New Horizons
Re: New Horizons
Ta komunikace byla jen pár desítek sekund ve stylu "jsem v pohodě". Nenesla žádná vědecká data ani konkrétní údaje o systémech. Teprve až ve tři hodiny začne přenos nasbíraných dat.
NASA sice oficiálně nepotvrdila (nebo jsem to nenašel)¨, že by zachytila tyhle zprávy, ale to je normální - není důvod to pouštět ven. Věř tomu, že kdyby je nedostali, tak bychom se to dozvěděli. Takhle, jak je NASA v klidu, tak nemám důvod být zneklidněný.
NASA sice oficiálně nepotvrdila (nebo jsem to nenašel)¨, že by zachytila tyhle zprávy, ale to je normální - není důvod to pouštět ven. Věř tomu, že kdyby je nedostali, tak bychom se to dozvěděli. Takhle, jak je NASA v klidu, tak nemám důvod být zneklidněný.
OK a teda "teoreticky" - kdy měli dorazit a jak často ? 

- vai777
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 390
Během uplynulých hodin kolem průletu a po něm "nepípala" nic, protože anténa byla kvůli pořizování dokumentace Pluta a okolí otočená mimo Zemi.
První pípnutí o tom, že NH prošla úspěšně skrze systém Pluta vyšle sonda ve 22:27 SELČ. Na Zem signál doletí zítra ráno v 02:53 SELČ. To bude onen "phone home", neboli prozvonění domova.
První pípnutí o tom, že NH prošla úspěšně skrze systém Pluta vyšle sonda ve 22:27 SELČ. Na Zem signál doletí zítra ráno v 02:53 SELČ. To bude onen "phone home", neboli prozvonění domova.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Neil Armstrong
Dnes okolo 3:30, 4:00, 5:15, 12:50, 20:45
a to poslední před průletem to bylo v planu naposledy kdy ? - jde mi o to kolik toho uz 100% proběhlo a kolik jen teoreticky - než usnu 

Asi nechápu otázku - všechny tyhle termíny, které jsem tu vypsal, byly naplánované před průletem.
Aha už chápu
- takže je předpoklad že už ty hlavní došli

Naposledy upravil(a) Milanek dne 14.7.2015 22:07, celkem upraveno 1 x.
- vai777
Mám pocit, že dneska byly jen uplinky - tedy posílala se data směrem k sondě. Možná se pletu...?
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Neil Armstrong
Neil Armstrong
- vai777
Tak jsem se pohrabal ve zdrojích a podle Planetary měl být večer 13.7. (EDT) odeslán balíček dat "E-Health 1", poslední ujištění sondy o tom, že je v pořádku a připravena na průlet. Nepodařilo se mi zatím dohledat, jestli byl tento signál skutečně zachycen, ale soudě podle nadšení v řídicím středisku myslím, že přijat byl.
Neil Armstrong
Neil Armstrong
- vai777
Nevím, jestli to tu už dnes bylo - výborný úsměvný článeček na xkcd!
Hezké je srovnání rychlosti NH a kulky pistole. Kdybyste stáli na kraji hřiště amerického fotbalu a čekali, až kolem posviští NH a ve stejném okamžiku vystřelili z pistole, v okamžiku, kdy NH dioletí na konec hřiště (tedy ulétne 110 metrů), bude kulka z pistole teprve na čáře 10 yardů (9,1 metrů).
Hezké je srovnání rychlosti NH a kulky pistole. Kdybyste stáli na kraji hřiště amerického fotbalu a čekali, až kolem posviští NH a ve stejném okamžiku vystřelili z pistole, v okamžiku, kdy NH dioletí na konec hřiště (tedy ulétne 110 metrů), bude kulka z pistole teprve na čáře 10 yardů (9,1 metrů).

Neil Armstrong
Neil Armstrong