slunečního štítu
Průběh všeho složitého rozkládání uzatím vzorový
a na druhé straně stoupla na + 19 uvnitř servisního modulu a +59 konstrukce slunečního štítu
Průběh všeho složitého rozkládání uzatím vzorový

- Andy
- Zkušený vesmírný badatel
- Reputace: 1080
- Kontaktovat uživatele:
Úplně jsem včera během té tiskovky nezachytil, jestli motorky na napínání štítu budou pracovat jen teď jednou, napnou to a ono to bude držet, nebo jestli se budou používat pro napínání i v průběhu životnosti teleskopu? Jestli tam bude docházet k nějakým povolením v rámci konstrukce štítu...? Tuší někdo?
-----------------------------
Dare Mighty Things!
https://www.twitter.com/polar_andy_cz/
The cure for boredom is curiosity. There is no cure for curiosity.
Dare Mighty Things!
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
Otázka ohledně toho napínání sluneční clony - jde skutečně o napínání jednotlivých vrstev do stran (tzn. vrstvy jsou povolené), nebo jde pouze o jejich rozvrstvení nad sebe?
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
- Meybe
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 2327
Třeba to pomůže. Podle toho co jsem viděl tak byly vrstvy zabalené a rozevírají se na dálku, povelem ze Země do stran. Jsou tam takové teleskopické tyče, jako antény u starých rádií co šly vytahovat.
https://youtu.be/v6ihVeEoUdo?t=419

https://youtu.be/v6ihVeEoUdo?t=419
---------------
"Nejhezčí sny jsou ty, které se uskuteční."
- Meybe
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 2327
Mimochodem po rozevření štítu by mělo být podle mě 70 až 80 procent všech kritických bodů zvládnuto. Kritických bodů bylo celkem 344. Hodně důležité bude rozložení sekundárního zrcadla. Bez něj nebude nic. 

---------------
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3137
Podle vizualizací je to vytažení do polohy a napnutí, dva pohyby - upínací mechanismus vyjede do finální polohy a pak zkrátí délku závěsu, aby plachtu napnul
po vypnutí již asi není důvod to clony sahat, spíš by to přinášelo komplikace
po vypnutí již asi není důvod to clony sahat, spíš by to přinášelo komplikace
- Andy
- Zkušený vesmírný badatel
- Reputace: 1080
- Kontaktovat uživatele:
Vizualizace nemusí být pravdivé/přesné, jak upozorňuje na TW Mark McCaughrean v krátkém vláknu. Taky by mě to zajímalo...
-----------------------------
Dare Mighty Things!
Dare Mighty Things!
- Vaclavik
- VIP uživatel
- Reputace: 4667
- Kontaktovat uživatele:
Několikrát mě napadlo že to zakomponuju do některého ze svých tweetu, ale furt se mi to nikam nevešlo. Navíc jsem bral, že to je jasné. Díky že jste na to upozornil.Andy píše: 4.1.2022 13:50 Vizualizace nemusí být pravdivé/přesné, jak upozorňuje na TW Mark McCaughrean v krátkém vláknu. Taky by mě to zajímalo...