Expedice 46
Re: Expedice 46
I to je jeden z důvodů, proč astronauti před výstupem dýchají čistý kyslík, čímž z krve vyplaví dusík. Hlavní důvod je, že skafandry mají nižší tlak než atmosféra na ISS a jinak by astronautům hrozila obdoba kesonové nemoci.
Ak v krvi už nieje dusík ktorý by pri zmene tlaku doslova "vyšumel" tak by to vadiť nemalofretka323 píše:Takový OT dotaz: lidskému tělu nevadí rychlý přechod z nízkého do vyššího tlaku? Tady to možná tak závažné nebylo, ale u Lucy to muselo být co nejrychlejší aby se dostal k ručníku.
"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
- fretka323
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 3
Říkal jsem si že to tak asi bude, ale za optání nic nedám. Určitě tam ale budou i nějaké reakce jako například bolest hlavy apod. Přeci jenom, to zvýšení tlaku je poměrně velké. Na ISS je 101kPa, v EMU necelých 30. To mi připadá jako pořádný rozdíl.
Klidně mne oslovujte Radim.
- slappy
- Moderátor
- Reputace: 2606
- Kontaktovat uživatele:
Zrovna v přenosu hovořili o tom, že po nahlášení trochy vody vyhodnotili situaci a výstup byl pouze 'předčasně ukončen (termination)' nikoli 'přerušen (abort)'. Tlakování komory probíhalo standartně nikoli zrychleně a vody je jen trošičku. Takže rozhodně ne takové drama, jako u Luca Parmitany. (Takyže díky opatřením přijatým po úniku v Lucově skafandru v roce 2013 se celá situace včas podchytila..)
- vai777
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 387
O tom, jak je to u Lucy vážné, se podle mě dozvěděli až když začali s tlakováním airlocku - neměli s ním spojení. Pokud si dobře pamatuju, tak neproběhlo nouzové natlakování v rychlejším režimu (zase bez záruky - momentálně jsem lehounce rozostřený z právě shlédnutého filmu )
edit: u Parmitana to bylo taky "termination"
edit: u Parmitana to bylo taky "termination"
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Chris Hadfield potvrdil, že šlo o stejný typ skafandru jako měl LP.
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
Tim Peake si vaří ranní kávu.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"I reject your reality and substitute my"
"I reject your reality and substitute my"
"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."