Cassini
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3142
Re: Cassini
já bych spíš řek, že se částice z prstence na něj nabalily a vytvořily pevný prstenec, než že je to výsledek obroušení
Naposledy upravil(a) petrsida dne 13.3.2017 21:13, celkem upraveno 1 x.
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 12046
Pro zajímavost, takto vypadal snímek prstenců z roku 1990, na němž byl Pan objeven.

A jeho objevitel Mark Showalter

Jinak přikláním se k Petrově domněnce, že prstenec bude spíše dílem aditivního procesu a troufnu si zaspekulovat, že je tvořen převázně ledem. Prtenec tvoří kolem měsíčku témeř pravidelný pětiúhelník a jakoby byla každá z jeho stran jednou vlnou.
A jeho objevitel Mark Showalter
Jinak přikláním se k Petrově domněnce, že prstenec bude spíše dílem aditivního procesu a troufnu si zaspekulovat, že je tvořen převázně ledem. Prtenec tvoří kolem měsíčku témeř pravidelný pětiúhelník a jakoby byla každá z jeho stran jednou vlnou.
---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
- Edemski
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 744
Jsi si jistý, že to je "foto"? IMHO vizualizaceLynx píše:Tady je pro porovnání starší foto
Možné to je. Je fakt, že jde o příliš dokonalý obrázek. Je starý už několik let a vždy jsem ho bral jako vzor dokonalostiEdemski píše:Jsi si jistý, že to je "foto"? IMHO vizualizaceLynx píše:Tady je pro porovnání starší foto

Kdyz jeste rotoval, nabral na sebe material z prstence a vycistil si tam svoji drahu... pak postupne slapove sily privodily vazanou rotaci, ale to uz byl material dostatecne tuhy na to, aby tak zustal.
Dobra teorie?
Dobra teorie?

- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 12046
Jde skutečně o snímek, ne vizualizaci. Nejedná se ale o měsíček Pan, ale o jemu velmi podobný měsíček Atlas.Lynx píše:Možné to je. Je fakt, že jde o příliš dokonalý obrázek. Je starý už několik let a vždy jsem ho bral jako vzor dokonalostiEdemski píše:Jsi si jistý, že to je "foto"? IMHO vizualizaceLynx píše:Tady je pro porovnání starší fotoMožná jsem podlehl nějaké dezinformační kampani
Pan má kulovité jádro větší a prstenec nižší, u Atlasu je tomu naopak - jeho prstenec ne mnohem mohutnější, takže celý vypadá trochu zploštělý. https://saturn.jpl.nasa.gov/resources/3865/
Tady jejich srovnání:

---
to je opravdu mazec
, prakticky určitě je to "navátá duna" z prstence - ty nepravidelnosti vnikly nějakými fyzikálními podmínkami tak jako běžné duny, odvozuju z těch rozměrů správně že výška toho "listu" je cca 3-4km ??

- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3142
Řekl bych, že velmi dobráJardax píše:Kdyz jeste rotoval, nabral na sebe material z prstence a vycistil si tam svoji drahu... pak postupne slapove sily privodily vazanou rotaci, ale to uz byl material dostatecne tuhy na to, aby tak zustal.
Dobra teorie?
Cassini je úžasná sonda a už teď je mi nutno, že letos skončí
Pridávam sa - tvary tých mesiačikov sú neuveriteľné! 

Naposledy upravil(a) ptpc dne 14.3.2017 23:43, celkem upraveno 1 x.
Video o mesiaci Mimas: