Perseverance (Mars rover 2020)
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 12004
Re: Perseverance (Mars rover 2020)
Upřesním, že nejde o kryt z podvozku, ale o spodní kryt sample-caching mechanism, mechanismu pro ukládání vzorků. Vzniklým otvorem budou na povrch vypadávat trubice se zpracovanými vzorky.
Gif, ukazující kryt před a po odhození
---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
- MaG
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 790
- Kontaktovat uživatele:
A já s dovolením přidávám video, kde je hezky vidět, jak bude mechanismus odběru a uložení vzorku pracovat, ať to nemusí hledat ti, koho by to zajímalo..
https://mars.nasa.gov/resources/25005/m ... ng-system/
A přidávám odkaz na nejkvalitnější mozaiku z místa přistání, kterou poskládal Damia Bouic. Sol 3 + sol 11, MastCam-Z
https://db-prods.net/marsroversimages/p ... 2021.php#6
https://mars.nasa.gov/resources/25005/m ... ng-system/
A přidávám odkaz na nejkvalitnější mozaiku z místa přistání, kterou poskládal Damia Bouic. Sol 3 + sol 11, MastCam-Z
https://db-prods.net/marsroversimages/p ... 2021.php#6
- slappy
- Moderátor
- Reputace: 2787
- Kontaktovat uživatele:
Damia je žena : ) Je to šikulka. Asi nejznámější je tenhle její obrázek Two Worlds One Sun. To je teda s fotkou od Curiosity. Těším se, co dalšího pěkného vyplodí z fotek od Perseverance..
- Pospíšil
Pravdu máte tak trochu oba.

Damia je žena dnes, ale původně to byl kluk Damian, co se nechal transformovat na ženskou.
Že je šikovná/-ý fotograf a zpracovatel fotek, o tom tom žádná... doma mi nad pracovním stolem visí fotoobraz jednoho krásného panoramatu z mise Curiosoty a v garáži další, jehož je autorem (v té době byl ještě on a ne ona). Je pravidelně přispívajícím členem v diskusním fóru Unmannedspaceflight.com (nick Ant103) a jeho práce je skutečně obdivuhodná.

---
- Pospíšil
Letmé nakouknutí novým otvorem v břiše do prostoru sample caching mechanismu.

Vidíme tam část sestavy DVT

Vidíme tam část sestavy DVT
---
Zajímalo by mě, jestli byly krytky kamer po přistání jen nějak odklopeny nebo přímo odhozeny na povrch Marsu. V druhém případě bych ale čekal nějakou pěknou fotku, jak v prachu leží. 

- slappy
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Aha! Čoveče napadlo mě to, tak jsem koukl na pár fotek a usoudil jsem, že asi ne.. Tak to se ta transformace docela povedla, řekl bych : )Pospíšil píše: 14.3.2021 5:08 ... Damia je žena dnes, ale původně to byl kluk Damian, co se nechal transformovat na ženskou. ...
Každopádně tady přidávám jeden obrázek pro kontext těch prvních snímků ze SuperCam:
A tady parádní pohled na deltu z navigační přistávací kamery (Lander Vision System Camera):

Naposledy upravil(a) slappy dne 14.3.2021 14:54, celkem upraveno 2 x.
Sol 23 - od odhodeného krytu sa vzďalujeme :

- slappy
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
To je zajímavý lens-flare efekt (nebo artefakt zpracování obrazu?), vypadá to jak duha na Marsu : )
- MaG
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 790
- Kontaktovat uživatele:
Krytky jsou jen odklopeny. Např. u HazCam jsou hezky vidět na snímku tady na stránce nahoře v příspěvku Mirka Pospíšila (13 bře 2021, 16:36) - krytky jsou vidět všechny čtyři a nad nimi u kraje snímku i část objektivů kamer. Krytky kamer se neodhazují. Ta u Watsona na přístroji Sherloc se třeba odklápí až v případě potřeby, aby se nezaprášila.Lynx píše: 14.3.2021 11:29 Zajímalo by mě, jestli byly krytky kamer po přistání jen nějak odklopeny nebo přímo odhozeny na povrch Marsu. V druhém případě bych ale čekal nějakou pěknou fotku, jak v prachu leží.![]()