Fotky přeletů ISS
- NixCZ
- Zájemce o kosmonautiku
- Reputace: 0
Re: Fotky přeletů ISS
Vrátím se pár příspěvků dozadu. Snad to nebude vadit.
Takovou událost jako přelet ISS a HTV-4 jsem si nemohl nechat ujít, takže jsem pořád nedočkavě vykukoval z křaku
Co jsem já viděl, tak k žádnému zjasnění HTV nedošlo. Nacházel jsem se v tu dobu v oblasti Frýdlantu nad Ostravicí. ISS s HTV byly maximálně asi 70 stupňů vysoko. To ale nebylo všechno. Asi půl hoďky před jejich přeletem bylo možné z mé pozice pozorovat záblesk Iridia o jasnosti téměř -8 mag. Byla to fakt super noc. Lituju, že jsem s sebou neměl foťák.
Ten den si moc dobře pamatuji. Zrovna jsem na táboře strašil malé děcka na stezce odvahyrexino píše:Dnes mal byť ten prelet ktorý som chcel fotiť kedže som na mieste kde nieje veľa svetla. O 20:52 sa objavila ISS a o minútu ju nasledovala HTV čo bolo veľmi pekné predstavenie sledovať tieto 2 lode vo formácii, na heavens-above.com som ale videl že v ten istý čas majú ísť 2 Iridium a obe v rozmedzí 5 minút majú zasvietiť s magnitúdov nižšou ako -5. Tomu som ale nevenoval veľkú pozornosť a tak som sledoval ISS a HTV (ja šikovný som si myslel že môj foťáčik to bude vedieť vyfotiť, na takéto veci bude treba asi lepšiu techniku
) Zrazu som ale spozoroval že HTV zasvietilo o čosi silnejšie (vpodstate na 2 sekundy presvietilo aj ISS) a práve vtedy som si spomenul že má tu prelietať Iridium a vôbec som si nebol istý čo ja vlastne sledujem
(iridia obidve mali letieť z Juhu na Sever pričom ISS a HTV zo západu na východ takže to mi nešlo do hlavi žeby to bolo Irídium) Keď už pomali zašlo ISS za obzor spozoroval som 2 slabučko svietiace objekty ktoré sa hýbali a netušil som či sa jedna o lietadla alebo Iridium. Stále si ale neviem vysvetliť že to HTV nachvíľu zažiarilo , či náhodou sa HTV a Iridium navzájom neskrížili ale to pochybujem. No dnes to bola naozaj krásna podívana a hold ukázala sa moja astronomicka neskúsenosť na plno

- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 10
Ministartrails s Marsem a hlavně ISS s ATV-3
denis.marc @astro-forum

denis.marc @astro-forum

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
A naopak - jedna čerstvá ze včerejší noci (autor Watts Carr)

CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
CHris Hadfield
CHris Hadfield
No tak tohle je paráda! Velký klobouk dolů! 

- Matyn
- Zkušený vesmírný průzkumník
- Reputace: 0

Zajímalo by mě, jak je to velký dalekohled!
Všechno je možné provést. Stačí chtít a mít dost peněz. A to je ten problém. Lidem se buď nechce, nebo nemají peníze.
http://vodnirakety.webnode.cz/
http://vodnirakety.webnode.cz/