Orb CRS-3

Sem patří všechny debaty o Northrop Grumman Innovation Systems (dříve Orbital ATK, ještě dříve Orbital Sciences Corporation).
Odpovědět
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3143
Re: Orb CRS-3

Příspěvek od petrsida »

níkdo nebyl zraněn, to je asi hlavní, technika se dá nahradit

v tomhle srovnání je 9 motorů na Falconu jasná výhoda, taky už si vyzkoušeli výbuch motoru, výsledek ale nebyl fatální
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 9

Příspěvek od Gubarev »

To jsem si myslel, že mám nejhorší den, jak jsem v tom hezkym počasí makal až do noci.
Po návratu domů jsem zjistil, že na tom přeci jen nejsem tak špatně.

NASA oznámila tiskovku cca do půl hoďky, budu se snažit vydržet, i když jsem utahanej...
http://www.ustream.tv/nasahdtv

Peklo... :o

Další (soukromý) uveřejněný záznam, ale hodně sugestivní...

A z výšky 1 km

Takto zachytil dopplerův radar oblak po explozi:
Obrázek

Obrázek

Obrázek
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 9

Příspěvek od Gubarev »

Právě začala zpožděná tiskovka!
http://www.ustream.tv/nasahdtv

Obrázek

Obrázek
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
marekS
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 511

Příspěvek od marekS »

„Nebyl tam žádný náklad, jenž by byl naprosto klíčový,“ řekl William Gerstenmaier z vedení NASA. Také materiální škody na rampě a raketě nejsou podle NASA rozsáhlé. Loď podle manažera programu Antares Mikea Pinkstona nesla také „tajné kryptografické zařízení“, a proto bylo třeba zabezpečit oblast kolem trosek.
Amper
Reputace: 214

Příspěvek od Amper »

Na SpaceFlightNow byla zveřejněna zajimava poznámka :

Raketa se jmenovala Deke Slayton
Startovala ze stejného místa jako Conestoga 1620 kde Deke pracoval
Dopadla podobne
Ve velmi blizkem datu

a já doplnim ze obě rakety používali nějakou verzi motoru Castor i když netusim zda měli stejného výrobce. Ale zni to zajimave takže se to určitě bude obevovat jako důkaz vyšší moci.

V každém případě je otázka jak mi si ted OSC trhaj vlasy kvůli sazce na 50 let starej motor a 20 let starej první stupeň vyráběný na Ukrajině.
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 646

Příspěvek od Wopat »

Na blogu vyšel krátký článek o havárii s dostupnými informacemi a fotografiemi z tohoto vlákna. Zítra vyjde obsáhlejší článek, který se tématu bude věnovat podrobněji.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Snoopy
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 302

Příspěvek od Snoopy »

Ty záběry jsou hodně emotivní, ale já bych doporučil mít na paměti, že kosmonautika má pořád k rutině hodně daleko. Každý start je do značné míry unikát, žádná pásová výroba. A proto by selhání neměla překvapovat. Jsou sice nepříjemná, ale je to součást experimentálního vývoje. Drsný, ale účinný způsob jak vychytat mouchy.

Ztráta CRS-3 neotřese důvěrou v OS, natož v celý soukromý sektor. Ten závěr bude spíš "fajn, tak tohle se už příště nestane..." (ale může se samozřejmě stát, a s velkou pravděpodobností se stane, něco jiného).

Koneckonců podívejte se na situaci kolem Protonu. Historie posledních let docela šílená, ale kdyby Rusové dokázali zdvojnásobit počet startů, určitě by nelítali s prázdnou.

A jedna věc mě osobně dost mrzí. V mediích se hodně objevuje floskule "naštěstí se nikomu nic nestalo...technika se dá nahradit...atp.".
Byla to bezpilotní mise, první start byl zrušen jen proto, že se v letovém koridoru objevila malá jachta. Nedovedu si představit, jak by se mohlo stát, že by v téhle situaci lidem hrozilo něco víc než infarkt z leknutí. Chápu, že to musel říct Culbertson na tiskovce. Ale být členem týmu zabezpečujícího start, tyhle pindy by mě dost štvaly...
Jestli z něčeho máme být smutní, tak je to právě (a pouze) ztráta techniky/nákladu.
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 646

Příspěvek od Wopat »

Snoopy: Naprostý souhlas se vším.

Oficiální vyjádření NASA.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779

Příspěvek od Dugi »

Já si vždycky říkám, že náhoda je blbec a stát se může úplně všechno. Proto je vždycky potřeba říct, že ke zranění nikoho nedošlo. :)
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
rexino
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 32

Příspěvek od rexino »

http://www.spaceflight101.com/cygnus-or ... ifest.html
Len tak pre zaujímavosť čo buchlo s raketou.
727KG vedeckého nákladu
748KG zásob pre posádku
637KG hardwéru (zrejme pre stanicu)
66KG vybavenia pre EVA
37KG počítačov

Je to smutné ale čo už. Podľa mňa ten výbuch testovacieho motoru pred pár mesiacmi môže mať niečo spoločné s týmto. Zoberme že sú to staručké motory vyrábane sovietmi, ktorých výkon je tak veľký že tlaky v tom motore dosahujú dosť veľké hodnoty. Nevie niekto čo zmluva medzi OS a NASA hovorí o nehodách? Tipujem že musia poskytnúť ďalšiu raketu a loď, neviem či musia aj platiť za vybuchnutý náklad. OS to určite nezrujnuje, lebo zoberte si výšku kontraktu na zásobovanie ISS SpaceX a OS. Už sa viac krát riešilo že OS dostala o značnú časť viac a myslím že nebudú mať problém ten jeden štart vykryť.
"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin

Odpovědět

Zpět na „Northrop Grumman Innovation Systems“