Super Heavy (BFR)

Informace o vývoji a změnách na poli nosičů a kosmických lodí firmy SpaceX
Odpovědět
Jardax
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Reputace: 0
Re: BFR - Big "Falcon" Rocket ?

Příspěvek od Jardax »

kopapaka píše:
Jardax píše:Nestacily, protoze by se nevesly, podle nakresu jsou mnohem vetsi nez Merliny, coz je koneckoncu logicke.
Jinak co se tyce horniho stupne, tam bude vzdycky nejefektivnejsi LH2/LOX...
Proč by se nevešly? Tedy rozměrově?Snad jedině, že by zavazely úchyty nohou - jinak by totiž nevadilo, kdyby tryska poněkud přečuhoval přes plášť, jen by bylo mírně složitější připojování bosterů na FH...

Vodík je pravda efektivnější, ale ne vždy výhodnější :D

edit: dokázal by někdo spočítat F9/FH komplet na metan..?
Já jsem na čísla tupej :/
Nevim, ja vychazim z tohoto:
https://en.wikipedia.org/wiki/Mars_Colo ... arison.svg
Pristavani samozrejme jak pise Samo, to uz jsem vubec neresil, jelikoz tenhle nacrtek mam v hlave a okamzite mi to prislo jako ne zcela realny :)
kopapaka
Zkušený vesmírný průzkumník
Reputace: 2

Příspěvek od kopapaka »

Obrázek
Aha, tohle byl ještě "model 2014" s větším výkonem, ten by na F9 asi stačil jen jeden 8-)
Jinak Raptor by měl být stejně silný jako BE-4 a nejspíš i podobně velký...
Neví někdo rozměry?
Jardax
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky

Příspěvek od Jardax »

kopapaka píše:Obrázek
Aha, tohle byl ještě "model 2014" s větším výkonem, ten by na F9 asi stačil jen jeden 8-)
Jinak Raptor by měl být stejně silný jako BE-4 a nejspíš i podobně velký...
Neví někdo rozměry?
Ale BE-4 opravdu JE velky zhruba jako to na obrazku, tedy nacrt BFR s Raptorem... :)
Logicky, ten vykon musi byt nekde znat, vytokovou rychlost nelze zvysovat donekonecna...

EDIT: Co se tyce horniho stupne, jeho zachrana je tezko predstavitelna, takze je tam znovupouzitelnost dost teoreticka. A kazdopadne metan je fajn, ale vodik je proste efektivnejsi, na hornim stupni nema prakticky konkurenci. Ano, urcite zjednoduseni priravy by to mohlo kompenzovat, je otazka jestli pujde o vykon az nadoraz, nebo o cenu.
Nedivil bych se, kdyby SpaceX provozovala oba palivove systemy, kdyz opusti RP-1...
kopapaka
Reputace: 2

Příspěvek od kopapaka »

Jenže pokud je BE-4 vážně takhle velký, tak něco nepasuje... Totiž BFR s devíti motory musí mít ty původní Raptory s mnohem větším výkonem... Nezdá se ti, že pokud by přitom měly stejné rozměry jako BE-4, tak je někde chyba?

Tak nějak pochybuju, že by SpaceX šla v blízké době do vodíku - metan má totiž spoustu výhod a je otázka, zda by se přechod z něj v krátké době vyplatil.
Pospíšil
Velezkušený znalec kosmonautiky
Reputace: 11995

Příspěvek od Pospíšil »

kopapaka píše:Jenže pokud je BE-4 vážně takhle velký, tak něco nepasuje... Totiž BFR s devíti motory musí mít ty původní Raptory s mnohem větším výkonem...
Tak nějak pochybuju, že by SpaceX šla v blízké době do vodíku...
Několik parametrů BFR je v hrubých rysech známých už dnes. Mezi ně mimo jiné patří:
- palivo : metan
- průměr nosiče : 12 - 15 m
- tah Raptoru : ~ 3x tah M1D
- počet Raptorů v prvním stupni : 20 - 30
---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Samo
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 1386

Příspěvek od Samo »

Pospíšil píše: - průměr nosiče : 12 - 15 m
Tých 20-30 mi pasuje jedine v tedy ak by bol MCT vo variante niečo ako FH teda 3x ten istý základný booster po 9 motorov na jednom (12 až 15m mi na jeden válec príde skrátka moc). Fakt ťažko polemizovať dúfajme že Musk toto obdobie dohadov definítívne ukončí v septembri :)
"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
Jardax
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky

Příspěvek od Jardax »

Pospíšil píše:
kopapaka píše:Jenže pokud je BE-4 vážně takhle velký, tak něco nepasuje... Totiž BFR s devíti motory musí mít ty původní Raptory s mnohem větším výkonem...
Několik parametrů BFR je v hrubých rysech známých už dnes. Mezi ně mimo jiné patří:
To se mi nezda, vsude se uvadi prumer 10m, a to je rozmer jako blazen. 12-15m je nerealne.
Tah Raptoru cca 4x - 7x Merlin, udaje se dost ruzni, od 2,3MN (nekde se uvadi VAC, nekde SL) az po 4,4MN VAC.
M1D ma 690kN VAC
Dale polovicni nadrz paliva, uzavreny cyklus (tedy take o kus vetsi tryska), efektivnejsi spalovani...
Docela bych rad nejake fakt realne udaje :)
Pospíšil

Příspěvek od Pospíšil »

Jardax píše:
Pospíšil píše:
To se mi nezda...Docela bych rad nejake fakt realne udaje :)
Přímé důkazy ti zatím dát nemohu, nejsou veřejně dostupné i když existují.
Jsou v podstatě jen dvě možnosti: buď příjmeš to co jsem napsal jako možné, nebo si počkáš do konce září na oficiální zveřejnění.
---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Jardax
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky

Příspěvek od Jardax »

Tak to si radsi pockam. Ten prumer stupne co uvadis je prilis a tah motoru zase malo... a navic to naprosto nesouhlasi s cimkoliv co zatim prosaklo...

To co popisujes napadne pripomina N-1 :)
Pospíšil

Příspěvek od Pospíšil »

Jardax píše:Tak to si radsi pockam. Ten prumer stupne co uvadis je prilis a tah motoru zase malo... a navic to naprosto nesouhlasi s cimkoliv co zatim prosaklo...
To co popisujes napadne pripomina N-1 :)
OK, nehodlám tě dál přesvědčovat, vidím že to nemá cenu. Jen ti poradím, aby ses podíval na první stránku této nitě, příspěvek od Dana Heřta a taky do vlákna Všeobecně o společnosti (SpaceX), moje zmínka o velkém kontraktu na uhlíkové kompozity.
N1 i Saturn V budou proti MCT menší bráchové. ;)
---

Odpovědět

Zpět na „Rakety a lodě“