Starbase Boca Chica

Odpovědět
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3137
Re: SpaceX kosmodrom v jižním Texasu

Příspěvek od petrsida »

Tak to bylo rychlý, tohle udělali od 12 března, tedy za 11 dní, kloubouk dolů, je to pořádný základ, tloušťku odhaduji na 2 m

Obrázek
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Já se teď projevím jako stavebnický antitalent a laik, ale jedna věc mi vrtá hlavou - máme tu betonové nohy startovní rampy, které ponesou stůl a pak tu máme základy integrační věže / jeřábu. Ale jak se na ty fotky divám, nemohu se ubránit pocitu, že je to nějak mimo osu - čekal bych, že to zarovnání bude jiné - konkrétně že by věž byla o pár metrů víc vpravo, aby byla v ose rampy. Už jsem vyloučil možnost, že je to optický klam a je mi jasné, že to není chyba (seknout se o pár metrů by byl dobrý fail :-D). Takže mi vychází, že to vyosení je záměrné, ale za žádnou cenu nedokážu přijít na důvod tohoto řešení. :Drbe se na hlavě:
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Peter
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 301

Příspěvek od Peter »

Me prijde, ze to je spis otocene tak, aby se spaliny od motoru neopiraly do steny, ale aby se rozdelily a vez obtekly.
"Když se podíváš na nebe, sníš o tom být mezi hvězdami. Když jsi mezi hvězdami a podíváš se dolů, sníš o tom být zpátky na Zemi."
Chris Sembroski
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 646

Příspěvek od Wopat »

Dugi: Já bych řekl, že nesmíš přemýšlet pravoúhle. Jsou to dva osově souměrné objekty a ať jsou vůči sobě jakkoliv orientované, vždy budou “v ose”. Na orientaci rohů čtverce asi nezáleží. Navíc Peter k tomu napsal dobrou teorii, která by mohla být platná.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Amper
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 214

Příspěvek od Amper »

jo, obsluzna vez ktera pouziva jerab/lavku klidne muze byt mimo osu. Pokud se nepletu tak Falcon ma lavku pro nastup posadky taky krive protoze proste sedi na rampe trochu jinak nez sedel shuttle (a nemyslim jen smer nahoru/dolu kde to vyslo mezi patra)

Nevim jak Dugi ale taky jsem chvilku premejslel jak tam jako chtej dat koleje protoze je clovek zvyklej na to ze obsluzna vez najizdi nad raketu nebo raketa vyjizdi z veze. Ale pokud to bude ala rendery kde bude na vrsku veze jerab tak je to jen o vzdalenosti stredu obou objektu a tudiz je jedno ze bude sikmo.
laik
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 721

Příspěvek od laik »

Dugi píše: 24.3.2021 1:01Já se teď projevím jako stavebnický antitalent a laik...
No dovol?
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3137

Příspěvek od petrsida »

Peter píše: 24.3.2021 7:34 Me prijde, ze to je spis otocene tak, aby se spaliny od motoru neopiraly do steny, ale aby se rozdelily a vez obtekly.
To je jeden důvod, ten druhý je v tom, že je věž posunuta víc ke hraně pozemku, aby měli u rampy manipulační prostor pro navoz dílů lodi

Věž je pak natočená hranou k rampě a ještě je postavena za jeden z pilířů, aby byla trochu krytá před proudem spalin, postavit ji nakolmo a ještě proti otvoru mezi pilíři by bylo nešťastné
Stepan
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 198

Příspěvek od Stepan »

Tam mají betonu jak naše pohraniční opevnění :D
Peter
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 301

Příspěvek od Peter »

Jenom ten beton nebude dosahovat takove kvality...

Kazdopadne pokud ma byt vez vyssi nez 110 metru (pocitam dobre??? SS+SH), tak to chce hodne dobre zaklady.
A je to na pobrezi more, takze vetsinou pisek...
Snad si to dobre spocitali a hodne dobre zapilotovali.

Asi by to byl trapas, kdyby se jim ta vez pod tihou SS/SH naklonila jako ta v Pise.
"Když se podíváš na nebe, sníš o tom být mezi hvězdami. Když jsi mezi hvězdami a podíváš se dolů, sníš o tom být zpátky na Zemi."
Chris Sembroski
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Díky za vysvětlení, to docela dává smysl. A laikova vtipná a trefná reakce pobavila. :-D ;-) :palec nahoru:
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij

Odpovědět

Zpět na „Kosmodromy, startovací rampy a přistávací plochy“