Obecné otázky o kosmonautice
- slappy
- Moderátor
- Reputace: 2787
- Kontaktovat uživatele:
Re: Otázky
Ohledně zákrytů hvězd přidám taky RECON - instituce organizující pozorovací kampaně.
MaG už dával jednu stránku Mezinárodní asociace pro časování zákrytů (The International Occultation Timing Association). Přidávám ještě jednu - takový rozcestník na různé sekce IOTA se spoustou dalších zajímavých odkazů.
Před třemi lety byl jediný případ, o kterém jsem slyšel (určitě ale ne uplně jediný v historii), kdy asteroid zakryl jasnou hvězdu:
Volunteer observers invited to time the March 20, 2014 Occultation of Regulus
Mělo to i událost na FB : )
Nikdo to ale tehdy neviděl kvuli špatnému počasí: Global “Fail” for the Big Regulus Cover-up
--
MaG už dával jednu stránku Mezinárodní asociace pro časování zákrytů (The International Occultation Timing Association). Přidávám ještě jednu - takový rozcestník na různé sekce IOTA se spoustou dalších zajímavých odkazů.
Před třemi lety byl jediný případ, o kterém jsem slyšel (určitě ale ne uplně jediný v historii), kdy asteroid zakryl jasnou hvězdu:
Volunteer observers invited to time the March 20, 2014 Occultation of Regulus
Mělo to i událost na FB : )
Nikdo to ale tehdy neviděl kvuli špatnému počasí: Global “Fail” for the Big Regulus Cover-up
--
-
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 465
Tak tú častosť zákrytov som asi silne podcenil.
Na druhej strane keď pozerám odkazy MaG, tak v dosahu triedru sú tam zhruba dva zákryty mesačne a v dosahu vizuálneho pozorovania jeden za niekoľko mesiacov...
Pohľad na mapku v článku linkovanom Slappy ukazuje, prečo sú tieto pozorovania "málo populárne" - pás "zatmenia" je široký len nejakých 100 kilometrov
Na druhej strane keď pozerám odkazy MaG, tak v dosahu triedru sú tam zhruba dva zákryty mesačne a v dosahu vizuálneho pozorovania jeden za niekoľko mesiacov...
Pohľad na mapku v článku linkovanom Slappy ukazuje, prečo sú tieto pozorovania "málo populárne" - pás "zatmenia" je široký len nejakých 100 kilometrov

- Meybe
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 2327
Neměla by dnes letět raketa Vector-R společnosti Vector Space Systems?
---------------
"Nejhezčí sny jsou ty, které se uskuteční."
Přiznám se, že netuším. Nikde jsem nic nečetl. Ale mohlo mi to uniknout.
Jo, máš pravdu, tady pojedou živě.
- Meybe
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 2327
---------------
Re: Obecné informace o Tiangong-3
Je mi zahadou, proc se cas od casu resi davno vyresene a standardizovane veci nejakym obzvlaste vynalezavym zpusobem... napeti palubni site (na čínské stanici Tiangong-3 - pozn. Dugiho po přesunu do jiného vlákna) 100V? Fakt bych rad vedel proboha proc... 

Pardon, je možné že to bude 110 V.Jardax píše:Je mi zahadou, proc se cas od casu resi davno vyresene a standardizovane veci nejakym obzvlaste vynalezavym zpusobem... napeti palubni site 100V? Fakt bych rad vedel proboha proc...

- Vaclavik
- VIP uživatel
- Reputace: 4667
- Kontaktovat uživatele:
110 V (100 V + 10 % rezerva, tj. 110 V)ptpc píše:Pardon, je možné že to bude 110 V.Jardax píše:Je mi zahadou, proc se cas od casu resi davno vyresene a standardizovane veci nejakym obzvlaste vynalezavym zpusobem... napeti palubni site 100V? Fakt bych rad vedel proboha proc...
To taky neni standard, ale to je fuk, uvidime - tedy jestli se cinane uraci to zverejnit. Nicmene specifikace jejich verze IDSS by mela presne udaje obsahovat...ptpc píše:Pardon, je možné že to bude 110 V.Jardax píše:Je mi zahadou, proc se cas od casu resi davno vyresene a standardizovane veci nejakym obzvlaste vynalezavym zpusobem... napeti palubni site 100V? Fakt bych rad vedel proboha proc...