Orb CRS-3
Re: Orb CRS-3
Mám pocit že dnes startoval (bude?) K ISS progress a říkal jsem si že by to měli pozastavit aby jim tam dali něco jako náhradu za to z Cignusu, akorát se mi nezdá že by startovali dvě lodě k ISS tak brzo po sobě, když to bylo u Dragonu (?) tak se to odkládalo
zdroj: novinky.cz 8:54

Škoda že ve světě kde jde štěpit atom, nejdou bořit lidské předsudky. - Albert Einstein
Raketa Sojuz s Progressem už odstartovala a je na cestě k ISS. Ono to zase není tak snadné - nedá se během pár dní nahradit to, co bylo v Cygnusu. Hlavní je, že na ISS kvůli téhle nehodě nebudou mít hlad. Zásoby jsou dostatečné, takže není potřeba přesouvat starty.
- Agamemnon
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 23
ono to inak nie je tak blizko seba... resp. nie je problem start v kratkom casovom slede po sebe... vacsi problem by bol, keby k iss dosli naraz, co nehroziloPajos píše:Mám pocit že dnes startoval (bude?) K ISS progress a říkal jsem si že by to měli pozastavit aby jim tam dali něco jako náhradu za to z Cignusu, akorát se mi nezdá že by startovali dvě lodě k ISS tak brzo po sobě, když to bylo u Dragonu (?) tak se to odkládalo![]()
progress leti zrychlenu trajketoriu - k iss sa pripoji dnes okolo 1400 nasho casu... cygnus leti podstatne dlhsiu trajektoriu (v dnoch, presne z hlavy teraz neviem)... takze tam konflikt s progressom nehrozil
Per aspera ad astra [42]
- Amper
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 214
Urcite musi poskytnout raketu a lod protoze ve smlouve maji dopravu 20ti tun nakladu na ISS. Ohledne ceny - nejsem si uplne jisty ze je to v pohode. Z rakety je totiz z vyroby OSC naprosto miziva cast (delaji integraci) a z Cygnusu je to jen servisni stupen. Pretlakova cast je z Alenie. Predpokladam ze raketa byla pojistena takze to zaplati z toho ale jinak by museli zamaznout vsechny naklady externim firmam a to je horsi varianta nez u SpX ktera si vetsinu dela samarexino píše:Nevie niekto čo zmluva medzi OS a NASA hovorí o nehodách? Tipujem že musia poskytnúť ďalšiu raketu a loď, neviem či musia aj platiť za vybuchnutý náklad. OS to určite nezrujnuje, lebo zoberte si výšku kontraktu na zásobovanie ISS SpaceX a OS. Už sa viac krát riešilo že OS dostala o značnú časť viac a myslím že nebudú mať problém ten jeden štart vykryť.
Sice je pravda, že v poslední době jsou nehody spíše motorem na politický mlýn, který tlačí rozpočty agentur dolů, zatímco v počátcích kosmonautiky naopak byly motorem k zintenzivnění úsilí.
Na druhou stranu nehody ke kosmonautice patří a jsou jejím kořením pro běžné lidi, u kterých vzbuzují zájem o informace. Je to trochu podobné s Formulí 1, kde riziko je magnetem.
Každopádně NASA má při této nehodě o něco klidnější spaní, než kdyby to bylo celé v jejich režii. Takhle je černý Petr u OSC.
Na druhou stranu nehody ke kosmonautice patří a jsou jejím kořením pro běžné lidi, u kterých vzbuzují zájem o informace. Je to trochu podobné s Formulí 1, kde riziko je magnetem.
Každopádně NASA má při této nehodě o něco klidnější spaní, než kdyby to bylo celé v jejich režii. Takhle je černý Petr u OSC.
Dugi píše:Raketa Sojuz s Progressem už odstartovala a je na cestě k ISS. Ono to zase není tak snadné - nedá se během pár dní nahradit to, co bylo v Cygnusu. Hlavní je, že na ISS kvůli téhle nehodě nebudou mít hlad. Zásoby jsou dostatečné, takže není potřeba přesouvat starty.
Já to myslel tak že to zbrzdí některé projekty které Cignus vezl, nebo těm stávajícím na ISS něco vezl, tudíš kdyby se to o týden odložilo a oni vyměnili některé věci za důležitější tak by to bylo smysluplné, ona zásobovací lod přece jen neletí k ISS každý týden.
Škoda že ve světě kde jde štěpit atom, nejdou bořit lidské předsudky. - Albert Einstein
Nejednalo se o nic, co by bylo k provozu ISS životně, nebo jen hodně důležité. Pokud by například na ISS čekali na důležitý náhradní díl pro nějaký systém podpory života a nákladní loď by havarovala, dovedu si představit, že by se další start pozdržel, aby bylo možné operativně doplnit potřebné technologie. Ale v tomto případě o nic takového nešlo. Astronauti mají na ISS dost jídla a ani skluz ve vědeckých experimentech není nic velkého, kvůli čemu by se musely přesouvat termíny startů.
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
I když na palubě bylo mnoho zajímavých experimentů, Cygnus (s tvrdým Y!!!
) nenesl nic extra nutného, co je potřeba na ISS dopravit ihned. Takže nic zbrzděno nebude.
V sobotu od ISS odletěl Dragon, v pondělí Progress M-24M, dneska odstartoval Progess M-25M, který se ke stanici za chvilku připojí a kromě toho je tam celou dobu ATV, která toho fakt nepřivezla málo. Pokud jde o zásobovací mise, je tam teď nahoře docela rušno.
O tom, jaké zajímavé experimenty měl Cygnus na ISS dopravit se můžete dočíst v článku, který na našem blogu vyjde už zítra. Bude to trochu smutné čtení

Na tuhle větu sis nemohl vybrat lepší časPajos píše:ona zásobovací lod přece jen neletí k ISS každý týden.

O tom, jaké zajímavé experimenty měl Cygnus na ISS dopravit se můžete dočíst v článku, který na našem blogu vyjde už zítra. Bude to trochu smutné čtení

The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Wopate, na článek se těším, protože vím, že dokážeš vyšťourat ke každému tématu hodně zajímavých informací. Zeptám se, bude v článku i o tom kryptovacím zařízení? Týkalo se šifrování zasílaných citlivých údajů (např. zdravotních) a telemetrie nebo hádám úplně vedle?
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
Díky za důvěru. Přesně jak říkáš, zrovna šťourám kde se dá, abych zjistil co nejvíc
Ohledně kryptovacího zařízení zatím nic nemůžu slíbit. Mám toho na hromadě hodně a i když jsem nashromáždil nějaké údaje o nákladu, ještě jsem se k tomu nedostal.

The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.