Raptor

Informace o zkouškách nových technologiích firmy SpaceX.
Odpovědět
Pospíšil
Velezkušený znalec kosmonautiky
Reputace: 12064
Re: Raptor

Příspěvek od Pospíšil »

todtv píše: 20.11.2024 0:44 Článek od T. Přibyla o dnešní letu SH+SS IFT6, kde ke konci zmiňuje i 4. verzi Raptorů: tah cca 3,3 MN."[/b]

Asi jsem pozadu, ale o 4. generaci Raptorů takto čtu poprvé. Možné je, že to EM zmínil v nějakém rozhovoru, tweetu nebo projevu a minulo mě to. :Drbe se na hlavě:
Taky slyším o 4. generaci poprvé. A zrovna od TP? :Drbe se na hlavě:
---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Tjov
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 3554

Příspěvek od Tjov »

No když s ním Tim Dodd točil v továrně, tak EM hodil do placu kódové označení "LEET engine (leet 1337 engine)" - tj. následovník raptoru v3 , ale explicitně o něm nemluví jako o v4

odkaz na youtube přímo do času kdy o tom mluví

takové MEME ohledně vzhledu, ale princip viz diagram
Obrázek

a tady EM popisuje , že je jedná nový motor, který bude vycházet ze zkušeností z Raptoru, ale začnou s čistým stolem a nebude se jmenovat Raptor
todtv
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 322

Příspěvek od todtv »

Ahááá, ano ano, něco mi to říká. Tak to asi bude souviset s tím, jak EM zmínil spíše bokem asi letos na jaře nebo před rokem, že pro multiplanetaritu budou potřebné jiné motory, takže spíše následovník Raptoru. Jak to tak vypadá.
Pospíšil
Reputace: 12064

Příspěvek od Pospíšil »

No nevim ... řekl bych, že na Raptoru 3 se dost nadřeli a EM o něm při zveřejnění prohlásil, že to je konečně verze, která stojí za masovou výrobu.
Všechna dřívější prohlášení, jako např. ten twít z 2021, bych bral jako zastaralá.
Během posledního roku jsem žádné zmínky o tom, že už by pracovali, nebo hodlali v nejbližších letech pracovat na něčem zcela úplně novém, nezaznamenal.
Raptor 3 bude mít, podle mého odhadu, poměrně dlouhou kariéru, jelikož je zjednodušen možná na maximum, měl by umožnit vynechání telepného a balistického štítu kolem sebe, má vyšší tah a poměr T/W.

Jediné, co mě napadá, že by mohli ještě vyvíjet, je nějaký menší motor, který bude ve větším počtu použit na lunárním HLS pro přistání, viz nejnovější render.

Obrázek
---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Alchymista
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 472

Příspěvek od Alchymista »

Tjov píše: 20.11.2024 9:03 takové MEME ohledně vzhledu, ale princip viz diagram
Obrázek
:icon_eek: To ako vážne má byť turbína v kritickom priereze spalovacej komory motoru?? Potom aké chcú mať teploty v spalovacej komore, v kritickom priereze a za turbínou?
:naštvaný: Fráza "studená vojna" začína dostávať nový obsah...
VaclavC
Zkušený vesmírný průzkumník
Reputace: 233

Příspěvek od VaclavC »

Když bude hřídel a turbína z Adamantia, tak to třeba půjde :-D ... ještě bych ale byl zvědavej na těsnění hřídele na výstupu ze spalovací komory.

Nicméně, vážněji, SpaceX už předvedla, že se dá realizovat "nemožné" ...
matej
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 156

Příspěvek od matej »

Netreba sa rozrušovať nad principiálnou schémou.
To najdôležitejšie je dobre utajené.
Môj cieľ je prostý. Je to úplné chápanie vesmíru, prečo je taký ako je a prečo vôbec existuje. (Stephen Hawking)
Thales
Reputace: 289

Příspěvek od Thales »

Pospíšil píše: 20.11.2024 21:07 No nevim ... řekl bych, že na Raptoru 3 se dost nadřeli a EM o něm při zveřejnění prohlásil, že to je konečně verze, která stojí za masovou výrobu.
Všechna dřívější prohlášení, jako např. ten twít z 2021, bych bral jako zastaralá.
Během posledního roku jsem žádné zmínky o tom, že už by pracovali, nebo hodlali v nejbližších letech pracovat na něčem zcela úplně novém, nezaznamenal.
Ono je docela dobře možné, že měli původně vývoj rozložený do více fází, ale pak jednu fázi přeskočili podobně jako dopadl Falcon 5.
todtv
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 322

Příspěvek od todtv »

Prolétl jsem znovu 1. část letního rozhovoru EA s EM v Boca Chica když začínali část u Raptorů, protože tam se mi zdálo, že byl možný náznak onoho Raptoru v4. Možná tak TP nazval vlastně koncept LEET motoru (kód 1337 engine) se kterým SpaceX začalo v roce 2021 s cílem srazit náklady a zlepšit efektivitu Raptoru. Projekt byl po necelém roce pozastaven, ale nápady z něj vzniklé z části zakomponovali do Raptoru verze 3.
Ovšem EM by chtěl v tomto pokračovat po verzi 3 dále. Tedy to je možná stopa zmínky oné verze 4. :idea:
Viz tato stopáž videa:
https://youtu.be/aFqjoCbZ4ik?t=2515
Edemski
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 748

Příspěvek od Edemski »

Odpovědět

Zpět na „Testování“